Szocsi 2014

2014.02.04. 10:25

Szkeleton: a Dukurs testvérek osztozhatnak az első két helyen

A dobogósokat nagy valószínűséggel meg lehet jósolni, bár a sorernd kialakításáért nagy küzdelmeket várunk.

Munkatársunktól

A sportágat még a XIX. század végén Svájban találták ki, először az 1928-as olimpián szerepelt, majd 20 év múlva került elő újra, 1948-ban. Ez után egészen 2002-ig lekerült a programról, azóta viszont állandó versenyszám lett, a férfiaknál és a nőknél is egyaránt.

A versenyben - férfiaknál és nőknél egyaránt - 4 futamot rendeznek, és az összesített eredmény alapján hirdetnek eredményt. A versenyen az aktuális világranglista legjobb harminc férfi és legjobb húsz női sportolója indulhat.

Dukursék.

Dukursék.
A férfiaknál az utóbbi években szinte egyeduralkodó [namelink name="Martins Dukurs"] a legfőbb esélyes, aki az elmúlt négy Világkupa-szezont megnyerte. Az idei hat Világkupa-versenyből eddig négyet megnyert Vancouver ezüstérmese, így minden esélye megvan az olimpiai győzelemre is. Mögé bátyja, Tomaas érhet oda, aki az utóbbi időben egyre többet szerepel az élmezőnyben: két futamon egyaránt öccse mögött lett második. De jó eséllyel pályázik az éremre az összetettben második helyen álló [namelink name="Alexander Tretyakov"] és az amerikai Matthew Antione is.

A nőknél a brit [namelink name="Lizzy Yarnold"] és az amerikai [namelink name="Noelle Pikus-Pace"] 3-3 győzelemmel állnak a Világkupában, így inkább kettejük közül kerülhet ki a győztes, de nem kell leírni az egyre jobb formát mutató olimpiai bajnok brit Shelley Rudmant.


Érdekességek

- Noelle Pikus-Pace, 2007 világbajnoka, kétgyermekes anyuka, egy ideig abbahagyta a versenyzést, de harmadik gyermeke elvesztése után 2012 nyarán visszatért a versenyzéshez.

- Eddig mindössze két versenyző van a téli olimpiák történetében, aki két érmet is tudott nyerni: az amerikai John Heaton húsz év szünettel lett ezüstérmes, míg a svájci Gregor Stähli 2002-ben és 2006-ban lett egyaránt harmadik.

- Nagy-Britannia az egyetlen ország, amely mind az öt téli olimpiai szereplése alkalmával tudott érmet szerezni.

- Először 1928-ban került a programba a szkeleton, majd 20 évig, 1948-ig mellőzték. Utána egy még hosszabb szünet következett, ugyanis csak 2002-ben lett újra állandó program.

- A szkeleton és a versenyző súlya is szabályhoz kötött, ha nem megfelelő a súly, plusz súlyt szerelnek rá.

- Egy szkeleton ára 5000 dollár körül mozog.

- Még sosem volt magyar indulója a számnak.

Férfiak

1928: Jennison Heaton (USA), John Heaton (USA), David Carnegie (GBR)
1948: Nino Bibbia (ITA), John Heaton (USA), John Crammond (GBR)
2002: Jimmy Shea (USA), Martin Rettl (AUT), Gregor Stähli (SUI)
2006: Duff Gibson (CAN), Jeff Pain (CAN), Gregor Stähli (SUI)
2010: Jon Montgomery (CAN), Martins Dukurs (LAT), Alexander Tretiakov (RUS)

Nők

2002:
Tristan Gale (USA), Lea Ann Parsley (USA), Alex Coomber (GBR)
2006: Maya Pedersen (SUI), Shelley Rudman (GBR), Melissa Hollingsworth-Richards (CAN)
2010: Amy Williams (GBR), Kerstin Szymkowiak (GER), Anja Huber (GER)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!