Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A koffeines energiaitalok befolyásolhatják a szívizmok működését

A Bonni Egyetem kutatói 17 résztvevő szívműködéséről készítettek felvételeket egy órával az után, hogy energiaitalt fogyasztottak.

A koffeintartalmú energiaitalok felerősítik a szívizom-összehúzódásokat - állapította meg egy kis létszámmal végzett német kutatás.

A Bonni Egyetem kutatói 17 résztvevő szívműködéséről készítettek felvételeket egy órával az után, hogy energiaitalt fogyasztottak. Megállapították, hogy szívizom-összehúzódásaik erőteljesebbé váltak - tudósított a BBC hírportálja az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves találkozóján ismertetett tanulmányról.

Ezeknek az italoknak a koffeintartalma akár háromszorosa is lehet más élénkítő italoknak, például a kólának vagy a kávénak. A koffein túlzott bevitelének sok mellékhatása ismeretes: felgyorsul a pulzus, nő a vérnyomás, a legsúlyosabb esetekben szívroham vagy hirtelen szívhalál is bekövetkezhet - mondta el Jonas Dorner, a kutatás vezetője.

A kutatók olyan italt adtak a résztvevőknek, amelynek 100 millilitere 32 milligramm koffeint és 400 milligramm taurint - a szervezet energiagazdálkodásában részt vevő anyagot - tartalmazott.

Megállapították, hogy a vért a szervezetbe pumpáló bal szívkamra erősebb összehúzódásokat mutatott egy órával az energiaital fogyasztása után, mint a vizsgálat elején. Dorner szerint ezek az italok tehát rövid távon befolyásolják a szívizom-összehúzódások erejét.

Nem tudják pontosan, ezek az intenzívebb szívizom-összehúzódások befolyásolják-e a napi tevékenységet vagy a sportteljesítményt, és az sem ismeretes, szívbetegekre hogyan hatnak - magyarázta Dorner.

A kutatócsoport azt tanácsolta, gyermekek és szabálytalan szívritmussal élő felnőttek ne fogyasszanak energiaitalokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzentküldésre készül az Instagram

Az újítás még az év vége előtt megérkezik. Tovább olvasom