Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Agyonnyomta bocsát egy pekingi óriáspanda

Ikerpandák születtek a pekingi állatkertben, de elsőszülő anyjuk egyiküket elhagyta, a másikat véletlenül agyonnyomta - tájékoztatottak kedden a történtekről az állatkert illetékesei.
A két nőstény pandabocsot még a múlt hét péntekén hozta világra nyolcéves anyjuk Jinghua (Yinghua). A gondozóknak már a kezdetektől feltűnt, hogy az anya csak az elsőszülött mackóval hajlandó foglalkozni, ami nem volt a számukra meglepetés, mert az amúgy ritka ikerszüléseknél ez gyakran előfordul - mondta Csang Csin-kuo (Zhang Jinguo) igazgatóhelyettes.

Az állatok egyik gondozójának beszámolójából kiderült: alighogy az elhagyott bocsot Szecsuanba (Sichuan) küldték, hogy ott szakértők felügyelete és gondoskodása mellett fejlődhessen tovább, a gyakorlatlan anyaállat ketrecének sarkában véletlenül agyonnyomta az ottmaradt kicsit.

"A baleset akkor történt, amikor hallotta, hogy a bocs tejet kérve éhesen felsír - idézte fel a történteket az állatgondozó - ekkor hirtelen odafordult, hogy megszoptassa". A ketrecben lévő kamera felvételén jól látható, amint forduláskor ránehezedik.

Az állatkerti dolgozók számára kiadott utasítás szerint nem avatkozhatnak be, amíg arra nem mutatkozik feltétlenül szükség. Mint kiderült, a kis állat jobb vállánál vérezni kezdett és a tüdeje is károsodott, a segítség pedig már későn érkezett.

Ez volt az első ilyen tragédia a pekingi állatkertben - mondta Csang, az állatkerti vezető, kiegészítve a történteket azzal, hogy a pandák látása nem tökéletes, és minden bizonnyal abban, hogy a baleset bekövetkezett, ennek is szerepe volt.

Az elhagyott pandáról elmondták, hogy inkubátorban van, egészséges, szépen gyarapszik, a súlya 109 gramm. Már csak felnőtt korában fog visszatérni szülőhelyére, a pekingi állatkertbe. Anyja - Jinghua - egyébként szecsuani származású és 2005-ben került a fővárosba.

Pekingben utoljára 2007-ben született panda, a mackó jelenleg ugyancsak Szecsuanban - a pandák őshazájában - nevelkedik.

Óriáspandákból a hivatalos kínai statisztikák szerint mindössze 1590 él vadon, a többségük Szecsuan hegyeiben. Fogságban több mint 210 található.

Olvasóink írták

  • 3. CsImre 2010. július 07. 13:44
    „Rádültem, bocs.”
  • 2. deszki 2010. július 07. 08:49
    „Biztos ezt a hírt kell közzétennie egy szegedi lapnak?!!!”
  • 1. Srác20 2010. július 06. 23:34
    „:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dögös fotók! Bellucci egy hónappal szülés után is bombázó

Monica Bellucci még csak egy hónapja adott életet második lányának, Léonie-nak, de máris irigylésre… Tovább olvasom