Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A szerbek hollywood rosszfiúi

A hollywoodi produkciókban a szerbek továbbra is terroristákat, háborús bűnösöket, maffiózókat alakítanak.
Annak ellenére, hogy a délszláv háború vége óta 18 év telt el, Szerbia NATO-bombázása óta pedig 14, a hollywoodi produkciókban a szerbek továbbra is terroristákat, háborús bűnösöket, maffiózókat alakítanak. Míg a nyolcvanas években az oroszok voltak a rosszfiúk, mára a szerbek váltak azokká – írta a Vecernje Novosti című belgrádi napilap internetes oldalán vasárnap.

A filmes tendencia azt mutatja, hogy amennyiben a Rambo című filmet most forgatnák, Sylvester Stallone nem a szovjetek, hanem a szerbek ellen harcolna, a szerbek ugyanis egyre gyakrabban jelennek meg a tengeren túli filmekben - vélekedett az újság.

Legutóbb a Gyilkos szezon című amerikai filmben foglalkoztak a témával. A filmben Robert De Niro egy délszláv háborút megjárt amerikai veteránt alakít, akit egy napon felkeres egy bosszúra szomjazó, leszerelt szerb katona. A napilap megjegyezte: a produkció nem a témaválasztásnak "köszönhetően" bukott hatalmasat világszerte.

Vecernje Novosti ismertetése szerint tavaly Angelina Jolie "nyúlt mellé" a boszniai háborút bemutató, A vér és méz földje című filmjével. Az alkotást a boszniai szerb területeken nem engedték bemutatni, a szerbiai díszbemutatóra pedig csupán tizenketten mentek el. Az ellenállás annak volt betudható - írta a lap -, hogy a film egyértelműen a szerbeket mondja ki felelősnek a délszláv háborúért.

A Vecernje Novosti amellett, hogy pontatlansággal és elfogultsággal vádolja Hollywoodot, egy érdekességet is kiemel: a Lopakodók című akciófilm második részében a szerbeket alakító színészek kivétel nélkül magyarok, és amikor a film szerint szerbül kellene beszélniük, akkor magyarul szólalnak meg.

A lap szerint megdöbbentő, hogy a világon egymillió fiatal akkor hallott először Szerbiáról, amikor megjelent a Grand Theft Auto IV, a népszerű autós videojáték 2008-as része. Ebben a főszereplő Nikolai Niko Bellic szerb bevándorló, aki részt vett a boszniai háborúban, és most Amerikában próbál új életet kezdeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dédnagypapa lesz Mick Jagger

Az örömteli hírt - amelyről már keringtek egy ideje a pletykák a celebsajtóban - a Rolling Stones 70… Tovább olvasom