Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A transzneműek jogaiért is meneteltek az idei tel-avivi melegfelvonuláson

Az évente immár hagyományosan összehívott melegfelvonulást tartották meg pénteken az izraeli Tel-Avivban, a rendezvényen a melegek körében is kívülállónak számító transzneműek jogegyenlőségére külön felhívták a figyelmet.
A szervezők előzetesen száznyolcvanezres tömeggel számoltak Izrael és a Közel-Kelet nemi másságot támogató legnagyobb tüntetésén, amelyet immáron tizenhetedik alkalommal rendeztek meg.

A menet résztvevői színpompás tömegként - szivárványos zászlók alatt - Tel-Aviv forgalmas útjain vonultak fel. A rendezvény hagyományosan egy éjszakába nyúló hatalmas tengerparti bulival ér véget, ahol a világ különböző részeiből érkezett mintegy harmincezer vendég együtt táncol és ünnepel az izraeli melegekkel és a szintén tömegesen megjelenő heteroszexuális fiatalokkal.

A rendezvény előtt Tel-Aviv számos utcája, üzlete, kávéháza, vendéglője is szivárványszínű zászlókat és dekorációkat tett ki szolidaritása jeléül: az utóbbi évtizedekben afféle népünnepéllyé vált a felvonulás, ahol együtt vonulnak a melegekkel a nemi egyenlőséget és a liberális világnézetet valló heteroszexuálisok is.

Idén a rendezvényt Ron Huldai, a város polgármestere nyitotta meg, s a menet díszvendége Conchita Wurst, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi osztrák győztese volt.

Péntek délelőtt a katonai rádióban az első transznemű - eredetileg lánynak született, de később magát férfinak tekintő - tiszt édesanyjával hangzott el beszélgetés, amelyben a kibucban élő anyuka azt mesélte el, miként támogatták számára is váratlanul gyermekének nemi önkifejezését katonai szolgálata során.

A meleg világutazók 2011-ben Tel-Avivot választották a legjobb úti céllá, az OUT magazin pedig a Közel-Kelet meleg fővárosává minősítette a várost, ahol 2014-ben emlékművet emeltek a nácizmus homoszexuális áldozatainak tiszteletére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pizza és mozi egyben egy pizzásdobozban

Pillanatok alatt projektorrá alakíthatjuk a pizzásdobozunkat Hong Kongban, ráadásul még filmet is… Tovább olvasom