Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

100 európai nagyvállalati vezető között csak 3 nő akad

Szélsőséges eseteket is bemutatott a nők helyzetét – ezen belül is kiemelten az infokommunikáció és a mérnöki tudományok területén betöltött szerepüket – vizsgáló konferencia
A nők egyenlők, de mégsem: bár jogilag semmiféle diszkrimináció nem létezik Európában a nők és a férfiak között, a gyakorlat mást mutat. Száz európai nagyvállalati vezető közül például mindössze 3 a nő, de még a cégek irányító testületeiben is alig 13,7% az arányuk. Magyarországon a helyzet egy kicsit rosszabb az átlag európainál, de még mindig jobb néhány kontinensbeli országnál - derült ki a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) és az Óbudai Egyetem Székesfehérvárott közösen tartott „Horizont 2020 program gender vonatkozásai" című konferenciáján, amelynek fókuszában az infokommunikáció és a mérnöki tudományok voltak.

„Az Európai Bizottság 2014-ben kezdődő új kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 kiemelt figyelmet fog arra fordítani, hogy megvalósuljon a női esélyegyenlőség mind a programot irányító bizottságokban és az értékelők között, mind a pályázati konzorciumokban. Emellett minden eszközzel igyekeznek elősegíteni, hogy a pályázók integrálják a gender szempontokat a kutatás és fejlesztés teljes folyamatába."

– mutatott rá dr. Groó Dóra, a NaTE elnöke, a European Platform of Women Scientists vezetőségi tagja, a COST genderSTE akciójának programbizottsági tagja.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karán a lányok részaránya alig éri el az 5%-ot, és az IT, a telekommunikációs és elektronikai szektor vállalatainál, valamint a kutatók között is szinte csak mutatóba akadnak nők.

„A hazai vállalatoknak szükségük van minden tehetséges fiatalra – a lányokra is. Magyarország jövője szempontjából nagyon fontos lenne, hogy még többen nyitottak legyenek a műszaki pályák szépségeire, és élethivatásul ezt a területet válasszák. Nagy lehetőségek várnak a lányokra."– fogalmazott Wahl István, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség alelnöke. A szövetséget olyan mérnöki tudományokat hasznosító hazai vállalatok alapították, mint a MOL, a National Instruments Hungary vagy az Ericsson Magyarország.

„Vizsgálataink egyértelműen kimutatták, hogy ezeknek a tabuknak a gyökerei elsősorban a tájékozatlanságra és a női minták, szerepmodellek hiányára vezethetők vissza, de visszatartó erő a környezet, a szülők és tanárok negatív hozzáállása és a diáklányok nemi sztereotípiái is." – húzta alá dr. Szekeres Valéria, az Óbudai Egyetem docense.

A káros attitűd megváltoztatására idén második alkalommal szervezte meg a NaTE a Lányok Napját, amely során tizenhat magyar városban mintegy háromezer 9-10-11. évfolyamos lány nyerhetett bepillantást a műszaki tudományok és munkahelyek rejtelmeibe. A 62 programból álló eseményt, amelyben 38 vállalat, 10 egyetem 12 kara, 4 kutatóintézet és egy múzeum vett részt, jövőre is megrendezik.

