Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

A paradicsom ajándéka a likopin

De mire jó? – tesszük fel a kérdést, amikor aznap már tizedjére látunk a likopint magasztaló hirdetést, vagy épp egy hosszas piaci értekezésbe csöppenünk. A paradicsom festékanyaga a prosztatarákot és a szívbetegségeket segíthet elkerülni.
Kutatások igazolják

A Harvard Egyetem kutatási eredményei alapján eredményesen használható a likopin tüdő és a prosztatarák kezelésében. Megállapításaik szerint a magas likopintartalmú élelmiszerek, vagy a likopinkészítmények a tüdőrák kialakulásának kockázatát 50 százalékkal csökkentették. 773 prosztatarákban szenvedő betegnél vizsgálták meg az emelt likopinbevitel hatását, és arra a megállapításra jutottak, hogy a likopin csökkentette a rák kialakulását.

A táplálékaink kiválasztásában az élelmiszerek színének fontos szerepe van. A táplálékok növényi színezékei közül sok egészségmegőrző szereppel bír, ezek közül a legfontosabb és leggyakoribb vegyületcsalád a klorofilek, a karotinoidok és a flavonoidok.

A karotinoidok családjába tartozó antioxidáns hatású festékanyag a likopin. Számos növény köszönheti vörös színét és az egészségre gyakorolt kedvező hatását neki, ilyen – a paradicsom mellett – a piros paprika, a görögdinnye, a grapefruit a vérnarancs és a csipkebogyó. – A likopin az érés fázisában halmozódik fel, ezért a legnagyobb koncentrációban a friss érett paradicsomban és a belőle készült termékekben fordul elő. Más a likopintartalma a különböző paradicsomfajtáknak, és függ a termesztési körülményektől, környezeti tényezőktől, különösen a hőmérséklettől és a fénytől – magyarázta Lada Szilvia. A szegedi dietetikus, táplálkozástudományi szakember felhívta a figyelmet: mivel a likopin vízben rosszul oldódik, ezért leginkább zsíros, olajos oldatban, paradicsomszószként fogyasztva szívódik fel.


A likopin – a béta-karotinnál jóval hatékonyabb – antioxidánsként a szabad gyökök semlegesítésében, így a rák, különösen a prosztatarák megelőzésében játszik fontos szerepet. – Az eddigi kutatási eredmények alapján a likopin pozitív hatása a hámszövetben (epitéliumban) érvényesül leginkább, éppen ezért a gyomor-, a gége-, a szájüregi, a nyelőcső-, a hólyag-, a petefészek-daganatok kezelésében mutattak ki eddig kedvező eredményeket – folytatta a szakértő. Emellett olyan krónikus megbetegedéseket is segít elkerülni, mint a szívbetegségek vagy az időskori vakság, sőt mérsékli a rossz koleszterint (LDL) szintjét. Csökkenti a napozás káros hatásait és gátolja a bőr idő előtti öregedését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint egymilliárd jelszót loptak el orosz hackerek

Egy orosz számítógépes kalózcsoport mintegy 1,2 milliárd felhasználói nevet és jelszót lopott el amerikai és más külföldi társaságok honlapjáról. Tovább olvasom