Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

17 év házasság után elválna a 18 éves lány

A feleség kérésére az indiai hatóságok érvénytelenítettek szerdán egy házasságot, amelyet 17 évvel ezelőtt egy egy- és egy hároméves gyerek a családok döntése alapján kötöttek meg.
A gyermekek közötti kényszerházasság törvénytelen a szubkontinensen, ám ez az eset ismét reflektorfénybe állította a társadalmi problémát, amely a vidéki Indiában minden tilalom dacára továbbra is él, mivel a családok ebben remélik megtalálni az anyagi biztonságot a hozomány segítségével.

Laksmí Szargarát úgy adták össze a nyugati Radzsasztán államban vőlegényével, hogy nem is tudott róla. A most 18 éves fiatal nő mindössze egyéves volt, kérője, Rakes három. Ezt a házasságot érvénytelenítette szerdán egy dzsodhpúri bíróság. Laksmí fordult a egy helyi szociális munkáshoz, miután hiába kért segítséget szüleitől. Mint mondta, megkönnyebbült az ítélet hallatán, és ezt elfogadta már a családja is.

A szociális munkás a Sarati Alapítvány elnevezésű gyermekjogi szervezetnek dolgozik. Miután megismerkedett Laksmí helyzetével, felkereste a húszéves "férjet" és mindkettejük családját, hogy közbenjárjon náluk az igazságtalanul kikényszerített sors ellen.

"A szülők néhány nappal korábban közölték Laksmíval, hogy itt az ideje, hogy a férjével éljen. Elkeseredett, sosem szerette a fiút, és sosem mondta a szüleinek, hogy elfogadja a helyette hozott döntésüket, ezért a házasság érvényteleníttetése mellett döntött" - mondta a szervezet munkatársa, Kriti Bhartí.

"Tudomásom szerint ez az első eset, hogy egy gyermekkorban kötött kényszerházasságot a házasfelek kívánságára érvénytelenítenek, de remélem, hogy lesz még több ilyen" - tette hozzá.

A kulturális gyökerek azonban mélyek: vasárnap Radzsasztánban egy faluban a helyiek egy tucat kormányhivatalnokot támadtak meg, amikor azok meg akartak szakítani egy szertartást, amelynek során negyven gyermekpárt adtak össze.

Olvasóink írták

  • 2. Lillencs 2012. április 26. 14:24
    „@Demeter222, viszont te változtathatnál a helyesírásodon, valamint megismerhetnéd a kultúra szó jelentését is. Csak rajtad áll!
    A cikkre reagálva: ahol ennyire nincs kiépült szociális háló, ott nem kell csodálkozni az ilyen jelenségeken. Persze nem megoldás kicsi gyerekeket összeházasítani, de amíg nincs egy családnak más választása, addig hiába ellenzi a törvény, tovább fog élni ez a hagyomány. Nagyon szegény országról van szó, ezt nem kellene figyelmen kívül hagyni. Magyarországon az urambátyám szokás él a mai napig, ami csak akkor zavaró, ha valakinek nincs olyan kiterjedt kapcsolathálózata, ami által munkához, vagy más előnyökhöz juthatna.
    A cigányok problémájáról pedig mi is tehetünk, egyszerűen képtelenek vagyunk megoldani. Lassan be kellene látni, hogy nem fognak visszaköltözni Indiába, se máshova, együtt kell élni velük. És azt, hogy hogyan, mi döntjük el. Lehet utálkozni, hogy mind egyforma, csak az nem vezet előrelépéshez.”
  • 1. Demeter222 2012. április 25. 18:55
    „Minden népnek meg van a kultúrája, vagy éppen a kulturálatlansága. Ezen változtatni nehezen lehet. Lást nálunk cigányok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Hír-M, megújul a SportM!

A SportM április végétől megújuló műsorkínálattal jelentkezik, a legfrissebb sporthírek mellett érdekes dokumentumfilmeket, beszélgetős műsorokat is láthatnak. Tovább olvasom