Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A fogyókúrában kényszerítő erő a nyilvánosság

Továbbra is több "fronton" dolgozik együtt Falusi Mariann és Lang Györgyi, és készül a Pa-dö-dő 24. lemeze. Mariann több mint 26 kilót fogyott az utóbbi hónapokban, de előtte sem volt gátlása a súlya miatt. Az énekesnő folytatja önálló estjeit is, A nagy duettben pedig Árpa Attilával énekel együtt: sokat tanulnak egymástól.
– Rádiózás után értük el telefonon: Lang Györgyivel vezeti a Klubrádió ötös című műsorát. Hány közös „projektjük" volt eddig a Pa-dö-dő mellett?
– Úgy százezer... Nagyon sok mindent csináltunk együtt. Először is játszottunk sok prózai darabban és musicalben, vezettünk különböző műsorokat, például a Danubius rádióban, a Reggelit a tévében, és mások is gyakran hívtak meg minket együtt. Friderikusz Sándor mindig minket hívott első vendégként az induló műsoraiba, mert tudta, hogy bármi történik, mi kihúzzuk a pácból. Volt Pa-dö-dő-show-nk is A lányok nem angyalok címmel, és sok más közös projekt.

– Jól tudjuk, hogy készül a 24. Pa-dö-dő lemez?
– Nekiláttunk már, vannak terveink. Lemezt mindig kell csinálni, öregek vagyunk már, ahhoz szoktunk, hogy adunk ki lemezt. Hiába internetezünk, töltünk le, használjuk mi is az új kapcsolattartási rendszereket, a lemez kézzelfogható valóság. Komplex, megfogható dolog. Ugyanaz a különbség, mint az internetes és a nyomtatott újság, a könyv és az e-book között. Ami ki van nyomtatva, az komolyabbnak tűnik. Ráadásul mindketten Bika jegyűek vagyunk, nagyon fontosak számunkra a tárgyak.

– Fellép önálló estekkel is. Min dolgozik most?
– Önálló „frontok" mindig működtek a Pa-dö-dő mellett. Most, hogy más lett a popzene tempója, kevesebb a fellépés, megengedhetem magamnak, hogy olyasmivel foglalkozzak, amit még szeretek. Operaéneket tanultam, dzsesszel nyertem meg a Ki mit tud?-ot. Tavaly a Művészetek Palotájában is adtam önálló koncertet, és Presser Gáborral énekeltem a sportcsarnokbeli nagykoncertjén és a magyar dal napján: ezt láthatták A nagy duettesek, mielőtt meghívtak a műsorba. Most pedig a 100 tagú cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band közös júniusi koncertjére hívtak meg szólistának Bangó Margittal együtt. Folytatom az önálló estjeim sorát is. Idén Irwin Berlin–Leonard Cohen párhuzamos életrajzát mutatom be a múlt éve Gershwin–Bernstein est után, zenei partnereimmel, a Sárik Péter Trióval, Szirtes Edina Mókussal, valamint Földes Tamással.

Falusi Mariann: Az életmód és a mentális egészség összefügg. Fotó: tv2
Falusi Mariann: Az életmód és a mentális egészség összefügg.
Fotó: tv2

– Ha már szóba került A nagy duett: milyen feladat Árpa Attila „mentorának" lenni?
– A mentor nem éppen a legjobb kifejezés. Együtt dolgozunk. Mindenki rossz természetű fenegyerekként ismeri, de üdítő mámor a közös munka, mert Attila borzasztóan kreatív. Nagyon sokat tanulunk egymástól. Érzem rajta azt a felfokozott energia-beleadást, ami rám is jellemző. Már a kezdet kezdetén is azt vallottam, hogy csak annyi örömöt vehetsz ki valamiből, amennyi melót beleraksz. Meg is látszik a produkciókon, hogy szívesen és sokat foglalkozunk azokkal. Az a legkevésbé fontos, ki hogy énekel, többet vagy kevesebbet. Inkább a harmónia számít, ami annak a „kisülése", mennyire jó együtt dolgozni. Nálunk ez megvan. Ez egyébként sem igazi verseny, hanem egy szórakoztató műsor. Attila célja az volt, hogy kipróbálja magát kerek egészként a színpadon, én pedig egyébként is kerek egész vagyok, aki énekel...

– Már nem annyira kerek... összesen mennyit fogyott az utóbbi hónapokban? Más így előadóművészként a színpadra állni?
– 26–27 kilónál tartok, húsz éve először mentem száz kiló alá. A színpadon könnyebb a mozgás, könnyedebben ugrálok, de soha nem volt gátlásom amiatt, hogy duci vagyok. Györgyivel még kérkedtünk is vele, hogy mi mindent megcsinálunk, amit egy vékony ember.

