Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A dolgozó anyák gyermekei sem tanulnak rosszabbul

Ugyanolyan jól teljesítenek az iskolában a dolgozó nők gyermekei, mint az otthon maradóké. A munkába járó anyáknak nem kell bűntudatot érezniük - állítja egy brit kutatás.
Nincs kapcsolat az édesanyák karrierje és gyermekeik iskolai teljesítménye és magatartása között - mutatta ki egy 40 ezer gyermekre kiterjedő, az elmúlt 40 évet felölelő nagy-britanniai elemzés. A négy tanulmány vizsgálata nyomán született eredmény cáfolhatja a közkeletű gyermeknevelési tévhitet, mely szerint a kicsik járnak rosszul, ha az anyák dolgoznak, és könnyíthet a szülés után karrierjüket folytató nők bűntudatán.
A felmérések szerint a dolgozó anyák hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek elején született gyermekei két százalékkal alulmaradtak írás-olvasásban és számolásban az otthon maradó nők gyermekeivel szemben. A kilencvenes évek közepe óta születettek közül azonban nincs különbség a két csoport iskolai teljesítményében - mutat rá a Londoni Egyetem Heather Joshi vezette felmérése.
A "generációs váltás" a kutató szerint a jobb anyasági ellátásnak és a több bölcsődének, óvodának köszönhető. Az utóbbiakat a nyolcvanas évekig csak a jómódú családok engedhették meg maguknak.
"Régebben általános volt az aggodalom, hogy az anyák munkába állása a gyermek fejlődésének rovására megy - mondta Joshi. - Ám ahogy nőtt a dolgozó mamák aránya, a gyerekekre gyakorolt hatás egyre kevésbé volt érdekes."
Joshi szerint a nagy változás legfontosabb oka az volt, amikor a kilencvenes évek közepén a kormány a gyermekellátó intézmények fejlesztésébe kezdett.
A szülői szervezetek örültek a kutatás eredményeinek, hiszen szerintük ezek könnyíthetnek a munkavállaló anyák lelki terhein.
"A kutatás szerint az anyasági ellátások javulása és a megfizethető gyermekintézményeknek segítettek, hogy minél több nő kezdjen dolgozni, és könnyebben egyensúlyozzanak munka és család között" - vélte Fiona Weir, a Gingerbread, az egyedülálló anyákat támogató szervezet elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban megünnepelték a királynő ˝hivatalos˝ születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban II. Erzsébet királynő "hivatalos"… Tovább olvasom