Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

2,15 millióért kelt el Che Guevara leghíresebb fotója

A bécsi aukció folyamán egy Guevarát ábrázoló másik felvétel is magas áron, 4800 euróért talált gazdára.
Mindkét fotó jócskán a kikiáltási ár - 3000, illetve 2400 euró - feletti összegért kelt el a Westlicht galéria által szervezett péntek esti aukción.

Az első, Guerrillero heroico (Hős partizán) című felvételt a 2001-ben elhunyt Alberto Díaz "Korda" készítette az argentin születésű Guevaráról, Fidel Castro harcostársáról. Ezen az akkor 31 éves forradalmár a végtelenbe tekint, hosszú hajat és szakállt visel. Fején fekete svájci sapka, rajta a vörös csillag. A kép 1960 márciusában, a Havannában felrobbant La Coubre teherhajó áldozatainak temetésén készült.

A fotó megjelenése után a forradalom és az ellenkultúra jelképévé vált milliók számára, de később a reklámipar is felfedezte magának: szeszes italokat, de még farmernadrágot is hirdettek vele, és ez lett a legtöbbször reprodukált kép a világon. Mindenféle felületen megjelent már, beleértve tetoválás formájában az emberi bőrt is. Ezt varratta magára Diego Maradona is, aki jobb karján viseli Che arcmását.

A felvételből a galéria becslése szerint 20-25 előhívott példány létezik, a negatív a kubai kormány tulajdona. Érdekesség, hogy Korda évekig stúdiójában őrizte a felvételt, amelyet Guevara 1967-es halála után ajándékba adott Giangiacomo Feltrinelli olasz szerkesztőnek, hogy illusztrációként bekerüljön Che élete utolsó hónapjairól szóló kötetbe. A fotó végül nemcsak, hogy bekerült a könyvbe, de ezzel is reklámozták a naplót. Így lett belőle jelkép.

Korda soha nem kapott jogdíjat érte, csak egy ismert vodkamárkától követelt 50 ezer dollárt. A pénzt a fotós a kubai egészségügynek adományozta. Korda nem ellenezte, hogy fotóját felhasználják olyan célokra, amelyekért Che Guevara harcolt és amelyek a forradalmár emlékét ápolták, valamint a társadalmi igazságot szolgálták. Az azonban nem volt ínyére, hogy a képpel olyan termékek reklámozzanak, mint az alkohol.

A másik fotón a Bolíviában megölt forradalmár felvont szemöldökkel szivart szív, nem néz a lencsébe. Ezt a képet a svájci René Berri készítette egy interjú során 1963-ban. Berri szerint a felvétel tükrözi Guevara személyiségének összes jellegzetességét: rábeszélőképességét, azt, hogy magával ragadó volt, de még a benne forrongó dühöt is.

Berrinek volt egy híres anekdotája arról, hogy a nyolcvanas években Korda írt egy nagyon kedves levelet neki. Ajándékként mellékelte Cheről készült fotóját, azzal, hogy ez a Guevaráról valaha készült leghíresebb felvétel. René Berri a következőképpen válaszolt: "Kedves Alberto, nagy megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam az általad Cheről készített fényképet. Most azonban elküldöm neked a Guevaráról valaha készült legjobb fotót" - írta, mellékelve az általa készített szivaros képet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbiának nincs pénze az Eurovíziós Dalfesztiválra

Az utóbbi években a magas költségek, az anyagi nehézségek és a gazdasági válság miatt több ország is… Tovább olvasom