Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A franciáktól loptak vizet a svájci katonák a teheneiknek

Speciális tartályok és két helikopter segítségével több mint ötvenezer liter vizet emeltek ki a pilóták a Jura-hegység franciaországi részén, a határ mellett lévő Rousses tóból.

Bizarr vízlopási ügy okozott kisebb diplomáciai súrlódást Svájc és Franciaország között: francia tóból "lopott" vízzel oltották svájci katonai pilóták Svájc teheneinek szomját a hőség idején.

Speciális tartályok és két helikopter segítségével több mint ötvenezer liter vizet emeltek ki a pilóták a Jura-hegység franciaországi részén, a határ mellett lévő Rousses tóból - közölte a Neue Zürcher Zeitung című lap szerdán. A francia hatóságok ugyanakkor a tartós szárazságra tekintettel csökkentették a vízhasználat mértékét.

A Genfi-tóhoz vagy a svájci hegyek más vízforrásaihoz történő átrepülés egyszerűen túl költségesnek tűnt a pilótáknak - írja a lap.

A franciaországi tó fürdővendégei dühödten számoltak be a szövetségi légierő múlt csütörtöki "inváziójáról", amely az úszókat és a halászokat is megzavarta.

Christophe Mathez, Les Rousses községének alpolgármestere szerint a hatóságok nem tudtak a hadműveletről, Svájc nem kért engedélyt és nem is figyelmeztette őket előzetesen.

A svájci sajtó szerint az ország katonasága kért engedélyt, de a francia légierőtől, nem pedig a helyi hatóságoktól vagy a rendőrségtől.

 A svájci hadsereg végül kedden hivatalosan is bocsánatot kért Franciaországtól. "Amint kapcsolatba léptek velünk, kiderült, hogy kommunikációs hiba történt, és abbahagytuk a műveletet" - fejtette ki Denis Froidevaux, a svájci katonaság tisztviselője.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztráliába költözik tíz hétre a világhírű dán étterem

Noma eddig négyszer nyerte el a világ legjobb éttermének járó címet, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és… Tovább olvasom