Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

24 high-tech ujjal dolgozik a japán hajmosórobot

Az emberi kéz munkáját helyettesítő 24-ujjas hajmosórobotot fejlesztettek ki Japánban az idősek és a fogyatékkal élők, valamint az őket ápoló gondozók életének megkönnyítése érdekében.
A fogyasztóknak csupán kényelmesen hátra kell dőlniük a futurisztikus fodrászszékre emlékeztető szerkezetben, amely - a 16-os változat után a legújabb fejlesztésnek számító - 24 ujjával mindössze három perc alatt besamponozza a hajat, kellemesen megmasszírozza a fejbőrt, majd átöblíti a tiszta fürtöket. A kondicionálás és a szárítás további öt percet vesz igénybe.

A legújabb robottechnológiát alkalmazó hajmosómasinát a Panasonic szakemberei fejlesztették ki. Elmondásuk szerint a szerkezet a hajmosás minőségi romlása nélkül segíthet tehermentesíteni, vagy teljes egészében helyettesíteni a gyorsan öregedő japán társadalom időseit ellátó gondozók munkáját.

A robot 3 perc alatt besamponozza a hajat, kellemesen megmasszírozza a fejbőrt, majd átöblíti a tiszta fürtöket.
A robot 3 perc alatt besamponozza a hajat, kellemesen megmasszírozza a fejbőrt, majd átöblíti a tiszta fürtöket.

A hajmosórobotot kifejlesztő Nakamura Tohru szerint az öregedő társadalomban erős igény van a robotápolók iránt. "Még több technológiai újítást fogunk kidolgozni a gondozásra szoruló idősek, vagy fogyatékossággal élők számára és ezeket a vívmányokat a jövőben exportálni fogjuk a többi öregedő társadalom, például Dél-Korea és Kína számára" - mondta a szakember.

A robot jelenleg még nincs kereskedelmi forgalomban, és az árát tekintve sincs megegyezés. A Panasonic tervei szerint jövőre kezdik meg az értékesítését, és elsősorban az idősotthonokat, valamint a kórházakat fogják megcélozni.

Olvasóink írták

  • 1. VásárhelyiÁgi 2011. október 08. 11:18
    „Volt valami régi vicc a borotválógépről, sajnos csak rémlik valami, de valahogy így szólt: De, mindenkinek más formájú feje van! Aha, eleinte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörők jelentették fel a pedofilt

Két tizenéves betörő feljelentése alapján tartóztatott le a rendőrség egy gyerekpornót gyűjtő férfit… Tovább olvasom