Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

A szupermagas épületek országa lesz Kína öt éven belül

Minden más országot leköröz majd felhőkarcolóinak számával Kína a következő öt évben - írja a CBRE amerikai ingatlanpiaci vállalat új elemzésében.
A CBRE adatai szerint a világ összes szupermagas, vagyis 300 métert meghaladó épületének több mint fele Kínában lesz az évtized végére, messze túlszárnyalva az Egyesült Államokat. Az összes ebbe a kategóriába eső, jelenleg is építés alatt álló és 2020 előtt elkészülő torony több mint 70 százaléka Kínában található, a száz legmagasabb közül 60 a kelet-ázsiai országban épül.

A mindenekelőtt cégek központjaiként, irodaházakként, és kisebb arányban hotelként és lakóingatlanként szolgáló épületek Kínában már most is a nagyvárosok meghatározó elemei, de a legtöbb új felhőkarcoló a CBRE statisztikái szerint a legnagyobb városokon kívül eső vidékeken épül.

Nemcsak Kínában, az egész ázsiai régióban jellemző a felhőkarcolók iránti lelkesedés, ennek hátterében a jelentés szerint az áll, hogy az országok globális pénzügyi-gazdasági központ szerepük hangsúlyozásának eszközeként, vagyis státuszszimbólumként használják azokat. Ez volt a fő szempont a 492 méter magas sanghaji Pénzügyi Világközpont (SWFC) vagy a 440 méteres kuangcsoui Nemzetközi Pénzügyi Központ (IFC) építésénél - írja a CBRE. Az ázsiai felfogás szerint a szupermagas épületek mind nagyobb száma a sikeres központi szereppel egyenlő, és a versenyképesség növelése érdekében egyre több épül ezekből. Gyakran az építkezés mögött nincs valós kereslet, "megépítjük, majd jönnek" hozzáállás a jellemző - írja a tanulmány.

Ez ugyanakkor komoly veszélyek forrásaként is szolgálhat - figyelmeztetnek a szakértők. A kisebb kínai városokban - így Senjangban, Csunkgingban vagy Tiencsinben - a gazdaság lassulása miatt is komoly túlkínálat jelentkezhet irodaépületekből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karlovy Vary: életműdíjat kapott William Friedkin

Kristály Glóbuszt kapott életművéért a 49. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban William Friedkin világhírű amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer. Tovább olvasom