Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

8 ország fiataljai zenélnek együtt Isztambulban

Második születésnapját ünnepli a Sistema Europe Zenekari Tábor.
Nyolc országból érkező mintegy kétszáz fiatal fog együtt zenélni augusztus 14. és 22. között Isztambulban a második születésnapját ünneplő Sistema Europe Zenekari Táborban (Sistema Europe Orchestra Camp), amelyet első ízben a tavalyi Salzburgi Ünnepi Játékokon rendeztek meg.

A törökországi Music for Peace Alapítvány és az Istanbul Foundation for Culture and Arts által rendezett tábornak a Bogazici Egyetem ad otthont, ahol a fiatalok és velük ékező tanáraik egy héten át fognak együtt dolgozni Bruno Campo, a Music for Peace zenei igazgatójának és Etienne Abelin hegedűművésznek a vezénylete alatt.

A 10 és 19 éves kor közötti fiatalok Ausztriából, Horvátországból, Dániából, Olaszországból, Portugáliából, Svédországból, Svájcból, Nagy-Britanniából és a törökországi Music for Peace Zenekarból érkeznek.

Az isztambuli tábor egyik legfontosabb eleme a venezuelai El Sistema zenei nevelési programon belül tevékenykedő tanárok új nemzedékének kinevelése lesz. A kezdeményezésben több mint ötven tanár vesz részt, akik Magyarországról, Ausztriából, Horvátországból, Iránból, Olaszországból, Peruból, Portugáliából, Svédországból, Svájcból, Törökországból, Nagy-Britanniából és Venezuelából érkeznek az első "kiképző" táborba.

A részt vevő fiatalok augusztus 21-én adnak ingyenes koncertet az isztambuli Leyla Gencer Opera és Kulturális Központban. Bruno Campo vezénylete alatt a Sistema Europe Ifjúsági Zenekar egyebek közt Csajkovszkij, Arturo Márquez, Rossini, Elgar és Mozart-műveket fog játszani.

A hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok zenei oktatását támogató nagyszabású venezuelai program, az El Sistema által inspirált Music for Peace elnevezésű, 2005-ben indított kezdeményezés keretében eddig több mint négyezer gyermek kapott ingyenes zenei képzést.

A harmadik nagyszabású zenei tábort 2015-ben rendezik meg Svédországban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A komikusok hajlamosabbak a depresszióra

Robin Williams halála kapcsán a kreativitás és a mentális zavarok összefüggésének járt utána a BBC. Tovább olvasom