– Idegesíti, hogy folyton a fogyókúrájáról kérdezik, vagy segítség a nyilvánosság?
– Könnyebb, hogy a nyilvánosság mellém állt. Kényszerítő erőt jelent. Ha beülök például egy étterembe, nem kezdek el erősködni, milyen finomságot egyek, mert néznek harmincan. Kínos lenne nekiállni lakomázni. Abban bízom egyébként, hogy segíteni tudok a velem egyívású nőknek. Nem abban, hogyan és miért fogyjanak le, ezt nekik kell kitalálniuk. Magas sarkú cipőben „csajoskodtam" Attila mellett, úgy, ahogy eddig még nem álltam ki. Ötvenkét éves vagyok, és nem azt mondom, hogy örökifjúnak kell látszani, de azt igen, hogy oda kell figyelnünk magunkra. A külső és a belső, az egészséges életmód és a mentális egészség összefügg. Egy ennyi idős nőnek még nagyon sokáig tetszenie kell. Ne csak a család legyen fontos és az, hogy mások mit csinálnak. Egy osztálytalálkozón éltem meg, hogy a volt osztálytársaim csak a gyerekükről, unokájukról, családjukról meséltek. Magukról egy bizonyos időtől kezdve elfelejtettek.

Mariann szerint a fogyókúrában kényszerítő erő a nyilvánosság. Fotó: tv2
Mariann szerint a fogyókúrában kényszerítő erő a nyilvánosság. Fotó: tv2

– Április 28-án megkezdte működését az Országos Állatvédőrség, amely hazánk legnagyobb állatvédő egyesületeit összefogva lép fel az állatkínzás ellen. Önök is beléptek: hogyan segítenek?
– Már nagyon régóta tartjuk a kapcsolatot különböző állatvédő szervezetekkel. Mint népszerű emberek, megteszünk mindent, amit tudunk, hogy a visszaélések eljussanak az emberekhez. Szükség van a társadalmi szerepvállalásra, és az állatvédelem nagyon fontos, mert sokan nem szereznek tudomást az aktuális állapotokról. Számomra fontos kérdés például a haszonállatok méltóságának megőrzése tartás és szállítás közben. Több esetben anyagilag is támogatunk menhelyeket, alapítványokat – fontos az egy százalék felajánlása is. Szóban is megtesszük, amit tudunk: az állatvédőrség szerveződésének hírére meghívtuk a rádióműsorunkba Joó István „Suttogót", az Állatvédőrség értelmi szerzőjét. Én magam is tartok állatokat, van egy sünöm, négy teknősbékám és Peti kutya, akit kölyökkorában vettem magamhoz egy menhelyről.

Györgyi is fogyott 12 kilót

– Igaz, hogy a fogyással Györgyinek is segíteni akart? – kérdeztük Falusi Mariannt. – Györgyi kerekes székben ül. Az emberek tamáskodnak: csak mozgással lehet fogyni. A zsírégető klub, amelyhez csatlakoztam, felajánlotta a lehetőséget: megmutatja, hogy nemcsak sporttal megy a fogyás, hanem gondosan összeállított étrenddel is lehet tenni a túlsúly ellen. Az első hónapban egyáltalán nem sportoltam, és tíz kilót adtam le. Györgyi most 12 kilónál tart. Sajnos a betegségének jelenleg nincs igazán hatásos gyógyszere, csak részmegoldások vannak. De ha ilyen sebességgel fejlődik a genetika, hátha kitalálnak valamit... mi bízunk benne. Györgyi egyébként mentálisan nagyon jól van, dolgozunk, fellépünk, műsort vezetünk.

Olvasóink írták

 • 5. queenmargareth 2011. június 04. 18:24
  „pedig milyen büszkék voltak kövérségükre, kopaszságukra, teljes nőietlenségükre.
  most meg sminkeli magát, aztán zsírleszívás, mellkisebbítés és kész az új liptai”
 • 4. dodó 2011. június 04. 17:27
  „"Ne csak a család legyen fontos..."

  Egy (állítólag) 52 éves leszbikustól mit várhatunk?”
 • 3. THK 2011. június 04. 09:21
  „1,
  így van: ha lenne családja, ő is arról beszélne. Arról viszont már lemaradt - így pedig csak frusztrálja, ha mások fölhozzák a témát, ezért hitegeti magát, h "nem az a fontos"... de tudat alatt nagyon is bánja (és pláne hogy fogja öregkorában)”
 • 2. bánki 2011. június 04. 06:47
  „Gagyi !”
 • 1. papagenooo 2011. június 04. 05:47
  „Szerintem még bőven 100 kg felett van...Miért baj az, ha egy osztálytalálkozón a gyermekeikről, unokáikról beszélnek a megjelentek? Ez a legnagyobb alkotás, főleg, ha normálisan fel is nevelik a szülők. 50 fölött Mariann sem mutatott fel semmi újat, ugyanazt csinálja, mint 10 éve. A gyerek viszont kimaradt az életéből, valószínűleg, ha 25 éve rászánta volna magát a fogyókúrára, akkor akadt volna férfi is, aki pont tőle akart volna gyereket. Nagyon szűk réteg vásárolja a lemezüket (az értelmiségiek pl nem...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állást keresel? Viselj márkás ruhákat!

Akinek nincs munkája, annak pénze sincs, így nem tud arra túl sok pénzt költeni, hogy jólöltözött legyen. Az állásinterjúkra azonban érdemes áldozni. Tovább olvasom