Délmagyar logó

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 22°C Még több cikk.

A kutyatulajdonosok egészségesebbek

A kutya nem csak az ember legjobb barátja és hűséges társa, hanem egészségének őre is - derül ki egy tanulmányból.
Kutatók azt állítják: a kutyatulajdonosok sokkal fittebbek, egészségesebbek, mint azok, akik nem tartanak házi kedvencet.

A kutyasétáltatás ugyanis a gazdi szervezetére is jó hatással van. A Michigan egyetem kutatói megállapították: a kutyatulajdonosok hetente 2-3 órával többet gyalogolnak, mint a nem kutyások. Nem sétálnak, hanem gyalogolnak, ami jótékony hatással van a vérkeringésre, a vérnyomásra, jobb kondit biztosít.

A kutatócsoport vezetője, dr. Reeves szerint nyilvánvaló, hogy az, aki nem sétál, hanem felveszi a tempót a kutyájával, intenzív fizikai tevékenységet végez - nem beszélve azokról, akik a kutyájukkal együtt futnak.

A tanulmány készítői önkénteseket kérdeztek meg arról, milyen fizikai tevékenységet végeznek - takarítás, kutyasétáltatás, gyaloglás, tánc, kertészkedés. Kiderült: a kutyasétáltatók a legegészségesebbek, még akkor is, ha egyébként nem sportolnak. Ők azok, akik intenzíven mozognak, sokat vannak a szabad levegőn, és hidegben is kidugják az orrukat otthonról ahelyett, hogy a téli hónapokban inkább a kandalló mellett üldögélnének.


Szakértők rámutattak: sokat tesz az egészségéért az, aki ezen mozgásformákból bármelyiket heti két és fél órán át űzi.

Dr. Reeves rámutatott arra is, a kutyatartásnak pozitív társadalmi vonatkozásai vannak, hiszen a kutyáról való gondoskodás, a kutya által kapott és az állatnak adott szeretet nagyon jó hatással van a gazdik életminőségére.

Olvasóink írták

 • 6. allegro 2011. március 29. 01:29
  „A kutyához való viszonyunk tükörkép rólunk.
  Ha jó vele a kapcsolatunk, akkor másokkal is hasonlóképpen.
  Ha van kutyánk és nem igazán törődünk vele, akkor se magunkkal, se másokkal.
  Ha nincs, annak több oka lehet nyilván. De ha a panel miatt, akkor többektől tudom, megtalálják a módját, hogy akkor másfajta, panelban is kezelhetőbb állatot tartsanak.
  Aki rugdossa a kutyáját, annak a következő lépése családon belüli erőszak.
  Aki státuszimbólumnak tartja, azt önmaga felsőbbrendűségtudata, anyagiassága, egőja vezérli.
  Fajtatiszta vagy keverék. Sokaknál véletlenszerű, de a fajtisztákat választók között sokan sportot űznek belőle - az sem az igazi már. Láttam már olyan idősebb kutyát, amelyik annyira gazdafüggő nevelést vagy inkább idomítást kapott folyamatosan, hogy megszűnt önállóan létezni, csak annyit mozdul, amit a gazdi mond neki. Hát erre nem lennék nagyon büszke.
  Én kicsit tanítottam, sétálunk, játszunk is sokat, nagyon szeretjük egymást, jól érezzük magunkat egymás társaságában, van egyénisége a kutyának, tud egyedül is lenni, nagyon barátkozós és nagyon veszedelmes is tud lenni. És nagyon jelzi az érzelmeit, szinte beszél, le tudom olvasni mit gondol. És nem csak vele vagyok így én sem.