Olvasóink írták

 • 2. Koszta 2013. október 07. 16:28
  „"Kínában a felsővezetői pozíciók 51 százalékát nők töltik be, a világon a maguk erejéből milliárdossá vált nők fele kínai."
  De ez sem a "nötanács nyomására" létrejött vezetői "ukász" érdeme...
  http://feminfo.postr.hu/nagyszulok-nelkul-nem-megy
  -
  Ősi család modell. kontra mai "modern" elkülönülősdi.
  Melyik látszik "győzni?
  Igen, az ősi... a régi.”
 • 1. Koszta 2013. október 07. 11:29
  „Megvalósul a női egyenlőség?
  Akkor ezen túl nem lesz külön női és férfi mezőny a sportokban?
  Ugyanannyi női bányász lesz mint férfi?
  Ugyanannyi női segédmunkás lesz az építkezéseken mint férfi?
  Ugyanannyi férfi tanár lesz mint női?
  Ugyanannyi ovóbácsi mint ovónő?
  És még hosszan lehetne sorolni... hogy az egyenlő kifejezés milyen anomáliákat tudna okozni... Matematikai alapon... Hiszen az egyenlőség csak úgy igaz, ha mindkét oldalon az egyenletben az összeg ugyanaz.
  Mellesleg hiába írják elő, hogy a férfiaknak is ugyanannyit kell szülni, mint a nőknek... Nem fog megvalósulni...
  Ha tetszik, ha nem.
  Egyenlően értékes mind a nő, mind a férfi... De nem egyforma feladatra született. Nem ugyanarra.
  Ez biológiai tény. Amin nem segít, nem változtat sem ideológia, sem törvény, sem feminizmus.
  -
  Nem az a lényeg, hogy darabra ugyanannyi legyen mindkét nemből minden pozícióban, feladatkörben...
  Ezen statisztikus megközelítés nem a lényeget ragadja meg... Aki erre koncentrál, az nem érti a lényeget.
  A másik nem kölcsönös megbecsülése teszi egyenlővé a nemeket!
  A megbecsülés pedig nem pénz, nem pozíció és nem statisztika.
  A megbecsülés, a másik tisztelete hiányzik a mai világból. Nem csak a nemek közt, hanem ember és ember közt is.
  Tisztesség, becsület, megbecsülés kéz a kézben járnak. Ma sok helyről, sok emberből, sok vezetőből hiányoznak. Mert a hal bizony a fejétől bűzlik... A baj itt kezdődik. Ha ez nem változik, akkor a nők helyzete se javul. Egyes pozíciókban az "erőltetve" növelt számuk pusztán statisztika. Jó pont a kampányokba. Nem több...
  De javul ettől a tömeg helyzete?
  Jobb lesz a nők és az emberek élete?
  A nők döntő többsége nem karriert akar és nem munkahelyi vezető helyet, hanem megbecsülést a mindennapokban és tiszteletet. Mindazért amit tesz. Az "önjelölt" nőtanácsok feminista nyomulása, a politikai és vállalati vezető helyek újraosztása a legtöbb nő helyzetét nem javítja. Ahogyan az emberek, a férfiak esetében is igaz mindez. A tömegek életében a politikai vezető helyek újraosztása nem hoz sok jót, nem hoz sok változást. Évtizedek óta szorítjuk a nadrágszíjat... Ezen sok változást Angela Merkel se hozott... Sem a nőknek, sem a németeknek...
  -
  A változást a nőről és a nőiségről a fejekben kell először helyre tenni...
  A sötét középkori nyűgöt, mint pl. az "asszonyállat" kifejezést a korábbi, a felvilágosultabb szintre visszahelyezni... Mikor az ókori templomok férfi és a női papjai egyforma tiszteletnek tudtak örvendeni...
  A lényeg nem a "templomon" van az előző mondatban, hanem a "tiszteleten"...
  Egyesek nem értik, hogy régen a vallás egyfajta ideológia volt, erkölcsi útmutatással, ami mára elvált az egyháztól, így "lélektelen" is lett a legtöbb "ideológia". Holott az embernek szüksége van "lelki" folymatokra, tanácsokra, útmutatásra... Mindezt nem pótolja a pszichológia!
  Az ember nem racionális, hanem emócionális lény...
  Ezt a reklámpszichológiától kezdve számos tudományág bizonyította.
  Mégis a lélek, az emóció maradt gazdátlan, őrizetlen... Sarlatánok garázdálkodnak vele... És bizony a példa az emberek előtt, a politikai csatározás, nem épp tisztelettel és a másik megbecsülésével van kikövezve.
  Nincs tisztelet a politikusokban, nincs tisztelet az emberekben, nincs tisztelet a világban a másik iránt...
  Ez a világ a nőt se tiszteli. Baj. De a statisztika ezt nem oldja meg.
  A nő tiszteletének a hiánya egy következmény.
  Először az okot kell megváltoztatni.
  A tüneti kezelés (mint pusztán a női vezetők erőltetése) nem fog "gyúgyulást" hozni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meredeken nő a depressziós brit gyerekek száma

80 ezer brit gyerek szenved súlyos depressziótól, közülük 8 ezren 10 év alattiak, és már 5 évesek is… Tovább olvasom