Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Afganisztánban a legrosszabb, Norvégiában a legjobb nőnek lenni

Cikkünkben nőjogi körképet állítottunk össze a világ minden tájáról – nem maradt ki a magyar nők helyzete sem. A nőjogi aktivista jogász szerint – bár más típusúak a problémák a fejlődő és a fejlett országokban –, a nők mindenütt rosszabb helyzetben vannak, mint a férfiak.
Akiknek a legrosszabb és akiknek a legjobb a helyzetük nőként a világban: afgán és norvég asszonyok

Ha felmérések eredményeibe szeretnénk kapaszkodni: 213 nemzetközi szakértő véleményét összegezte a Thomson Reuters Foundation által kiadott feketelista, amely Afganisztánt jelölte meg, mint a világ legveszélyesebb helyét nők számára. A női tisztviselőket támadások érik, rossz az egészségügyi helyzet és a közbiztonság a tálibokkal való összecsapások miatt, magas a gyermekhalandóság – és ha egy nő kilép a hagyományos szerepkörből, dolgozni kezd, közszereplést vállal, fizikai támadásoknak is kiteszi magát.

Az afrikai Kongó a nemi erőszakok magas számával „érdemelte ki" a második helyet: évente 400 ezer nőt erőszakolnak meg egy felmérés szerint, a kislányoktól az öregasszonyokig. Pakisztánban a legmagasabb a kényszerházasságok és a becsületgyilkosságok száma, a vallási előírások rendkívül nehézzé teszik a nők életét, és a lázadni próbálok nem egyszer savat kapnak az arcukba. India azért került a negyedik helyre, mert évente ötvenmillió lánygyermek tűnik el, vagy a szelektív abortuszok miatt meg sem születik. Az ötödik hely Szomáliáé, ahol 50 százalék a halandóság a várandós, a szülő nők körében, hiszen nem számíthatnak orvosi ellátásra. De beszélhetnénk megannyi országról, ahol lánygyermekek milliói esnek át a nemi szerv csonkításán: ez 28 afrikai és közel-keleti országra jellemző, becslések szerint évente 3 millió fiatal lányt vetnek alá a testi-lelki egészséget veszélyeztető, fájdalmas beavatkozásnak. A gyakorlatot az európai államokba bevándorló közösségek is viszik magukkal.

Akiknek a legrosszabb és akiknek a legjobb a helyzetük nőként a világban: afgán és norvég asszonyok (galéria)

Miért fontos a képviselet?

Az, hogy az ország vezetésében a nők aránya mindössze 9 százalék, már alapvetően a fent felvázolt konzervatív szemlélet okozata, nem az ok: ám mégis akadályozhatja, hogy nőbarát intézkedéseket, törvényeket hozzanak. – Éppen erre találták ki és fogadták el más országokban a női kvótát: legalább 30-40 százalék nő kerüljön a parlamentekbe, a vállalatok felső vezetésébe – hangsúlyozta a jogvédő. Amíg ugyanis nincs meg a 30-40 százalékos kritikus tömeg, a női politikusok sem tudják a saját érdekeiket érvényesíteni, tehát mások érdekeit fogják kiszolgálni. Fokmérője egy társadalomnak, milyen mértékben vannak képviselve a nők, és ez lecsapódik a hölgyek mindennapi életében is.

A Save the Children nevű szervezet is összeállítja minden évben a maga listáját, az Anyák indexét: ez alapján szintén Afganisztán a legrosszabb hely egy nő számára, ezt afrikai országok követik, a legjobb pedig Norvégia, majd Ausztrália és Izland – Magyarország a fejlett államok között a 22. helyre került. Norvégiában a gyermekvállalási kedv és a nők részvétele a munkaerőpiacon egyaránt a legmagasabbak között van. A nők fizetése azonban itt is az európai átlag szerint közelíti a férfiakét: azaz átlagosan 16 százalékkal kevesebb.