  Egyik ismerősöm mottója: aki nem szeretett még állatot, az nem fedezte még fel a szívének egy fontos szegletét. Milyen igaz.”
 • 5. allegro 2011. március 29. 01:02
  „4. Nórikám 2011.03.24. 18:42

  Én meg az ellentettjével találkoztam, de hát nem lakunk egy környéken.
  Azért mégis van amin megütköztem: közelben egy gyönyörű kutya valósággal esdekel a szeretetért, amit a gazditól nem kap meg. Elképedtem, amikor hallottam, hogy a gazdája Sátánnak hívja, vagy inkább kiabál rá. A névválasztás teljesen a gazdáját jelenti, aki úgy viselkedik mind a kutyájával, mind másokkal szemben.

  Sőt, jut eszembe, én is ismerek depis nőt két gyönyörű, kedves kutyával. Ahogyan ismerem őt, nem túl sokat hederít a kutyáira, ad nekik enni és jónapot! Nemigen kötik le az érzelmi vegyértékeit.
  Jótékony hatással arra a gazdira tud lenni a kutya is, aki törődik is vele. De hiszen mindennel így vagyunk...”
 • 4. Nórikám 2011. március 24. 18:42
  „Az én kutyás ismerőseimről ezek a dolgok nem mondhatók el! Talán azért mert nők?
  Az egyik teljesen flusztrált, milliónyi egészségügyi problémával, és a 60 lakásos házban egyetlen lakó sincs, akivel még nem veszett össze! Békétlenkedő, és rossz indulatú. A másik kizárólag a kutyáról tud és akar beszélni, de mindegyikükre az jellemző, hogy nincsenek normális emberi kapcsolataik, senkivel nem jönnek ki. Mondjuk én abban sem vagyok biztos, hogy a panel lakó kutya tartó szomszédai is tovább élnek, -tisztelet a kivételnek- mert némely helyen reggeltől estig ugat a kutya. Még tragikusabb, ha több kutya is van egy lépcsőházban!. Persze tudom, nem a kutya a hibás, - én is szeretem a kutyusokat, bár nem tartok- hanem a gazdája, de ez a szomszédot egyáltalán nem érdekli, csak csöndet szeretne. Meg azt, hogy az ablaka alatt, ne emelkedjen halom a kutya ürülékből.”
 • 3. vasi29 2011. március 24. 12:37
  „Ez azokra a gazdikra is érvényes, akik csak a kocsmáig sétáltatják a kutyát? :D”
 • 2. allegro 2011. március 22. 17:10
  „És nincs fogyókúra, és nem kell nyugtatót szedni, hogy aludni tudjon az ember, stb. stb. még a hormonháztartásra is kedvező hatással van, vagy csak azért, mert a pszichét és a fizikumot is karban tartja a kutyatartás, de nem elég csak a tartás, hanem a vele való foglalkozás.”
 • 1. allegro 2011. március 22. 10:04
  „Egyetértek. Még csak náthás sem voltam ezen a télen. És fitten tart, lenyugtat. Este későn különösen, amikor már a legtöbben bent tévéznek.
  Egyik kolléganőm kérdezett valami tévés helyi hírről, mit tudok róla, hát többet nem, mint amit az újságban, rádióban hallani. De ő: hogy mert a tévében mit mondtak róla, és éjfélkor is van híradó, azt is nézhetném. Fent vagyok még gyakran éjfélkor is, de a kutyasétával a nap stresszétől lenyugodott lelkemnek semmi szüksége nincs arra, hogy a tévés vibrálással borzoljam. Se hírekre, se más akciófilmekre.
  Testi-lelki fittséget ad a kutya. És ha nem viszem mert, túl fáradt vagyok, akkor reklamál, és elmegyünk, és mindketten sokkal jobban érezzük magunkat egy kiadós séta után. Hamar bele is lehet jönni, és azután lesz a kis kör helyett egy jó nagy. És mennyire imádott hógolyózni, kénytelen voltam dobálni neki, amit már én is élveztem, amit kezdtem vele holtfáradtan, és fél óra után teljesen felfrissülve jöttem be vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem megsütötte magát egy betörő

Kis híján megsütötte magát olajban egy betörő az Egyesült Államokban. Tovább olvasom