Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

25 év késéssel kerül a képernyőre egy csehszlovák tv-sorozat

Negyedszázados késéssel ezen a héten kerül képernyőre a Repülő Delfin (Letící Delfín) című hétrészes csehszlovák tévéfilmsorozat.
Az L-29 Delfín nevű népszerű sugármeghajtású repülőgép történetét feldolgozó alkotás forgatását röviddel az 1989 novemberi rendszerváltozás előtt fejezte be a korabeli állami csehszlovák televízió. A bársonyos forradalom idején a köztelevízióban először szinte megfeledkeztek a filmsorozatról, majd túlságosan propagandisztikusnak ítélték. Felszólították Vladimír Kravciak rendezőt, hogy az alkotást az új kor követelményei szerint vágja meg újra, tehát távolítsa el belőle a kommunista propagandának minősített jeleneteket. Miután Kravciuk ezt elutasította, a sorozat az archívumba került.

A sorozat egy repülőgépgyárban játszódik, ahol a fiatal konstruktőr, Velinsky megpróbálja keresztülvinni azt az elképzelését, hogy Csehszlovákiában is gyártsanak sugármeghajtású repülőgépeket.


Velinsky kezdeményezését, javaslatát először elvetik, sőt támadják, de a konstruktőr és támogatóinak többéves küzdelme után a terv mégis megvalósul. Elkészül az L-29 Delfín sugármeghajtású repülőgép prototípusa, és miután egy, a szocialista táboron belüli versenyen jobbnak bizonyul a hasonló szovjet és lengyel gépeknél, megindulhat a sorozatgyártása is.

Velinsky konstruktőr szerepét Edward Tomás alakítja, és komoly szerepe van a sorozatban Ladislav Chudík népszerű szlovák színésznek is. A filmsorozat zenéjét Ladislav Staidl, az egyik legnépszerűbb cseh slágerszerző készítette.


Bár a sorozatban kétségtelenül jelen van a szocialista rendszer ideológiája, a kritikusok szerint nagyon érdekes és izgalmas filmről van szó, amely különösen a repülőgépek, a repülőipar és annak háttere iránt érdeklődők körében arathat ma is sikert.

A Repülő Delfin című sorozatot a Barrandov cseh kereskedelmi televízió tűzte műsorára.

Csehországban rendkívül népszerűek a szocialista évtizedekben készített tévéfilmsorozatok és filmek, és gyakorlatilag az összes televízió rendszeresen vetíti őket.

Olvasóink írták

  • 1. dilidoki 2013. február 11. 12:15
    „Ezt a sorozatot pl. igazán adhatná a királyi tévénk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grammy-díj: a sztárok nem zavartatták magukat az öltözködési előírás miatt

Ezúttal nem villant ki egyetlen nem kívánatos testrész sem a rafináltan szabott öltözékekből,… Tovább olvasom