Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

1 milliárd dollárt fizet a Samsung az Apple-nek

A Samsung a forradalmian új iPhone és iPad készülékekben használt műszaki újításokat tulajdonított el az Apple-től.
A Samsung megtámadja az Apple-lel vívott perben született kártérítési ítéletet

Megtámadja az ítéletet - jelentette be a Samsung szombaton, egy nappal azután, hogy egy amerikai bíróság úgy döntött, a dél-koreai ipari csoport 1,05 milliárd dolláros kártérítést tartozik fizetni amerikai vetélytársának, az Apple-nek szabadalmi jogok megsértése miatt.

A San Jose-i (Kalifornia) bíróság pénteki ítélete szerint a Samsung a forradalmian új iPhone és iPad készülékekben használt műszaki újításokat tulajdonított el az Apple-től. Az Apple eredetileg 2,75 milliárd dollárt követelt a Samsungtól, de a bíróság nem fogadta el a cég összes állítását, így 1,05 milliárd dollárra "mérsékelte" a kártérítés összegét.

A Samsung saját szabadalmainak megsértése címén szintén beperelte az amerikai vállalatot 422 millió dollárra, de követeléseit a bíróság elutasította.

A pereskedés több mint egy éven át folyt, de a történet nem zárult le, mert a dél-koreai cég jelezte, hogy megfellebbezi az elsőfokú döntést.

Közleményében a Samsung azt hangoztatta, hogy a pénteki döntés "nem tekinthető az Apple győzelmének, s a pernek az amerikai fogyasztók a vesztesei". A dél-koreai vállalat szerint a pénteken elfogadott ítéletnek az lesz a következménye, hogy kevesebb újítás mellett kisebb lesz a választék, az árak pedig várhatóan magasabbak lesznek.

Az Apple és a Samsung több országban is perben áll egymással a szabadalmi jogok ügyében, de mindeddig egyikük sem aratott fölényes győzelmet sehol.

Ugyancsak pénteken, néhány órával a kaliforniai ítélet kihirdetése előtt egy dél-koreai bíróság mindkét vállalatot elmarasztalta egymás szabadalmainak megsértése címén. A megítélt kártérítés mértéke azonban fényévnyire van az amerikaitól: az Apple-nek mintegy 36 ezer eurót (40 millió von), a Samsungnak pedig 28 ezer eurót (25 millió von) kell fizetnie a vetélytárs cégnek.

Jeff Kagan szakelemző szerint az amerikai ítélet fényében az a kérdés, hogy a Samsung továbbra is alkalmazhatja-e a "bűnösnek ítélt" technológiákat, vagy vissza kell vonnia termékeit a piacról. A múltban általában az volt a gyakorlat, hogy a vesztes továbbra is forgalmazhatta termékeit, de ki kellett fizetnie a kártérítést. A Samsungnak azonban sok vesztenivalója van az okostelefonok és táblagépek túltelített piacán, már akár azzal is, ha csak egy picit is csúszik termékeinek forgalomba hozatalával.

A táblagépek piacán az Apple az egyeduralkodó: a második negyedévben piaci részesedése 70 százalékra (25 millió készülékből 17 millió) rúgott, míg elsőszámú riválisa mindössze 2,4 millió táblagépet adott el. Az okostelefonok esetében fordított a helyzet: vezet a Samsung, amely 50,1 millió darabot értékesített, míg az Apple mintegy 26 millió készülékkel a második helyen áll.

Korábban

A Samsung dél-koreai ipari csoportot arra ítélték, hogy fizessen 1,05 milliárd dollár kártérítést vetélytársának, az amerikai Apple-nek szabadalmi jogainak megsértése miatt - jelentette helyi idő szerint pénteken az amerikai sajtó.

A San Jose-i (Kalifornia) bíróság szerint a Samsung a forradalmian új iPhone és iPad készülékekben használt műszaki újításokat tulajdonított el az Apple-től. A pereskedés több mint egy éven át folyt, és még most sem biztos, hogy lezárul, mert fellebbezés várható a dél-koreai cég részéről. Az utóbbi szintén beperelte az amerikai vállalatot 422 millió dollárra, de ezt a bíróság elutasította.

Olvasóink írták

 • 5. huggybear90807 2012. augusztus 25. 17:26
  „"...Apple Inc won a jury verdict of more than $1.05 BILLION against Samsung Electronics Co...."”
 • 4. nanemaaa 2012. augusztus 25. 13:42
  „Szerintem tök jól van írva! Egymilliárdot ítélt meg a bíróság, de a Samsung csak egymilliót fizet. Mi ebben az érthetetlen?
  A különbözetet meg kérném a következő számlaszámra utalni: 639600-000000-00......... :D”
 • 3. MSW 2012. augusztus 25. 11:00
  „Örülne is a Samsung, ha csak annyit kellene fizetnie. Javítsák már.”
 • 2. forteam 2012. augusztus 25. 10:50
  „Na ez az, így leadni egy cikket!!! Ejjj DM!!! 100x tévedés!!! Elég gyakori ennél az újságnál!!!
  http://index.hu/tech/2012/08/25/egymilliardos_karteritest_iteltek_meg_az_apple-nek/”
 • 1. Geoff 2012. augusztus 25. 09:35
  „1 millió, vagy 1 milliárd. Nem mindegy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tony Scott búcsúlevele nem ad magyarázatot tettére

A Los Angeles megyei halottkémi hivatal illetékesei szerint Tony Scott búcsúlevele nem ad… Tovább olvasom