Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A sztárok nemet mondanak a retusra

A retusálásnak "köszönhetően" évek óta hibátlan nők néznek ránk a magazinok címlapjairól, a trend azonban megfordulni látszik. Egyre több híresség vállalja fel önmagát retus nélkül: a pszichológus szerint az emberek kezdik unni a tökéletességet. Szily Nóra nem tűrné el, hogy huszonévessé retusálják, de nem tartja ördögtől valónak a technikát.
Csábos mosoly, valószínűtlenül karcsú derék, hibátlan bőr, makulátlan frizura - már-már elképzelhetetlenül tökéletes nők "köszönnek vissza" a magazinok címlapjáról az átlagos olvasóra. Minél inkább tökéletesedik a retusálás technikája, annál kevesebb közük van a megdolgozott fotóknak a valódi nőkhöz. Az elvárás azonban marad: nézz úgy ki, mint a címlaplányok! Még akkor is, ha köznevetséget vált ki egy-két elrontott akció.

A W Magazine 2009. decemberi számának címlapján pózoló Demi Moore csípőjéről például avatott szemek szerint hiányzik egy darab. Azt is rebesgették, a lap "photoshop-artistái" a 47 éves színésznő teljes testét kicserélték egy 26 éves modelléval, Anja Rubikéval. Hamarosan a mozikba kerül a Szex és New York második része: a plakáton a 45 éves Sarah Jessica Parker úgy fest, mint egy korai harmincas, egyetlen nevetőránc sincs az arcán. Ahogy a többi főszereplőn sem, pedig Cynthia Nixon 44, Kristin Davis 45, Kim Cattrall 58 éves.

A külsőségekben keressük az értéket, világított rá Almási Kitti klinikai szakpszichológus, ám ez a folyamat az utóbbi időben visszájára is fordult. Egyre több híresség mutatja meg a megdolgozott címlapfotók mellett az eredeti képeket is - bár többnyire ezek miatt sincs okuk szégyenkezni. Britney Spears, Kim Kardashian, Jessica Simpson: csak néhány név az ismert nők közül, akik az utóbbi néhány hónapban felvállalják a retusmentes külsőt. Madonna elmúlt 51 éves, mégis megmutatta retusálás nélküli alakját az Interview magazin legújabb számában. Jude Law exfelesége, a kétgyermekes, 44 éves Sadie Frost is bevállalta a retusmentes vetkőzést. Miért? - tettük fel a kérdést a pszichológusnak, aki elmagyarázta: a tökéletességgel már nem tudnak újat mutatni. Az emberek kissé kiégtek ettől, kezdik elunni. A sztárok most azzal tudnak érdekessé válni, hogy megosztják a világgal: ők sem hibátlanok.

Szily Nóra
Szily Nóra

- Az utóbbi időben a közkedvelt magazinok sem csak a megszokott, egyformán sovány és tökéletes nőket hozzák címlapon, igyekeznek életteli, például plus size modelleket is szerepeltetni - mondott egy másik példát, bár a törekvés még gyerekcipőben jár. A nagy divatházak kifutóin is feltűnnek a teltebb formák, a divattervezők vitatkoznak rajta, milyen alkatú nőket jobb öltöztetni a divatszakmában.

Szily Nóra televíziós műsorvezető évekig kampányolt a természetes szépség mellett. Megkérdeztük: vajon az olvasók "kiégése" mellett ezek a kampányok is hozzájárultak, hogy ma már egyre több híresség vállalja fel a valódi külsejét?

- Szeretném hinni, hogy a kampányoknak is közük volt hozzá, de mi nem elindítói, hanem támogatói voltunk egy gondolatnak, ami szükségszerű volt, hogy elinduljon. A reklámszakmában dolgozó modellek számára szakmai kötelesség, hogy szépek és tökéletesek legyenek, de ez nem lehet elvárás minden nő felé! Sokfélék vagyunk, és én úgy vélem, a világ sokszínűsége indította el ezt a folyamatot - foglalta össze a véleményét a műsorvezető, aki sem a plasztikai beavatkozást, sem a retusálást sem
ítéli el minden esetben. - Én a lárvaszerű, mimikátlan arcoktól riadok vissza. Ha valaki minden nap azt látja a tükörben, hogy nem szép, és ez rágja a lelkét, végeztesse el a műtétet. Ha a modell kialvatlanul, karikás szemmel megy el a fotózásra, belefér, hogy retusálással lágyítsanak a képen - érvelt. Bár fényekkel, satírozással is sokat lehet javítani egy-egy fotón.

Szily Nóráról is sok címlapfotó készült, ám eddig mindig magát látta viszont a képeken. - Ha huszonkét évesnek látszanék a címlapon, azt mondanám: te jó ég, nevetségessé tesznek! Nem tűrném el. Láttam már hatvan év körüli ismert embert, akinek annyira agyonretusálták a képét, hogy harminckettőnek tűnt. Ne nézzék hülyének a rajongókat, akik velünk együtt öregszenek! - javasolta a műsorvezető, és hozzátette: szeretne jól kinéző, érett negyvenesnek kinézni a róla készült fotókon. Ne látsszon ötven felettinek, de huszonévesnek se: nem szabad ámítani a közönséget.

Szorongást okoz a túlzott retusálás

- A retusált címlaplányok tökéletessége kifejezett szorongásos problémákat okozhat a nőkben. Egyénfüggő, hogy ezt a szorongást ki hogyan kezeli - magyarázta Almási Kitti klinikai szakpszichológus.
Van, aki a feladás felé viszi el a megfelelési problémáit, például még jobban tolódik az elhízás felé, mert úgy érzi, ő sosem lesz ennyire tökéletes. Az ellenkező példa arra, hogyan hat a fiatalokra a tökéletességkép, az anorexia, bulimia vagy a plasztikai sebészet. A folyamatos megfelelési kényszer miatt a műtétekben olykor nincs megállás, mert a nő úgy érzi, még mindig nem elég tökéletes a címlaplányokhoz képest.

A ló túlsó oldala

Míg korábban az volt a trend, hogy eltávolítottak minden felesleges centimétert a címlaplányokról, most azzal gyanúsították meg az egészséges életmóddal, termékekkel foglalkozó Holland & Barrett céget, hogy több kilót ráretusáltak a Healthy című magazinjuk áprilisi címlapján szereplő Kamila Wladyka modellre. A magazin szerkesztője azt állította, a válogatáson egészségesnek látszott a lengyel származású lány, ám a fotózásra lefogyott, és az utómunka során körülbelül három kilót varázsoltak rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Voksán Virág kielégíti rajongóit - videóval!

Bár Voksán Virág évente már csak egyszer vetkőzik le kamera előtt, rajongóit mégsem hagyja cserben. Tovább olvasom