Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

70 éves születésnapját ünnepli az MR Szimfonikusok

Az MR Zenei Együttesek idén 70 éves Szimfonikus Zenekarának jubileumi előadásával indul az új évad.
A 2013/14-es koncertévad és egyben az MR Szimfonikusok jubileumi hangversenysorozatának nyitókoncertje a 70 évvel ezelőtti - Rádiózenekar néven - életre hívott Szimfonikus Zenekar bemutatkozó műsorát ismétli meg és idézi fel.

A Rádiózenekar 1943-as első nyilvános hangversenyének műsorát akkor maga Dohnányi Ernő, az alapító karmester vezényelte. Szeptember 21-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben megrendezésre kerülő jubileumi koncert karmestere Vajda Gergely, az MR Szimfonikusok vezető karmestere lesz. A hangverseny műsora ez alkalommal is: Liszt: Les Préludes, Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny közreműködik: Bogányi Gergely, Dohnányi: Szimfonikus percek és Csajkovszkij V. szimfónia.

Vajda Gergely, az évfordulón így vélekedett: „Újraolvasva a zenekar történetét újfent lenyűgözött mindaz, amit ez az együttes a hazai és nemzetközi zenei életben elért, a magyar kultúra területén létrehozott. A Rádiózenekar valamikor a klasszikus zene és az akkori modern technika metszéspontjában született. Ma, 70 évaddal később, a közszolgálati média csoport részeként feladataink nagyon hasonlóak és természetesen végtelenül különbözőek is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy 2013. szeptember 21-én, mintegy két héttel a napra pontos évforduló előtt, az eredeti műsort vezényelve jómagam állhatok e nagyszerű együttes élén."

A hangversenyt élőben közvetíti a Bartók Rádió valamint az Európai Műsorszolgáltatók Egyesületének (EBU) kilenc tagországa (Spanyolország, Németországban a Saarbrückeni Rádió; Csehország, Horvátország, Portugália, Románia, Litvánia, Bulgária és Svédország). A koncertről televíziós felvétel is készül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2014-es tavaszi-nyári kollekciók a milánói divathéten

A Max Mara divatház 2014-es tavaszi-nyári kollekcióját mutatták be a milánói divathéten Tovább olvasom