Délmagyar logó

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Balkezesek egy jobbkezes világban - Kiállítás Csongrádon

"Balkezesek egy jobbkezes világban" címmel nyílik kiállítás csütörtökön délután a csongrádi Tari László Múzeumban. A tárlat kitalálója Kresák Eszter maga is balkezes, így számára a kiállítás megrendezése személyes ügy is volt.
A néprajzkutató 1983-ban született, így őt már nem akarták átszoktatni a "szép" kezére, maradt hát balkezes - mondta el a Független Hírügynökségnek Kresák Eszter.

A kiállításon csaknem ötven olyan tárgyat mutatnak be, amely tipikusan jobb- vagy éppen balkezes használati eszköz, mondta el érdeklődésünkre a kiállítás rendezője. A tárlatlátogató kézbe foghat igazi "balos" ollót, vonalzót, hegyezőt, füzetet, de kiállítottak csak jobbkezesek által használható mobiltelefont és tollat is.

Winston Churchill

Kérdésünkre válaszolva Kresák Eszter elmondta: a látogatók ki is próbálhatják a különböző tárgyakat. A hétköznapi kísérletből kiderülhet, hogy egy balkezesekre tervezett eszköz használatánál egy jobbkezes is csak sete-suta mozdulatokkal képes elvágni egy darab papírt vagy kinyitni egy konzervet. Az emberiség legalább 10 százaléka balkezes. Ma már a balkezes gyereket "átszoktatni" szigorúan tilos, ugyanis a megváltoztatására tett kísérlet súlyos mentális, magatartásbeli zavarokhoz vezethet.

Pablo Picasso

Amerikában 1976 óta augusztus 13-án ünneplik a Balkezesek Világnapját. Itthon 2005-ben megalakult a Magyarországi Balkezesek Egyesülete.

Brad Pitt

A híres balkezesek között tartják számon többek között Nagy Sándort, Julius Caesart, Napóleont, Charlie Chaplint, Tom Cruise-t, Greta Garbót, Marilyn Monroe-t, Bruce Willis-t, Brad Pittet, Angelina Jolie-t, Demi Moore-t. Szintén balkezes volt Franz Kaffka, Mark Twain, Beethoven, Mozart, Paganini, Raffaello, Dürer, Picasso, Rubens, Einstein, Petőfi, Leonardo Da Vinci. Bill Gates, Winston Churchill, Puskás Ferenc és Pelé is a balkezesek klubjába tartozik. Számos neves huszadik századi gitárosról - Paul McCartney, Jimi Hendrix, Bob Geldof és Kurt Cobain - is tudunk, aki speciálisan készített balkezes hangszeren játszott, játszik.

Jimi Hendrix

A hangszerboltokban azonban csak elvétve kapható balkezes gitár. A "Balkezesek egy jobbkezes világban" című tárlat június közepéig tekinthető meg a csongrádi Tari László Múzeumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol és mennyiért nyaralhatunk 2008-ban

Hamarosan nyílik Budapesten az Utazás 2008 kiállítás, amely az utazni vágyóknak és szeretőknek… Tovább olvasom