Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

30 éves a legviccesebb magyar zenekar

A nyolcvanas évek elejének magyarországi újhulláma hozta felszínre a Satöbbi zenekart, amely az azóta eltelt harminc évben a legviccesebb és az egyik legbalszerencsésebb jelzőt is kiérdemelte.
A stílszerűen április 1-jén alakult csapat két alapítója, Pethő Zsolt és Seres Péter az MTI-nek felidézte az elmúlt három évtizedet.

"Tinédzserként úgy készültünk, hogy majd ebből fogunk élni, aztán később szembetaláltuk magunkat egy csomó akadállyal, amivel több más zenekar akkoriban. Minket is érintett például Erdős Péter hanglemezgyári funkcionárius sértődöttsége az újhullámos, punkos mozgalommal szemben, és bár 1983-ban a Ki Mit Tud?-on arattunk némi sikert a Zsiráf című dallal, a normális fellépésekhez akkor szükséges ORI-engedélyt csak 1985-ben kaptuk meg, akkor is csak azért, mert a szakmai bizottságból Victor Máté a BM-mel szemben is kiállt mellettünk" - idézte fel a gitáros Seres Péter.

A közönség körében akkor már rendkívül népszerű, a nagy egyetemi klubokban, köztük a KEK-en, a Közgázon, a Várklubban is rendszeresen fellépő Satöbbi 1985-ben a Depeche Mode előzenekaraként léphetett fel a Volán-pályán.

"Több ezer feketébe öltözött német Depeche Mode-rajongó előtt léptünk fel, ami elég érdekes volt, mert nem kifejezetten érdekelte őket, amit játszunk, ráadásul magyarul szóltam a nézőkhöz. Természetesen nem használhattuk a DM cuccait, amik már fel voltak pakolva a színpadra. Nagyjából lefütyültek minket a színpadról. Az viszont kellemes volt, hogy ott láttunk először Satöbbi-feliratokat a közönség soraiban" - idézte fel Pethő Zsolt, az énekes.

A zenekar 1986-ban rögzített egy teljes stúdióalbumnyi anyagot a Magyar Rádió 22-es stúdiójában. A ska hangzású számok végül mégsem jelenhettek meg, pedig az LGT-lemezek hangmérnöke, Kiss István dolgozott velük, a zenei rendező pedig maga Presser Gábor volt.

Satöbbi együttes - Elhagyott az a...

1987 áprilisában kilépett a Satöbbiből Erkel László énekes, billentyűs, aki nem sokkal később már Kentaur néven készített szólólemezeket Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeményeivel, majd díszlettervezőként lett ismert. A megmaradt tagok (Seres, Pethő, Vörös Gábor basszusgitáros és Tóth Miklós, azaz Max dobos) Sétabot néven játszottak egy darabig, majd belépett a képbe Giret Fruzsina, akit már régóta ismertek Óbudáról, ő lett az énekesnő. "Fruzsi Hrutka Róberttel akkoriban egy szvingzenekarban volt, olyasmi zenét játszottak, mint a Matt Bianco. Amikor annak vége lett, akkor jött az újjáalakult Satöbbibe" - mondta Pethő Zsolt.

Seres Péter szerint akkor, a nyolcvanas évek végétől tértek vissza a csapatra már az induláskor jellemző vicces-őrült, könnyed stílushoz, akkor váltak a koncertek kabaré-előadásokká a nézők hathatós támogatásával, és a Satöbbi igazi klubzenekar lett, állandó és lelkes rajongótáborral. Satöbbi-klub működött először az angyalföldi Láng Művelődési Központban, aztán Budán a Wigwamban, a csillaghegyi Banán Klubban, később, már a 2000-es években az Erzsébet téri Gödör Klubban.

"A Lángban előttünk lépett fel az akkor induló Kispál és a Borz vagy a Quimby is. Itt alakultak ki azok a hagyományos rituálék, hogy a közönség 'Vissza a pénzt!', 'Alakítsatok zenekart!', 'Oszoljatok fel!' és egyéb hasonló bekiabálással szórakoztatta magát és minket. Magunk nem kilincseltünk, hogy végre lehessen lemezünk, de aztán 1995-ben adódott a lehetőség és a Satöbbi Live! végül meg is jelent kazettán. A koncertfelvételekből összeválogatott anyagban vegyesen szerepeltek régebbi és új számok, például a Nemecsek, a Minden alakul, az Eszter vagy a Hamlet" - sorolta Pethő.

Egy évvel később A világ legszebb dalai címmel CD-n stúdióalbum is megjelent, erre egy pályázaton nyertek pénzt. Újabb hanganyag a mai napig nem készült, az 1995-96-ban kijött két lemez ma már nem kapható és a zenekar az elmúlt másfél évtizedben új dalt sem írt.

"A kilencvenes években nyilvánvalóvá vált, hogy mégsem fogunk tudni megélni a Satöbbiből, a dolog átment egyfajta önfeledt szórakoztatásba: nem mindig próbálunk, a koncerteken a poénok időnként ismétlődnek, a hangulat azonban nagyszerű és mi továbbra is nagyon élvezzük az egészet, szerencsére a közönség is, pedig utóbbi folyamatosan cserélődik" - sorolta Seres Péter, aki jogászként, jogvédőként dolgozik, emellett a Valaki Alfonz formációval is zenél.

Pethő a Holló Színházat követően 1997-től a L'art pour l'art társulat tagja, Giret Fruzsina pedig énekelt az Egyszercsak zenekarral, a Tiruppal és a Joppá!-val is.

"A Satöbbi már az elején két szék közé esett: alternatívnak túlságosan mainstream volt, populárisnak meg túl underground" - összegezte a két zenész. A Satöbbi Facebook-oldalán található stílusmeghatározás: nindzsa-pornó-űr-horror-kommandó-rock...

Az együttes (a már említett tagok mellett jelenleg Szabó Márton basszusgitáron, Németh Márton billentyűs hangszereken játszik) nyártól tervez ismét fellépni, akkor térhet vissza az anyai örömök előtt álló Giret Fruzsina. Nagyobb szabású 30. születésnapi buli őszre várható. Ott nyilván ismét elhangzanak a halhatatlan sorok: "Jimmy Page gitár/Robert Plant vokál/Steffi Graf tenisz".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emily Blunt nem akarta a Vasembert

Nem akart szerepelni a Vasember 2-ben és az Amerika Kapitány: Az első Bosszúállóban Emily Blunt,… Tovább olvasom