Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A századforduló kórházi világába kalauzol Soderbergh új sorozata

A sebész című produkcióban Clive Owen alakítja az intézmény briliáns elméjű, mellesleg kábítószerfüggő vezető sebészorvosát.

A múlt század eleji kórházi világot mutatja be Steven Soderbergh közelmúltban debütált kórházi sorozata: az 1900 körül Manhattanben játszódó A sebész (The Knick) című produkcióban Clive Owen alakítja az intézmény briliáns elméjű, mellesleg kábítószerfüggő vezető sebészorvosát.

A Knickerbocker Kórházban - avagy Knickben - az orvosok nem használnak gumikesztyűt, nincsenek high-tech műszerek, ismeretlen a műhibákra szakosodott ügyvéd fogalma és mintha a rutinműtéteket is a szomszédos hentesüzletből lesték volna.

"Az orvosi drámákban az emberek általában nagyon betegen érkeznek a kórházba és az orvosok keményen küzdenek, hogy megmentsék őket" - mondta a sorozat karizmatikus vezető sebészorvosát, John Thackeryt alakító Clive Owen. "A mi indító epizódunk forgatókönyvében azonban alig négy oldal után már el is veszítettünk egy terhes anyát és a babáját. Isten hozott 1900-ban!" - tette hozzá a brit színész.

Thackery "briliáns elme, rámenős és rendkívül bonyolult személyiség" - mutatott rá a 49 éves Owen, akinek olykor komoly kihívást jelentett a megszállottságával, belső démonaival és drogfüggőségével küzdő sebész jelentről jelenetre változó fizikai és mentális állapotának megjelenítése. Owen szerint A sebész leginkább alkalmi brutalitásában különbözik a többi kórházi sorozattól.

A produkciót rendező Soderbergh, akit magával ragadott Jack Amiel és Michael Begler forgatókönyve, elárulta, hogy a felvételek során "nem akar a színészek fejébe mászni". "Ha a kamera mozdul, akkor ez azért van, mert a színészek mozdulnak, és nem azért, mert én akarom, hogy mozduljon" - mondta az Oscar- és Emmy-díjas rendező, aki az operatőri feladatokat is magára vállalta az Owen mellett André Holland, Jeremy Bobb, Juliet Rylance, Eve Hewson és Michael Angarano játékával gazdagított sorozatban.

A tavaly még a visszavonulást pedzegető Soderbergh-et már fel is kérték a tízrészes első évad folytatására, amelyben továbbra is Owen lesz a főszereplő. A századforduló New Yorkját lenyűgöző hitelességgel bemutató sorozat a Cinemax csatornán fut.

A film trailere:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az internet szenzációja lett a zongorázó arab

Ötmillió ember nézte meg egy hét alatt a Youtube-on az ötperces felvételt. Tovább olvasom