Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

A bankkártya hamarosan a mobilba költözik

A jövőben egyáltalán nem lehetetlen, hogy akár az okos hűtőnkön, az interneten keresztül rendeljük meg és töltsük fel az éppen elfogyott tej készletet. A mobilfizetés, amely egyre nagyobb teret nyer a fizetési tranzakciók között, már most is számos lehetőséget nyújt az innovatív megoldásokat előnyben részesítők számára.
A MasterCard célja, hogy a jövőben minden internethez kapcsolódó eszközön vásárolni is tudjanak majd a felhasználók, de a kártyatársaság már a jelenben is számos megoldást dolgozott ki, hogy a felhasználókat felkészítse a holnap fizetési technológiáinak használatára. A távoli fizetést lehetővé tévő MasterCard Mobile már több mint 200.000 felhasználó telefonján van jelen. A főleg webshopos fizetésre, számlafizetésre és egyenleg feltöltésre alkalmas megoldást a látogatók is kipróbálhatják a SMARTSHOW-n, október 4-én és 5-én a Millenáris Parkban.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint már több mint 21.000 egy érintéses technológiával működő terminál található országszerte, amely közeli fizetést tesz lehetővé a felhasználók számára. Az egy érintéses fizetés egyre népszerűbb Magyarországon, az ilyen típusú technológián alapuló PayPass bankkártyák száma idén átlépte az egymilliós határt (Forrás: MNB).

Az egy érintéses fizetés nem csak bankkártyával, hanem mobiltelefonon keresztül, a bankkártya regisztrálásával is lehetséges. A MobilTárca Szövetség szervezésében, a magyarországi mobilszolgáltatók, a MasterCard, az OTP Bank és a Supershop hűségprogram részvételével indított kísérleti program keretében jelenleg ezer felhasználó teszteli a mobiltelefonos közeli fizetés előnyeit.

„A bankkártyák telefonba költözése egyszerűsíti a fizetési folyamatot azáltal, hogy elég egyetlen eszközt magunknál tartanunk, és ha fizetni akarunk, akkor azonnal és egy helyen választhatunk az összes bankkártyánk közül, így kényelmes és biztonságos fizetési módot nyújt a felhasználóknak" -– mondta Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője.

A mobiltelefonba regisztrált bankkártya azért is hasznos, mert a statisztikai adatok azt mutatják, hogy amíg a bankkártya elveszítését átlagosan másfél óra múlva veszi észre a tulajdonos, addig ez az időtartam mobiltelefon esetében alig 20 perc. Jelentősen rövidül tehát a kártyahasználat letiltásáig tartó időtartam is.

Az eNet felmérése szerint a magyar felnőttek 29 százalékának volt okostelefonja tavaly év végén, közülük a felhasználók 60 százaléka használja internetezésre a telefonját. A MasterCard által jóváhagyott, NFC fizetésre is alkalmas mobiltelefonok száma is jelentős: 2013-ban már 20 gyártó 150 típusú készüléke kapta meg a MasterCard jóváhagyását.1 Független kutatások szerint 2014-ben minden ötödik mobil, azaz összesen 300 millió készülék lesz NFC képes (Forrás: Juniper Research, 2012. április). Ami az elfogadó terminálokat illeti, 2016-ra a kereskedői egységek 85%-a lesz érintés nélküli fizetésre, így a mobilfizetésre is alkalmas (Forrás: ABN Research, 2011).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdte a díjak gyűjtését az Időről időre

Európai Filmdíjat kapott a 61. San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon az Időről időre, Richard… Tovább olvasom