Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

8 tény, amit valószínűleg nem tudott a pizzáról

Tudta, hogy már az ókorban is ettek pizzát? És hogy 2001-ben az űrbe is vittek szalámis pizzát? És hogy a hawaii pizzát egy kanadai görög találta fel?
Gyúrt
A pizza neve eredetileg kelt tészta alapú ételeket jelentett. A név valószínűleg a picea szóból ered, latinul pincere, ami annyit tesz magyarul, hogy összegyúrni.

Vergilius, Cato
A pizza első megjelenése a dél-itáliai kolóniák idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Marcus Parcius Cato a Róma történetéről írt munkájában említi a "lapos, kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek és köveken sütnek meg." Pompeji városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák ősét is.

Paradicsom a pizzán
Az ókori római pizzák nagyban különböznek a ma ismertektől, és ennek oka elsősorban a paradicsom. A 19. századig a pizzák általában fehérek voltak, tejföllel, zsírral kenték meg a tésztát, és erre pakolták a feltéteket. A paradicsomot Amerikából hozták Európába, de sokáig nem használták étkezésre, mert mérgezőnek tartották. Aztán a 18. század végén Nápoly környékén már paradicsommal ízesítették a pizzákat.

Margherita, az első modern pizza
A modern pizza feltalálását egy bizonyos Raffaele Espositónak tulajdonítják. Ő egy 1780-ban alapított Pizzeria Brandi nevű sütödében dolgozott (ami egyébként a mai napig működik), amikor 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából egy különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld volt a bazsalikomtól, fehér a mozzarellától és piros a paradicsomtól. Esposito a pizzát a királynéról nevezte el Margheritának, ami a mai napig a legnépszerűbb alap pizzák egyike.

Világhódító út
A pizzát 1830-ig utcai árusok árulták. Az első igazi pizzériát ekkor nyitották meg Nápolyban, az Antica Pizzeria a mai napig működik a városban. A 19. században olasz bevándorlók magukkal vitték az étel elkészítésének módját Amerikába, ahol az 1950-es években világhódító útra indult a pizza.

A hawaii pizza, ami kanadai, de még inkább görög
A legnépszerűbb pizzák egyike a hawaii pizza, amely Ausztráliában például az összes eladott pizza 15 százalékát teszi ki. Paradicsom az alapja, sonka és ananász kerül rá, no meg sok sajt. Olaszországban a hawaii pizzát német találmánynak tartják. Ezzel szemben ezt a pizzát Kanadában készítették először. Legalábbis Sam Panopoulos görög származású amerikai étteremtulajdonos azt állítja, hogy 1962-ben Ontarióban ő találta ki a Satellite nevű éttermében a pizzát testvérével, Nickkel együtt.

Világbajnokságot rendeznek belőle
1991 óta világbajnokságot rendeznek a pizza köré, ahol az elkészítést, ízt és a nyújtási technikát is zsűrizik. 

Pizzát rendeltek az űrbe, ki is szállították
A Pizza Hut 2001-ben kapott egy rendelést a Nemzetközi Űrállomásról egy pizzára az oroszoktól. Egymillió dollárt költöttek a sajtos-szalámis pizza kiszállításra. 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Scherer Péter császári hipszterek között végez Zrínyi Miklóssal

Scherer Péter császári hipszterek között végez Zrínyi Miklóssal
Véres focimérkőzés ma este a Tömény történelemben. Tovább olvasom