Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

80 évesen hódította meg a Mount Everest

A négy szívműtéten átesett japán Miura Juicsiro ezzel a világ legmagasabb hegycsúcsának legidősebb megmászója lett.
Egy négy szívműtéten átesett 80 éves japán férfi lett a legidősebb ember, aki megmászta a világ legmagasabb hegyét, de lehet, hogy több év után visszaszerzett rekordja tiszavirágéletű lesz, mert az eddigi csúcstartó, egy 81 éves nepáli hegymászó a jövő héten készül újra meghódítani a 8848 méter Mount Everestet (Csomolungma).

Miura Juicsiro helyi idő szerint csütörtökön reggel 9 órakor jutott fel a világ tetejére három másik japán személy, köztük a fia, és hat nepáli serpa társaságában. A hegytetőre érkezve azt mondta, hogy a világ legjobb érzése a világ legmagasabb pontján lenni, s hogy soha életében nem volt ilyen boldog, bár végtelenül kimerültnek is érzi magát.

Elmondta, a csúcs újramegmászásával nem is annyira korábbi rekordját akarta visszaszerezni, hanem az emberi teljesítőképesség határát akarta kipuhatolni. "Ha 80 évesen ez a határ a Mount Everest, a világ legmagasabb pontja, akkor az ember nem is lehet boldogabb" - jelentette ki.

A Miura Dolphins által közreadott 2013. május 21-i kép a 80 éves japán Miura Juicsiróról a 8000 méter magasan fekvő alaptáborban a Himaláján. Fotó: MTI/AP/Miura Dolphins
A Miura Dolphins által közreadott 2013. május 21-i kép a 80 éves japán Miura Juicsiróról a 8000 méter magasan fekvő alaptáborban a Himaláján.
Fotó: MTI/AP/Miura Dolphins

Az idős extrémsportolót januárban már negyedszer műtötték a szívével 2007 óta, ezúttal szívritmuszavar miatt, emellett 2009-ben medence- és csípőcsonttörést is szenvedett egy síbalesetben. A csütörtöki rekordra úgy készült Tokióban, hogy irdatlan terheket cipelve járta a várost, és alacsony oxigéntartalmú termekben edzett.

Miura már 2003-ban és 2008-ban, 70, illetve 75 évesen is felkapaszkodott a Csomolungmára, s 2003-tól a világ legidősebb Everest-hódítójának számított 2007-ig, amikor egy honfitársa, Janagiszava Kacuszuke 71 évesen elhódította tőle a címet. Mostani mászásával Miura megdöntötte a nepáli Min Bahadur Sercsan rekordját, aki 2008-ban az akkori legidősebbként 76 évesen jutott fel a világ tetejére.

A Miura-családban hagyománya van az extrém teljesítményeknek: Juicsiro apja 99 évesen síelt le a Mont Blanc-ról, Európa legmagasabb hegyéről. Juicsiro maga fiatalabb korában rendkívül gyors, vakmerő lesiklásaival vált híressé, 1970-ben például ejtőernyővel kényszerült lassítani leereszkedését a Mount Everest déli lejtőjén, az extrém teljesítményről dokumentumfilm is készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeverték, mert hasonlít Taylor Swiftre

A felszolgálóként és profi hasonmásként dolgozó Xenna Kristiannek semmi köze a világhírű… Tovább olvasom