Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

A 10 millió függő országa vagyunk

Alkohol, kábítószer, cigaretta – ha a függőség szót meghalljuk, általában ez az a három dolog, amire azonnal asszociálunk. Emellett viszont sok más olyan függőség is létezik, amelyről talán nem is tudunk, de mi is szenvedő alanyai vagyunk. Dr. Zacher Gábor toxikológus a napokban ezekről tartott előadást.
Fontos a szabályok betartása

– Nem szabad betegen edzeni, mert előtérbe kerülhetnek a sérülések, valamint lázzal is tilos, mert jelentősen nő a szívizomgyulladás kockázata. Fontos, hogy mindig nyújtsunk, a mozgás előtt pedig melegítsünk be. A tudatos sportolás elengedhetetlen kellékei a táplálékkiegészítők. Nem árt azonban odafigyelni, mert egyes esetekben az izmok gyorsan fejlődhetnek, így ártalmasak lehetnek az ízületekre, ami komoly sérülést eredményezhet. Mindennél fontosabb azonban, hogy hallgassunk a szakemberre, mert ő látja, kinek mennyi edzésre van szüksége, és felismeri a problémát, ha adott esetben már nem azért edzünk, mert jólesik, hanem mert függővé váltunk.

Sokan ráncolják a homlokukat, amikor egy munkatárs a délelőtt folyamán már a sokadik cigarettáját szívja, hiszen nagyjából tisztában vagyunk vele, hogy ennek milyen káros hatása van. A hétköznapi életben viszont rengeteg más káros függőség is létezik: függhetünk a csokoládétól, a Facebooktól, a vásárlástól, de még a testmozgástól is. Ezekről már jóval kevesebbet beszélünk, ám ezek ugyanolyan károsak, mint például az alkoholfüggőség.

Nem látjuk a bajt

– Az életmódom miatt naponta minimum 1800 kalóriát kellett volna magamhoz vennem, de volt olyan időszak, amikor naponta ennek töredékével éltem. Mindezt úgy, hogy emellett napi több órát edzettem. Egy idő után a fáradtságon és levertségen túl fizikai tüneteim is voltak: képtelen voltam enni, elmaradt a menstruációm, vitaminhiányos lettem. Ekkor jöttem rá, hogy a problémámmal szakemberhez kell fordulnom. Kiderült: a testképzavarom miatt edzésfüggő lettem – meséli évekkel ezelőtti élményeiről a neve elhallgatását kérő lány.

Az ő története nem különleges, hazánkban ugyanis több (tíz)ezer ember szenved hasonló problémától, vagyis függ olyan hétköznapi dolgoktól, aminek végzése normális esetben csupán egy pozitív érzést kellene, hogy kiváltson. A függőség kialakulásához általában valamilyen külső behatás szükséges, amivel a valódi problémáról tereljük el saját figyelmünket.
– A függőség önmagában véve egy patológiás állapot. Mindaddig, amíg egy adott dolog elvégzése élvezettel jár, nincs semmi probléma. A baj ott kezdődik, amikor ehhez a cselekvéshez egy belső értékrend-átalakulás társul, és fontosabbá válik számunkra, mint bármi más – mondja dr. Zacher Gábor toxikológus, a Magyar Honvédség Egészégügyi Központ Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának centrumvezető főorvosa. A szakember szerint bármi okozhat függőséget, de a hétköznapi függőségekről jóval kevesebb szó esik, mert a legtöbbre nincs pontos statisztikai adatunk, amit meg lehet mutatni az embereknek.

A testmozgás csak egy bizonyos mértékig egészséges. Fotó: Dreamstime
A testmozgás csak egy bizonyos mértékig egészséges. Fotó: Dreamstime

Téves teóriák a fejekben

– Munkám során sok testképzavaros emberrel találkoztam, akik úgy jöttek le az edzőterembe, hogy nekik fogyniuk kellene, holott már rég elérték azt az ideális állapotot, ami az ő paramétereikhez számítva egészséges. Dolgoztam anorexiás és bulimiás lányokkal is. Rájuk fokozottan oda kellett figyelni, még úgy is, hogy ők már tisztában voltak a problémájukkal, és jártak is szakemberhez – meséli Balog Tamás személyi edző. Úgy látja, sok a félreértés az ideális testalkat kapcsán, emiatt sokkal könnyebben alakulhat ki a testképzavar.

– Sok dolog tévesen él az emberek fejében. Rengetegen jönnek le úgy az edzőterembe, hogy ők a hasukból akarnak fogyni, ezért csak hasizomgyakorlatot írjunk fel nekik. Egy kutatás szerint viszont ahhoz, hogy egy kiló hasra rakódott zsírtól szabaduljunk meg, 300 ezer hasprést kellene csinálnunk egyhuzamban, ami lehetetlen – hangsúlyozza Balog Tamás.

Fontos a kommunikáció

– Véleményem szerint a kábítószer-függőségről túl sok szó esik a hétköznapokban ahhoz képest, hogy „csupán" 20 ezer embert érint Magyarországon. Ehhez képest nem beszélünk a 80 ezer embert érintő nyugtatófüggőségről, sem a 20-30 ezer embert érintő orrcseppfüggőségről, sem a körülbelül 100 ezer embert érintő hashajtófüggőségről. A játékszenvedélyről, vagy a Facebook-függőségről még csak közelítő adataink sincsenek, pedig ezek is legalább olyan veszélyesek, mint az alkoholfüggőség. A televízió előtt naponta átlagosan 5 és fél órát ülünk, ami egy hihetetlenül nagy szám, és olyan dolgok elől veszi el az időt, mint az egymással való kommunikáció – mondja a szakember.

A függőség kapcsán a legnagyobb probléma a kommunikáció hiánya. Aki benne van, az nem veszi észre, hogy épp kialakulóban van nála a betegség, ezért rendkívül fontos lenne, hogy legyen az életünkben olyan, aki miatt szembe merünk nézni a problémánkkal.

– Magyarország a 10 millió függő országa. A legfontosabb, hogy ismerjük fel a saját problémánkat, és merjünk őszinték lenni ne csak másokhoz, de magunkhoz is. Ha ez nincs meg, akkor bizony komoly bajban vagyunk – mondja Zacher Gábor.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelfizés okozhatta egy kisrepülőgép lezuhanását

A szerencsétlenség - amelyben életé vesztette a pilóta és egyetlen utasa - még tavaly történt Denver… Tovább olvasom