Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A gyógyszer áldás vagy átok?

Gyógyszerek - Divat a gyógyszerellenesség, pedig az orvostudomány felfedezései hosszabbították meg életünket. A táplálékkiegészítők hiába egyre népszerűbbek, immunrendszerünk egyensúlya biztosítja egészségünket.
Az emberi élethossz a gyógyszerek alkalmazásával drámaian megnövekedett – ezzel a mondattal fogadta hallgatóságát dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, az orvostudományi kar egyetemi tanára és a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika gyakorló orvosa. Szabadegyetemi előadásából kiderült: míg az ősi időkben 31, addig 1900-ban 52 volt, ma már 82 évre nőtt az átlagélettartam, amely 165 százalékos növekedést jelent. Ebből látszik: őseink hiába éltek „természetes" életet, az orvostudomány fejlődésével nőtt meg a várható élettartam – egy svéd kutatás szerint 1800 óta generációnként 12 százalékkal élünk hosszabb ideig.

A gyógyszerek alapvetően a test számára idegen, toxikus anyagok, megterhelik a szervezetet, de a vesének köszönhetően a vizelettel, a májműködéssel az epén keresztül vagy a bőrön át kiürülnek az anyagcsere során. A gyógyszerek mellékhatásait és túladagolásuk következményeit ismerjük, ám kiválthatnak adverz, azaz nem várt reakciót is. Ezek közé tartozik az intolerancia, amely fokozott érzékenységet jelent. Az idioszinkráziáért (a normálistól eltérő sajátosság, túlérzékenység bizonyos anyagokkal szemben) az enzimek felelősek, a kumuláció azt jelenti, a szervezet nem képes eltávolítani a felhalmozódott hatóanyagokat, amelyek a bőrben felgyűlnek, és elváltozást okoznak. Emellett az allergiás immunreakciók is sokfélék lehetnek. A gyógyszerek kiváltotta túlzott immunreakció leggyakrabban a bőrt érinti, elvégre ez a legnagyobb immunszervünk, a külvilággal szembeni védekezés első bástyája.

Divat a gyógyszerellenesség. Fotó: DM
Divat a gyógyszerellenesség. Fotó: DM

A reklámokban gyakran megjelenő, igen népszerű immunerősítő szerek és táplálékkiegészítők alkalmazását nem tartja szükségesnek a szakember, ugyanis védekezőrendszerünk hatékonysága nem az „erősségén" múlik, hanem azon, hogy fenntartsuk egyensúlyi állapotát. – A folyamatosan pörgő immunrendszer is betegség – szögezte le Bata-Csörgő Zsuzsanna, aki hozzátette: a túlreakció is károsíthatja a szervezetet, hiszen a védekezőmechanizmusoknak csak baj esetén kell aktivizálódniuk. Ezt a működést a T-sejtek szabályozzák a másodlagos immunrendszer részeként, különlegességük, hogy saját memóriával rendelkeznek. Az emlékezőképesség az allergiában is fontos szerepet kap, ugyanis csak olyan anyagokra lehetünk allergiásak, amellyel már találkoztunk. Az allergiás reakciók jól kézben tarthatók, amennyiben időben felismerik őket. A szöveti erek gyulladása, érintés utáni bőrreakciók, pöttyök megjelenése allergiás tünet, de az 1-es reakciónak nevezett hatás a legsúlyosabb, sokkos állapotot és gégeödémát eredményezhet. Utóbbit nemcsak a méhdarázs csípése, a penicillin is kiválthatja. – Komoly probléma, hogy a gyógyszergyártók sokszor nem a készítmények hatóanyagát emelik ki a dobozokon – jegyezte meg Bata-Csörgő Zsuzsanna, és hozzátette: többek között a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a vérnyomáscsökkentők is hasonló tüneteket eredményezhetnek, ezért fontos a hatékony kezelés érdekében, hogy a beteg időben orvoshoz forduljon, és pontosan fel tudja idézni, milyen készítményt alkalmazott.

Gyógyít vagy gyilkol?

Az orvostudomány egyik legnagyobb áttörését az jelentette, hogy Alexander Fleming skót orvos-bakteriológus 1942-ben felfedezte a penicillint. Az antibiotikumfajtának köszönhetően a második világháborúban a halálesetek 1 százalékáért tehető felelőssé „csak" a baktérium okozta tüdőgyulladás, míg az első világháborúban az áldozatok 18 százaléka vesztette életét a betegségben. De mára kiderült, hogy sokan allergiásak a penicillinre, Amerikában például a felnőtt lakosság 3–10 százaléka érintett, évente legalább 400-an halnak meg a penicillinallergia miatt.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollywoodi Filmdíjak: a Holtodiglan lett a legjobb film

A Holtodiglan című mozit jutalmazták a legjobb alkotásnak járó díjjal a Hollywoodi Filmdíjak… Tovább olvasom