Mindenütt van megkülönböztetés

Spronz Júlia, a PATENT Egyesület női jogvédője és jogásza arra hívta fel a figyelmet: bár más típusúak a problémák a fejlődő és a fejlett országokban, a nők mindenütt rosszabb helyzetben vannak, mint a férfiak. Persze a civilizáltabb vidékeken kifinomultabb a megkülönböztetés, nem arról van szó, hogy inkább vagyontárgyként, mint emberként kezelnék a társadalom – sokszor nagyobbik – felét. Az alacsonyabb munkabér mellett ott van az üvegplafon-jelenség – a nők nem juthatnak bizonyos szintnél feljebb a ranglétrán –, a szexuális zaklatás, a részvétel – vagyis inkább hiánya – a vezetésben, a párkapcsolati és családon belüli erőszak. Magyarországon például csak 2011-ben 44 nőt ölt meg a párja, majd minden hétre jut tehát egy ilyen haláleset. A férfiak a gyereknevelésből sem veszik ki egyenlő módon a részüket – a legközelebb ehhez a skandináv országokban állnak –: a legutolsó kutatás szerint mindössze 1 százalékuk marad otthon a gyerekkel. Ezeket a problémákat össze sem lehet hasonlítani olyan kiszolgáltatott élethelyzetekkel, amikor a nőt bármikor megerőszakolhatják, burka rácsán keresztül nézheti csak a világot, nem vehet részt az oktatásban, és kórházba is csak akkor veszik fel kezelésre, ha vele van egy férfi hozzátartozója is. Ám létező problémák, és nekünk miért a világ legbrutálisabb szegleteihez kellene hasonlítanunk magunkat?

Akiknek a legrosszabb és akiknek a legjobb a helyzetük nőként a világban: afgán és norvég asszonyok (galéria)

Konzervatív magyarok

– Egy-ét éve készült egy felmérés, amelyből kiderült, hogy a magyar állampolgárok – nők és férfiak egyaránt – a konzervatív, hagyományos nemi szerepben hisznek – tudtunk meg a jogásztól egy érdekes tényt, amikor a magyar nők helyzetéről érdeklődtünk. A „klasszikus" modell él a fejekben: anya otthon van a gyerekekkel, apa pedig pénzt keres a munkahelyén, noha ez Európa legtöbb országára már nem jellemző. Az is kiderült, hogy óraszám szerint a magyar nők végzik a legtöbb házimunkát, mégis ők a legelégedettebbek a helyzetükkel. A konzervatív nemi sztereotípiákat magukévá tették a nők is: elfogadják, hogy egy nőnek otthon és a munkahelyén is helyt kell állnia, nem lázadnak.
Ráadásul a jogi keret is hiányos, ugyanis a magyar jogszabályok szintjén meg sem jelenik a nők elleni, a családon belüli erőszak. A mindenkori jogalkotó többnyire azzal érvel, hogy az általános jogszabályok remekül alkalmazhatók ezekre a helyzetekre is. Holott a külföldi példák és a magyar gyakorlat is azt mutatja, hogy speciális szabályozás nélkül hatékonyan nem lehet kezelni a nőket érintő problémákat. Spronz Júlia szerint ez a hozzáállás már Európa-szerte „ciki", Romániában is lényegesen haladóbb törvényeket fogadtak el. Hozzá kell tenni: tapasztalatuk szerint a nők egészen addig nem lázadnak a bebetonozott nemi szerepek ellen, amíg saját maguk nem élnek meg kiszolgáltatott helyzeteket. Akkor már nagyon is lenne igényük a változásra, az állam védelmére – ez különösen igaz a nők és gyerekek elleni erőszakos ügyekre.

Olvasóink írták

 • 9. ivivan 2012. április 23. 14:44
  „"Nos akkor most kinek van igaza?"

  Egyikőtöknek sem. A férfő és női átlag intelligencia lényegében egyenlő. A különbség az eloszlásban van: a nők között nagyon ritka a zseni, de a tök hülye is.

