Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

A ˝twirodalom˝ - digitális játékszer vagy új tömörített műfaj

Egyre több szerző kedvence a "twirodalom" (twitterature), a Twitter mikroblog portál megszállottjai által művelt, 140 karakterbe sűrített prózai műfaj.
Vajon a tömörített irodalom hagyományainak új metamorfózisáról vagy lassan beinduló digitális játékszerről van szó?

A Twitter 2006-ban jelent meg, ma már mintegy félmilliárd felhasználója van. Eredeti rendeltetése szerint legfeljebb 140 karakter terjedelmű üzenetek megírására és közzétételére alkalmas ingyenes mikroblog portál. Lassan azonban megjelent egy új, alternatív felhasználási módja is: a japán SMS-regényekhez hasonló új, cizellált műfajoknak ad otthont.

A digitális szerzők az irodalomtörténet olyan sajátos korlátok közé szorított formái között követelnek helyet maguknak, mint az 1960-ban Raymond Queneau francia író és költő, valamint François Le Lionnais matematikus alapította OuLiPo (Lehetséges Irodalom Műhely) nevű társaság, a szürrealisták "pompás hullái", a japán haiku (háromsoros vers) és Félix Fenéon háromsoros novellái.

"Vessünk először egy pillantást arra, hogy a kényszerűség termékeny", mint ahogyan erről a költészet is tanúskodik – jegyezte meg Jean-Yves Fréchette
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 strucc érkezett a veszprémi állatkertbe

A fiatal madarak hamarosan láthatók lesznek a szavannakifutón. Tovább olvasom