Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

7 millió forintért adták el Lincoln egy hajtincsét

Az elnökkel és lelövésével kapcsolatos egyik legjelentősebb magángyűjteményt bocsátották áruba.
Hétmillió forintnak megfelelő összegért kelt el a meggyilkolt Abraham Lincoln amerikai elnök hajtincse egy szombati dallasi árverésen, amelyen az elnökkel és lelövésével kapcsolatos egyik legjelentősebb magángyűjteményt bocsátották áruba.

A Lincolnhoz és gyilkosához, John Wilkes Booth-hoz, valamint a 150 évvel ezelőtti merénylethez fűződő mintegy 300 emléktárgy a vártnál kétszer nagyobb, 804 ezer dolláros (222 millió forint) bevételt hozott.

A tincs, amelyet Joseph Barnes tisztifőorvos nem sokkal az elnök lelövése után vágott le Lincoln hajából, 25 ezer dollárért (6,9 millió forint) talált vevőre. Egy 1861-es keltezésű levélért, amelyben Booth színészi sikereivel dicsekszik egy barátjának, 30 ezer dollárt (8,3 millió forint) adtak el. A gyilkosság két szemtanújának írásos vallomásáért 27 500, illetve 14 375 dollárt fizettek meg nem nevezett vevők. 21 250 dollárt ért meg valakinek a Booth ellen kiadott katonai elfogatóparancs, s 30 ezer dollárt adtak Lincoln, a merénylő és a merénylőt lelövő katonatiszt, Boston Corbett egy keretbe foglalt aláírásáért.

A Lincoln-kollekciót öt évtized alatt gyűjtötte össze a mindig is történelmi érdeklődésű Donald Dow néhai Fort Worth-i (Texas) galériatulajdonos, aki fia szerint megszállottja volt az elnökgyilkosságoknak.

Az árverést lebonyolító Heritage Auctions aukciósház szerint Booth cselekedetét annyira visszataszítónak találta a korabeli közvélemény, hogy majdnem minden, vele kapcsolatos dokumentumot megsemmisítettek, ezért rendkívül ritka és értékes bármi, ami 150 év elteltével előkerül róla.

A kollekciót az öt éve elhunyt galériatulajdonos fia, Greg Dow bocsátotta áruba, hogy úgymond más gyűjtők is részesülhessenek az emléktárgyak megszerzésének és birtoklásának öröméből.

Abraham Lincolnt 1865. április 14-én lőtték le, az elnök másnap halt bele sérüléseibe.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két léggömbrekordot is meg akarnak dönteni

A Two Eagles elnevezésű, csúcstechnikával felszerelt léggömb legalább 4500 méteres magasságban… Tovább olvasom