Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

13,6 millió dollárért kelt el egy imakönyv

A különleges reneszánsz kori hóráskönyv a Rothschild bankárdinasztia gyűjteményében is megfordult.
Némileg csalódást keltő áron, 13,6 millió dollárért (3,1 milliárd forint) kelt el egy különleges reneszánsz kori imakönyv a Christieís aukciósház New York-i árverésén.

Noha a szervezők 18 millió dolláros eladási árat sem tartottak kizártnak, a Rothschild bankárdinasztia gyűjteményében is megfordult könyvért alig pár száz ezer dollárral adtak többet, mint 15 évvel ezelőtt, amikor 13,4 millió dollárért cserélt gazdát.

Az aukciósház szerint a Rothschild-imakönyvet egy telefonon licitáló magánygyűjtő vásárolta meg a szerdai árverésen.

A gazdagon illusztrált hóráskönyvet egy európai gyűjtő vette meg 1999-ben a londoni Christieís aukcióján, a gazdagon illusztrált kéziratok esetében árverési rekordot jelentő 13,4 millió dollárért.

Az imakönyv 1505 körül készült a németalföldi császári udvar egyik tagjának megbízatásából és a 19. században került a Rothschild-család gyűjteményébe.

A 150 oldalas könyvet a kéziratdíszítés nagymestereinek, többek közt a VIII. Henrik angol király udvarában szolgáló Gerard Horenbout festőnek a pazar miniatűrjei és keretdíszei illusztrálják.

A kézirat egy nácik által elkobzott műkincsgyűjtemény részét képezte, és az osztrák kormány 1999-ben szolgáltatta vissza a Rothschild-dinasztiának.

Korábban írtuk:

Különleges reneszánsz kori imakönyvre licitálhatnak az érdeklődők a Christie's aukciósház szerdai New York-i árverésén: a Rothschild bankárdinasztia gyűjteményében is megfordult könyv 15 évvel ezelőtt a gazdagon illusztrált kéziratok esetében árverési rekordot jelentő áron cserélt gazdát.

Szakértők szerint a Rothschild-imakönyv 12-18 millió dollár (2,7-4 milliárd forint) közötti leütési áron fog elkelni a szerdai liciten. A gazdagon illusztrált hóráskönyvet - ennek fő funkciója a magánimádságok végzésének biztosítása volt, és az őket megfizetni tudó arisztokrácia számára készültek -, egy európai gyűjtő vásárolta meg 1999-ben a londoni Christie's aukcióján, a gazdagon illusztrált kéziratok esetében árverési rekordot jelentő 13,4 millió dollárért.

Az imakönyv 1505 körül készült a németalföldi császári udvar egyik tagjának megbízatásából és a 19. században került a Rothschild-család gyűjteményébe. A 150 oldalas könyvet a kéziratdíszítés nagymestereinek, többek közt a VIII. Henrik angol király udvarában szolgáló Gerard Horenbout festőnek a pazar miniatűrjei és keretdíszei illusztrálják.

A kézirat egy nácik által elkobzott műkincsgyűjtemény részét képezte, és az osztrák kormány 1999-ben szolgáltatta vissza a Rothschild-dinasztiának. "A pergamenbőr minőségétől kezdve egészen a díszítőmotívumok kifinomultságáig minden azt bizonyítja, hogy a Rothschild-imakönyv a flamand kéziratdíszítés egyik legtekintélyesebb és legpompásabb példája" - fogalmazott Nicholas Hall, a Christie's régi mesterekkel és 19. századi műalkotásokkal foglalkozó részlegének társvezetője.

Illusztrátorai révén az imakönyv a londoni British Library gyűjteményének egyik hóráskönyvével, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museumban látható Spinola-imakönyvvel és a velencei Szent Márk-könyvtár Grimani-breviáriumával is közeli rokonságban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töröltek egy Oscar-jelöltet!

Bruce Broughton az Oscar-szabályokat megszegve ajánlotta a jelölésről szavazók figyelmébe dalát. Tovább olvasom