Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

A Megaupload után a Gigapédia is megszűnt

A nemzetközi tudományos könyvkiadók koalíciója elérte, hogy a Gigapédia nevet viselő elektronikus kalózkönyvtár befejezze működését. Ez eddig ingyenesen, bárki számára hozzáférhető volt.
– Elsősorban arra volt jó, hogy nehezen, vagy leginkább sehogyan sem hozzáférhető külföldi tudományos szakirodalmakat használhasson hozzá az ember – mondja Mátyus János a megszűnt Gigapédiáról. A világ egyik legnagyobb kalózkönyvtárát múlt héten szüntették meg.

Az SZTE egyetemi tanársegéde szerint a Gigapédia legnagyobb haszna egyértelműen az volt, hogy hozzáférhetővé tett olyan idegen nyelvű szakirodalmakat, amelyek máshogyan nem, vagy a hazai lehetőségekhez mérten nagyon borsos áron érhetők el. Olyan forrásokra találta el az ember, amikkel a hazai könyvtárak nem rendelkeznek. A Gigapédiára ugyanis akár teljes könyveket, szövegeket tölthetetett fel bárki.

A tanársegéd a portál megszűnésének legnagyobb kárát abban látja, hogy az amúgy is elég rossz helyzetben lévő hazai tudományos életet elzárta a könnyen hozzáférhető, korszerű külföldi szakirodalmaktól. Ahogy Mátyus Imre is, több egyetemi tanár szerint a mai közép- és kelet-európai tudományos életnek komoly hátrányt okozhatnak a hasonló lépések. Azt szerintük sem lehet vitatni, hogy a források közzététele sértette az érvényes jogszabályokat, de a Gigapédia maga nem a haszonszerzésre, hanem a tudás széles körű terjesztésére törekedett.

Sokan úgy nyilatkoznak róla, mint online könyvtárra. Mátyus Imre szerint azért kellett megszűnnie, mert a kiadók elestek olyan bevételektől, amiket ezen portál hiányában sem feltétlenül realizáltak volna. Kelet- és Közép-Európában legalábbis kevés eséllyel. Az oldal megszűnése nem csak azért volt nagy csapás,mert pillanat alatt eltűnt ez a hatalmas tudásanyag, hanem azért is, mert a megszüntetést kikényszerítő néhány kiadó között ott volt az az Elsevier is, akikkel szemben a tudományos közélet az elmúlt hónapokban komoly kritikát fogalmazott meg és bojkottot hirdetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a britek olimpiai kollekcióját

Bemutatták a britek olimpiai kollekcióját Londonban. A mezeket Stella McCartney brit divattervező… Tovább olvasom