  Egyébként szerintem is feminista a cikk: a családon belüli erőszak miért érintené csak a nőket? Miért kellene egy olyan törvény, ami védi a nőket a családon belüli erőszaktól? Egy tanulmány szerint a férfiak gyakrabban elszenvedői a családon belüli erőszaknak, mint a nők - csak ugye általában ennek kevesebb nyoma van, mivel melyik fickó ismerné ezt be önként? Szóval legyen csak egyenjogú a törvény is: védjen mindenkit a családon belüli erőszaktól, nemtől függetlenül...”
 • 8. xyzvagyok 2012. április 22. 11:43
  „4. KamuNeni

  Ez egy baromság, hogy a nők okosabbak lennének mint a férfiak! Egyáltalán nem értek azzal egyet, hogy hátrányosan megkülönböztessék a nőket de azzal végképp nem, hogy okosabbak lennének! Szerintem a férfiak okosabbak! Nos akkor most kinek van igaza? XD”
 • 7. dodoni 2012. április 22. 07:49
  „Én is tudnék írni hasonló szellemben egy olyan cikket, sőt, készíthetnék egy olyan tanulmányt, ami a nőket tüntetné fel negatív színben. Statisztikai adatokkal igazolhatnám, hogy a válások túlnyomó többségét nők kezdeményezik, sokszor olyanok, akiknek a férje otthon segít, kiveszi a részét a gyermeknevelésből, hazaadja a fizetését. A NaNe módjára, kartonpapírból kivágott férfialakokkal az utcán kiabálhatnék, feleségük által leszúrt, vagy mindenéből kiforgatott, hajléktalanná tett férfiakért, épp csak a kiváltó okokat elhallgatva.

  Ostoba, mert a nők kapcsán épp csak élet továbbadását, az utódok világra hozását és mindent, ami ezzel jár, azt hagyja ki, vagyis azt, hogy az anyaság felől kellene nézni a közéleti szerepvállalást, a termelésben való részvételt. Ha nem így nézzük, akkor a végeredmény nem lesz más, mint - pusztulás.”
 • 6. smalltown 2012. április 22. 03:39
  „nokent azert nem ertek egyet KamuNeni, nem kellene itt ilyen summas kijelenteseket tenni, hogy mi nok okosabbak, intelligensebbek lennenk:) ....Nem ez a lenyeg, hanem, hogy egy nonek legyen valasztasi lehetosege, ne azert maradjon otthon, mert ez a tarsadalmi elvaras, ne legyen ellensegeskedes a dolgozo es az otthonmarado anyak kozott, egyik csoport se osssza ki a masikat....Ferfiak meg fogadjak el vegre, ha egy no esetleg nemcsak a haztartasnak akar elni. Jo lenne, ha a dontes kettojuke lenne - s akar az is, hogy ki marad otthon. De sajnos MO , mint mindenben ebben is konzervativ.”
 • 5. bambinaXX 2012. április 21. 22:42
  „4. neni, ezt azért kár volt..
  nekem rossz lenne, ha apa maradna itthon a gyerekkel.
  néha persze rá kell bízni - csak, h tudjon értékelni.. :)”
 • 4. KamuNeni 2012. április 21. 22:27
  „Igaza van a cikknek. Miert lenne feminista? Csak azert lett a ferfi a dominans az oskorban mert erosebb volt. Ez hamarosan valtozni fog, mert a nok okosabbak es intelligensebb mint a ferfiak.

  Aki az anyjat, feleseget, lanyat nem tartja egyenjogunak es rangunak az nem is erdemli meg oket.
  Koztudott a mai vilagban, hogy a nok intelligensebbek mint a ferfiak. Jobban elvegzik a munkajukat es tobb dolgot is tudnak egyszerre csinalni. (multi tasking)

  Lassan a corporate vilagban tobb es tobb no kerul vezeto beosztasba es nem a feminista kuzdelmuk miat, hanem mert a corporation egy penz machine. Ott az ertek nem azon van kinek van nagyobb izma, hanem ki tudja jobban megcsinalni.

  A regimodi jo koma system veget fog erni a kovetkezo 100 even belul es a nok lesznek hatalmon. Akkor majd a ferfi fogja a kajat fozni meg a gyereket pelenkazni. A No meg majd mint a Queen Bee fogja uralni.

  Amen a sok szanalmas sovinisztara.”
 • 3. Armando81 2012. április 21. 22:20
  „1. Megint egy ostoba, elfogult, hímsoviniszta hozzászólás.”
 • 2. bambinaXX 2012. április 21. 21:40
  „1. Miért is??”
 • 1. dodoni 2012. április 21. 19:07
  „Megint egy ostoba, elfogult, feminista cikk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog születésnapot: II. Erzsébet 86 éves

Bensőséges körben készült születésnapja ünneplésére szombaton a brit királynő. Alattvalóival nyáron… Tovább olvasom