Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

300 ezer dollárért kelt el Elvis Presley legelső felvétele

A My Happiness című popballadát, amelyet általában női énekesek adtak elő, a rocklegenda 1953-ban Memphisben énekelte fel.
A vártnál jóval magasabb áron, 300 ezer dollárért (80 millió forint) kel el Elvis Presley legelső felvétele egy árverésen, amelyet a rock and roll királya születésének 80. évfordulóján tartottak csütörtökön a Tennessee állambeli Gracelandben, az énekes múzeummá és turistalátványossággá alakított egykori lakóházában.

A My Happiness című popballadát, amelyet általában női énekesek adtak elő, a rocklegenda 1953-ban Memphisben énekelte fel a Sun Records stúdióban, mindössze 18 éves korában. A 78-as fordulatszámú hanglemez B-oldalára a That's When Your Heartaches Begin című szám került.

Presley a felvételt, amelyért 4 dollárt fizetett, az anyjának szánta születésnapi ajándékként. A történet szerint Presley hazafelé megállt egyik barátjánál meghallgatni a felvételt, amely végül ott is maradt. A Presley-családnak ekkor még nem volt lemezjátszója.

A még ma is hallgatható, kitűnő állapotban lévő hanglemez évtizedekig ennél a barátnál maradt, azonban csütörtökön, más Elvis-relikviákkal együtt elárverezték Gracelandben, a sztár egykori memphisi házában. Az időpont különlegessége, hogy a 42 évesen elhunyt Presley éppen január 8-án lett volna 80 éves.

Ed Leek a nyolcvanas években megpróbálta elárverezni, de végül sosem adta el a felvételt. Hilburn elmondása szerint a családból senki sem láthatta a lemezt, amelyet a bácsikája egy széfben őrzött.

A Presley karrierje szempontjából rendkívül értékes felvétel időben megelőzte az 1954-es That's All Right című számot is, amelyet az énekes szintén a Sun Recordsnál rögzített, és amely Presley első igazi slágerévé vált, megnyitva előtte az utat a hírnév felé vezető úton.

A ma múzeumként üzemelő memphisi stúdió szerint a My Happiness felvételnek fontossága abban áll, hogy a legelső bizonyítékát adja az énekes lenyűgöző tehetségének.

A kikiáltási ár 50 ezer dollár volt. Lorisa Hilburn, a néhai barát, Ed Leek unokahúga, aki tavaly nyáron örökölte meg a lemezt elhunyt rokonai után, azt mondta, hogy nem számított ilyen magas bevételre, és annak egy részéből két fia egyetemi taníttatását fedezi.

A csütörtöki aukción kalapács alá került Elvis Presley több sálja, arany nyaklánca, napszemüvege és első jogosítványa is.

Csütörtökön a "Király" több száz rajongója gyűlt össze Gracelandnél, hogy a dermesztő hideggel dacolva megemlékezzen a bálvány születésének évfordulójáról.

A megemlékezésen, amelyen jelen volt az énekes 69 éves özvegye, Priscilla Presley, és lánya, a 46 éves Lisa Marie Presley is négy gyermekével, felszeleteltek és szétosztottak a rajongók között egy - a sztár születése óta eltelt nyolc évtizedre utalva - nyolcemeletes születésnapi tortát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok az új Ben-Hurban

A 11 Oscar-díjjal jutalmazott Ben-Hur című film újraforgatásán szerepelhet a bugaci világbajnok… Tovább olvasom