Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

39 évet ült ártatlanul a két férfi

Egy 12 éves fiú vallomása alapján ítélték el őket, aki most elmondta az igazat. Egyikük 57, a másik 60 évesen szabadult.
Harminckilenc évi börtön után ártatlannak nyilvánítottak és pénteken szabadlábra helyeztek két elítéltet az Egyesült Államokban, az Ohio állambeli Clevelandben közölte az ügyészség.

Az 57 éves afroamerikai Ricky Jacksont és társát, a 60 éves Wiley Bridgemant tévesen, egy 12 éves fiú hamis tanúvallomása alapján vádolták meg 1975-ben.

A fiú felnőttként - tavaly - bevallotta, hogy hazudott, és nem látott semmit a bűncselekményből, és clevelandi nyomozók kényszerítették őt arra, hogy ellenük valljon. A két férfit a bíróság 1975-ben bűnösnek találta és halálra ítélte azzal a váddal, hogy egy cinkostársukkal megütötték, savval leöntötték Harry Franks üzletembert, akire kétszer rá is lőttek.

A lövöldöző súlyosan megsebesítette Franks feleségét is. Halálbüntetésüket 1978-ban életfogytiglanra változtatták. Jacksont és Bridgemant most minden vád alól felmentették, és péntek reggel szabadlábra helyezték közölte Joseph Frolik, Cuyahoga megye ügyészségének kommunikációs igazgatója.

A két férfit a tanú, a most 52 éves Eddie Vernon tavaly tett újbóli vallomása alapján mentették fel kedden. Vernon csak azután döntött eredeti vallomásának visszavonásáról, hogy 2013-ban meglátogatta egy lelkész.

A keddi bírósági meghallgatáson elmondta, hogyan fenyegették meg a nyomozók, amikor hamis tanúvallomásra kényszerítették, és hogy milyen teherként cipelte ezt évtizedekig. "Az angol nyelv nem képes leírni, mit érzek" - mondta Jackson, amikor elhagyta pénteken a börtönt, "fantasztikusan örülök".

Az ügy újratárgyalását a Scene Magazine 2011-ben megjelent cikke indította el, amely feltárta az ügyben elkövetett hibákat és megkérdőjelezte Vernon vallomásának hitelességét. A Halálos Ítélet Tájékoztatási Központ (DPIC) nevű civil szervezet szerint az Egyesült Államokban 1973 óta 149 halálraítéltet mentettek fel, idén pedig a hatodikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van, aki élvezi az észak-amerikai havazást

A torontoi állatkert pandája, Da Mao, fetreng, ugrál a hóban, láthatóan élvezi a helyzetet, ami… Tovább olvasom