Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A kínai Hszincsiangban jutalmazzák a szakállasok feljelentőit

Ezek a Saja körzetben bevezetett feljelentési díjak 50-től 50 ezer jüanig terjedhetnek (1810 - 1 810 000 forint, és egy sor, a rendőrség által hasznosnak ítélt információt jutalmazhatnak velük.
Kína főként muzulmánok lakta Hszincsiang régiójában, ahol a lakosság egy része elutasítja Peking fennhatóságát, pénzjutalom jár annak, aki jelenti a hatóságoknak, hogy például a szomszédságában valaki hosszú szakállat növeszt vagy "illegális vallási tevékenységet folytat" - írja a Global Times című lap.

Ezek a Saja körzetben bevezetett feljelentési díjak 50-től 50 ezer jüanig terjedhetnek (1810 - 1 810 000 forint, és egy sor, a rendőrség által hasznosnak ítélt információt jutalmazhatnak velük. Ötventől 500 jüanig terjedő összeget lehet kapni "hosszú szakállt növesztő" vagy "bizarr módon öltözködő" személyek feljelentéséért, 50 ezret "veszélyes terroristaképző tevékenységre" vagy "szeparatista célokra" vonatkozó adatokért.


A hszincsiangi helyi hatóságok "Cél a szépség" elnevezésű kampányt indítottak a női iszlám kendő viselése ellen: arra ösztökélik a lányokat, asszonyokat, hogy fedetlen fővel járjanak, és hagyják el a kendőt - ami pedig eléggé elterjedt viselet a muzulmán, türk nyelvet beszélő ujgurok, Hszincsiang fő etnikuma körében. Az ujgurok felpanaszolják, hogy térségük kimarad Peking beruházási erőfeszítéseiből, s akadályok emelkednek vallásuk gyakorlása, kultúrájuk művelése előtt.

A kínai biztonsági erők fokozták az ellenőrzést a múlt év egész sor véres incidense után, amelyeket iszlamistáknak tulajdonítottak a hatóságok. Különösen megromlott a légkör az idén március elején a délnyugati Kunming pályaudvarán végrehajtott gyilkos támadás után, ahol mintegy 170 embert késeltek meg, s közülük 29-en meghaltak. A hivatalos szervek szerint ezt is hszincsiangi szeparatisták követték el.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkanélküli apja önéletrajzát adta át egy kislány Michelle Obamának

A first lady láthatóan zavarba jött, majd a többi gyermekhez fordulva arról beszélt, hogy az "ügy… Tovább olvasom