Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A közönség alakítja a Szomszédnéni műsorait

Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs személyében két erdélyi fiatalembert „takar" a Szomszédnéni Produkciós Iroda fedőnév, amelyen állandó fellépői a Dumaszínháznak is: első erdélyiként kapták meg a Bon-Bon díjat, szerencsére mindjárt kettőt. Hogy mennyire érdemes komolyan venni a kérdéseinkre adott válaszokat – nos, azt döntse el az olvasó!
– Honnan jött a név: Szomszédnéni Produkciós Iroda?

Bálint Ferenc (BF): – Fiatalok voltunk még, egyetemisták, elkezdtünk humorral foglalkozni. Kellett egy név, ami nem olyan bonyolult, mint az, hogy Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs vicces dolgokat mond a színpadon, és amit viszonylag könnyen észben lehet tartani. Így lett a Szomszédnéni.

Tóth Szabolcs (TSZ): – Az történt, hogy rá úgy négy évre elvégeztettük ezt a nemi átalakító műtétet, és most már férfiak vagyunk. Lányként kezdtük...

– Mikor ismerték meg egymást, és mikor látszott először, hogy közük lesz a humorhoz? Már gyerekkorukban is mókamesterek voltak?

BF: – Gyerekkoromban még nem ismertem Szabolcsot, és ő sem ismert engem. Egyetemistaként találkoztunk először. Ha gyerekkorunkban ismertük volna egymást, lehet, hogy már nyolcévesen megalakul a páros.

A közönség alakítja a Szomszédnéni műsorait (galéria)

TSZ: – Március 12-én, 2001-ben jöttem rá, hogy van humorom. Akkor kezdtünk el tervezni. Nők napja volt...

– A Dumaszínházhoz mikor csatlakoztak?

BF: – Körülbelül három éve.

TSZ: – 2007 őszén. Nemrég beszéltünk róla valakivel, és kiszámoltam.

Kabaré a Mikroszkópon

A humoristák idősebb nemzedéke gyakran a kabarét hiányolja a fiatalabb stand upos generáció repertoárjából: a Szomszédnéni Produkciós Iroda tavasszal bebizonyította, hogy ebben a műfajban is otthon van. A Szomszédnéni odaát van címmel állított színpadra kabarét a Litkai Gergely vezette Mikroszkóp Színpadon a páros, amelyben Vida Péter színművész és Janklovics Péter Dumaszínházas humorista volt a segítségükre szereplőként. „A vezérfonál, vagy fő téma egy ember élete. Az ő sorsát követjük nyomon az előadás során, a csecsemőkortól a haláláig. Szó lesz a születésről, láthatjuk, hogyan utaznak pénz nélküli, csóró diákok a buszon, megtudjuk, milyen a bűnözők élete, merítünk a szappanoperákból, és különböző betegségek is szóba kerülnek" – jellemezte a darabot Tóth Szabolcs, akinek karikatúraszerű rajzai folyton változó illusztrációként járultak hozzá a színpadképhez kilenc lapos tévén.

BF: – Már öt éve, és még csak itt tartunk? Szóval öt éve feljöttünk a Fiatal Félőrültek Fesztiválja nevű Dumaszínházas tehetségkutatóra, és egy olyan csapattal jutottunk be a Dumaszínházba, amelyben például Hajdú Balázs is benne volt. Aztán bekerültünk a Comedy Centralba, majd a Fábry-showba, a Showder Klubba, és most itt vagyunk.

– Jól tudjuk, hogy önök szervezik a legnagyobb humorfesztivált Erdélyben?

BF: – Azért a legnagyobb, mert az egyetlen. De az nagy legalább, most már kinőtte magát.

– Létezik székely humor?

TSZ: – Nem létezik.

BF: – Abban speciális, hogy székelyesen mondják, csak annak a jellegű humornak nyelvi korlátai vannak. Szabolcs érti, mit beszélnek, mivel a Székelyföldről való. Én viszont a Szilágyságból származom, ami nem Székelyföld, csak ugyanúgy „sz" betűvel kezdődik.

– A jeleneteket együtt találják ki, vagy külön-külön dolgoznak?

TSZ: – Külön-külön megírjuk, aztán megmutatjuk egymásnak, megvitatjuk, írunk hozzá: közösen születik a végeredmény.

BF: – Mindig szavazás van, ezáltal nagyon-nagyon demokratikusak vagyunk. Ennek ugyebár nagyon hülye eredménye is lehet, mert én szavazok egy dologra, a Szabolcs pedig a másikra... Ilyenkor a közönség a harmadik, aki eldönti, jó vagy nem jó.

– Ezek szerint a közönség reakciója is alakítja a műsort, azt, hogy melyik jelenetet viszik tovább, adják elő legközelebb is?

TSZ: – Bólogatok...

Showder Klub 2011. 12. 12 Szomszédnéni Produkciós Iroda


BF: – Csak az szokta alakítani. Az a legfontosabb.

– Tavaly első erdélyiként kapták meg a Bon-bon díjat. Talán triviális a kérdés, de milyen érzés volt?

BF: – Azt hittük, hogy több pénzzel jár... de örülünk, hogy kettőt kaptunk, fejenként egyet. Így már megérte.

TSZ: – Évek óta harcolunk a Bon-bon díjért, már akkor is harcoltunk, amikor még nem is tudtuk, hogy létezik. Azért szerveztük az erdélyi humorfesztivált, hogy felfedezzük a többi erdélyi humoristát, aztán megöljük őket. Így csak mi maradtunk, és nyilván mi kaptuk meg a díjat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberben leplezik le Knut bronzszobrát Berlinben

A berlini állatkert egykori kedvence, Knut, a jegesmedve emlékére emelt bronzszobor október 24-től… Tovább olvasom