Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

A mobiltelefonos fényképezés etikai alapelveit oktatják

Philadelphia - A fényképezés gyakorlati háttere mellett, a mobiltelefonnal készített felvételek elkészítésével és közreadásával együtt járó etikai felelősségre is megtanítják a diákokat egy amerikai egyetem.
A kamerás mobiltelefonok és a hozzájuk kapcsolódó botrányok elterjedtsége miatt a diákoknak muszáj felismerniük "az ujjaikra nehezedő felelősség súlyát és, hogy mekkora hatalmat tartanak a kezükben" - hangsúlyozta Sean Flannery, a Philadelphiától 20 kilométerre nyugatra fekvő Malvern városában működő Immaculata Egyetem kommunikáció professzora és egyben mobilkurzusának egyik oktatója.

Flannery a voyeurizmus, vagyis köznapi nevén a kukkolás, az etikai alapelvek, a polgári újságírás, és a köz-, illetve magánszféra közötti különbségek témáit érinti majd az órák során. Hunter Martin hivatásos fotográfus pedig a fényképezés gyakorlati hátterével, így a kompozíció, a fénybeállítás és a szerkesztés témaköreivel ismerteti meg a diákokat.

Mivel egyre több mobiltelefonos felvétel kerül az újságok címlapjára - például a Hudson folyón landoló amerikai utasszállító repülőgépről készült képek -, ezért a kurzus azt akarja "megvilágítani a diákoknak, hogy a kamerás telefonok a hírkészítési folyamat egyik új eszközét jelentik" - fogalmazta meg órái célját Flannery. "Azt hiszem, hogy a mi kötelességünk megtanítani ezeket a fiatalokat a kezükben lévő eszköz felelősségteljes alkalmazására" - tette hozzá, kiemelve, hogy a mobilos kurzus szinte semmiben sem különbözik a videokamera megfelelő használatára tanító egyetemi óráktól.

A mobilos fényképezéssel foglalkozó órák nem számítanak újdonságnak az Egyesült Államokban. A New York-i Egyetem 2009 óta minden szeptemberben indít egy mobilos videózással foglalkozó kurzust. Az Immaculata tervei szerint jövő tavasszal is meghirdetik majd az órát, de valószínűleg már okostelefonokra lesz szükségük. A mostani húszfős kurzus tagjai által készített képeket a tervek szerint az egyetemi kampusz művészeti kiállításán nézhetik meg az érdeklődök áprilisban.

Olvasóink írták

  • 2. történész 2011. március 05. 21:09
    „Fossándusz mert a grófok mikor olyan részegek mint az állat is a híroldalra kerülhetnek és akkor isteni mítoszuk a birkák szemébe meginog.”
  • 1. Adolf 2011. március 05. 14:29
    „Aztán jön a fényképezőgép, aztán a ceruza mert azzal meg le lehet rajzolni, majd a gondolatrendőrség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesefigurákká változtatta a hollywoodi sztárokat Annie Leibovitz

New York - A mesék világát eleveníti fel hollywoodi sztárokkal a híres amerikai fotós, Annie… Tovább olvasom