Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

60 ezer matuzsálem él Kínában

A népes "klub" korelnöke 128 éves.
Kínának már csaknem 60 ezer 100 évesnél idősebb lakosa van, a népes "klub" korelnöke 128 éves - jelentette a kínai gerontológiai társaság kedden közreadott jelentésében.

Az arányokban a korábbiakhoz képest nem mutatkozik jelentős eltérés, a leghosszabb életűek kétharmada nő, a többségük vidéken él. Jellemzően a déli országrész, főleg Hajnan sziget, Kuanghszi és Anhuj tartomány lakói. Szülőföldjüket általában úgy jellemzik, mint ahol a környezet jó, a gazdaság "mérsékelten fejlett".

A múlt hónapban jelentették be, hogy a dél-kínai Hajnan megkapta a "hosszú élet szigetének" titulusát, miután több mint 1900 száz éven felüli polgár lakja és körülbelül 1,2 millióan élnek rajta 60 év felettiek.

Az öregedés tudományával foglalkozó szakemberek kutatásai szerint a százévesek és a felettiek egészségesen étkeznek, szívesen tevékenykednek a szabadban és szeretnek társalogni. A társaság tavaly októberi közlése szerint az ország legidősebb embere az ujgur nemzetiségű Alimihan Szejiti, aki 1886 júniusában látta meg a napvilágot.

A gyors ütemben öregedő Kínában 2013 végére több mint 202 millióan érték meg 60 évet, vagy annál többet, vagyis az idősek az összlakosságnak közel a 15 százalékát alkották. Becslések szerint a 65 év felettiek aránya 2050-re a teljes népesség egyharmadára fog nőni. Alig negyven év múlva a népesség egyötöde lesz 80 éves vagy idősebb Kínában.

A világ legnépesebb országában a születéskor várható átlagos élettartam 2010 végén 75 év volt, s a kormány azt tűzte ki célul, hogy 2015-re ezt egy évvel megtoldják. Ennek érdekében két éve egészségügyi kormányprogramot indítottak. A születéskor várható élettartam tekintetében Kína továbbra is egy közepesen fejlett országnak felel meg. Pekingben 2011-ben az átlag 81,12 év volt, a rekordot Sanghaj tartotta 82 évvel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Julia Roberts sem volt mindig népszerű

A világhírű színésznő a GLSEN díjának átvételekor elárulta, az iskolában őt is sokat bántották. Tovább olvasom