Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében

A becslések szerint az epilepszia mintegy 50 millió embert érint világszerte.
Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében - derült ki a témában világelsőnek számító tanulmányból.

A seattle-i NeuroVista cég által kifejlesztett szerkezet a koponya és az agy felszíne közé ültetve figyeli az agy elektromos aktivitását. A vállalat szakemberei a Melbourne-i Egyetemen dolgozó Mark Cookkal és csapatával együttműködve fejlesztettek ki egy második, a mellkas alá beültethető készüléket, amely egy kézi szerkezet felé továbbítja az adatokat. A kézi műszer pedig különböző fényekkel figyelmezteti a pácienst a görcsroham - pár órán belüli - előfordulásának magas, mérsékelt vagy alacsony kockázatára.

A tanulmány tizenöt ember bevonásával készült. A 20 és 62 éves kor közötti résztvevők mindegyike epilepsziával küzdött és havonta 2-12 rohamot élt át. A vizsgálat első hónapjai csupán a résztvevők agyi aktivitásának megfigyelésével teltek, hogy a kutatók személyre szabott algoritmusokat készíthessenek a páciensek rohamainak előrejelzéséhez.

Mindössze nyolc résztvevő esetében sikerült eljutni abba a fázisba, ahol a készülék száz százalékban működött, és állandóan informálta használóját a rohamok előfordulásának kockázatáról. Ezen páciensek esetében a műszer 56-100 százalék közötti hatékonysággal működött - adta hírül a BBC News.

Cook szerint amennyiben sikerül bebizonyítani a készülék hatékonyságát, az segíthetne kivédeni az epilepszia kiszámíthatatlan természetét. "Mindez megváltoztathatná a betegség kezelésének módját" - húzta alá a szakember. Mint hozzátette: a rövid távú terápiák anélkül lehetnek hatékonyak, hogy olyan hosszú távú problémáknak tennék ki a pácienseket, mint amelyeket a jelenleg elérhető kezelések okoznak.

A becslések szerint az epilepszia mintegy 50 millió embert érint világszerte. Az agy egy részének rendellenes működése okozza a rohamokat, amelyek önkéntelen rángással járnak. Cook reményei szerint a jövőben nagyobb klinikai vizsgálatokkal is sikerül alátámasztani a mostani eredményeket.

A tanulmányt a Lancet Neurology című folyóiratban közölték.

Olvasóink írták

 • 1. _csutak_ 2013. május 03. 12:00
  „Van az a véreb amely a múltkor veszélyeztette a békés járókelőket, golden retriever.
  Ex barátnőm lányának a karját megfogja a kutya roham előtt, van ideje gyógyszert bevenni.
  A munkahelyére azzal a tudattal vették fel, hogy a kutya vele van az irodában.
  Minden roham roncsolja az agyszöveteket!
  Amióta van az eb azóta egy rohama volt, mert az eb vacsorázott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína vezeti a kibertámadás-központok ranglistáját

A kibertámadás-központok tízes nemzetközi ranglistáját Magyarország zárja. Tovább olvasom