Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Aki telefonál, biztonságosabban vezet?

Bármilyen meglepő, amerikai kutatók azt állítják: akik rendszeresen telefonálnak és zenét hallgatnak vezetés közben, jobban és biztonságosabban vezet, mint azok, akik ezt nem teszik.
Ennek pedig szerintük nem más az oka, mint az, hogy a másodlagos feladatokkal is - telefonálás, zenehallgatás - megbirkózó autósok jobban koncentrálnak, és mivel képesek megosztani figyelmüket, a forgalomra is megfelelően tudnak figyelni.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a telefonáló vezetők hajlamosabbak baleset okozni vagy elszenvedni, de a kutatók most mégis úgy vélik: az egyhangú vezetés már önmagában is baleseti kockázat, a zene, a telefonbeszélgetés viszont hozzásegíti az autóst ahhoz, hogy elunja magát, elálmosodjon és csökkenjen a figyelme.

A kutatók arra mutatnak rá, hogy a nem telefonáló, zenét nem hallgató autósok összpontosítási képessége az út hosszával egyenes arányban nő, a figyelmüket különösen az utazás utolsó szakaszában nem nagyon tudja már fókuszálni.

Egy szimulátoron 45 férfi és nő vezetett fél órán át.

Fotó: http://www.vezess.hu/
Fotó: http://www.vezess.hu/

Paul Atchley és Mark Chan a rövid távú memória működését tesztelte ezzel a módszerrel: az autósok különböző akadályokat kaptak a szimulátorban, például valaki nagy sebességgel bevágódott eléjük, vagy egy gyorsétterem táblája villogott, elterelve a figyelmet. Az önkéntesesek közül néhányan másodlagos feladatokat is kaptak: telefonálniuk kellett, be kellett rakniuk egy cd-t, meg kellett keresniük a rádión egy állomást.

Kiderült: akik nem csak vezettek, hanem mást is csináltak, az út szinte minden egyes szakaszára emlékeztek, az étterem táblájától a szabálytalankodó autósokig.

Az eredmények tehát arra utalnak: ha a vezetés monotonná válik, akkor a járművezető figyelme csökken, és nagyobb a baleset veszélye.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy bár ezek az eredmények arra utalnak, hogy a vezetés közbeni telefonálás és rádióhallgatás jót tesz a sofőrnek, általánosítani nem szabad: azt mindenkinek magának kell eldöntenie, milyen körülmények között tud biztonságosan haladni az utakon.

Olvasóink írták

 • 12. nelek 2011. március 21. 14:32
  „A görcsösen vezetőknek meg féldecit indulás előtt!”
 • 11. deszkás 2011. március 21. 10:22
  „TOL! Hatalmas tévedés! Ezt az egyet biztosan és pontosan lehet ellenőrizni ezt a telefon tárolja! Csak a jogszabály és némi oktatás nem teszi lehetővé.A videórögzités meg önmagában nem bizonyiték.”
 • 10. tol 2011. március 20. 15:49
  „aki rutinosabban tud vezetni, az meri bevállalni a telefonálást - nagyon helytelenül. Gyakorlatilag ellenőrízhetetlen.”
 • 9. Besenyő_Pistabácsi 2011. március 20. 15:21
  „A Magyar zsaruk is tudják már ezt?”
 • 8. lilongwe 2011. március 19. 12:21
  „demeterkornel...látom, nem csak nekem tűnt fel :-)
  Ennek a Nyemcsok Évának le kellene vonni a gázsijából :-)”
 • 7. demeterkornel 2011. március 19. 11:57
  „Hát most vagy az van, hogy ez a cikk egy hülyeség, vagy csak rosszul lett lefordítva. Több ellentmondás is van benne.

  Például:
  "Korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a telefonáló vezetők hajlamosabbak baleset okozni vagy elszenvedni, de a kutatók most mégis úgy vélik: az egyhangú vezetés már önmagában is baleseti kockázat, a zene, a telefonbeszélgetés viszont hozzásegíti az autóst ahhoz, hogy elunja magát, elálmosodjon és csökkenjen a figyelme. "
  A mondat második fele tökéletesen megcáfolja az elsőt!

  Vagy:
  "A kutatók arra mutatnak rá, hogy a nem telefonáló, zenét nem hallgató autósok összpontosítási képessége az út hosszával egyenes arányban nő, a figyelmüket különösen az utazás utolsó szakaszában nem nagyon tudja már fókuszálni. "
  Itt is ugyanez a helyzet, ráadásul némi fogalmazási zavar is keletkezett benne.”
 • 6. lilongwe 2011. március 19. 11:29
  „...a másik dolog meg az, hogy ha valaki a szimulárotr egyenrangúvá teszi a valós forgalommal, az hülye :)
  A balesetek elsősorban azért vannak, mert az emberek felelőtlenül merészek és nem képesek kellőképpen lereagálni a váratlan helyzeteket.
  Egyetértek azokkal, akik azt állítjak, hogy az agresszív és idegileg labilis sofőröket kellene elsőként kiiktatni.

  2. Jericho...az, hogy valaki görcsösen kapaszkodik a kormányba, semmivel se veszélyesebb, mint az, ha valakinek >>bármi, bármi miatt<< elvonja a figyelmét. Ha egy görcsös vezetőt látunk, lehet, hogy jobb lenne mindenkinek, ha nem direkt szivatnánk őket meg röhögnénk rajtuk. Egy kis anticipációval előre lehet látni sokmindent, így lehet lassítani, elsőbbséget adni és jobban vigyázni egymásra a baj elkerülése érdekében.
  Ha a gyengébb nem képes megvédeni magát (az életét, testi és gépkocsija épségét), akkor az erősebbnek kell segítenie.”
 • 5. lilongwe 2011. március 19. 11:19
  „"...a zene, a telefonbeszélgetés viszont hozzásegíti az autóst ahhoz, hogy elunja magát, elálmosodjon és csökkenjen a figyelme."

  "...a nem telefonáló, zenét nem hallgató autósok összpontosítási képessége az út hosszával egyenes arányban nő,..."

  Nekem ez a két mondatrész különösen nem illik a cikk által sugallni kívánt kutatási eredményekhez...

  Én inkább azt mondanám, hogy zenehallgatás IGEN, telefonálás NEM. Az ember sajnos nem képes arra, hogy egyidőben figyelni tudjon a forgalomra és a telefonvonal másik végén lévő személyre egyaránt. Viszont a zenét...hogy is mondjam...nem kell "hallgatni", elég "hallani"...”
 • 4. Krampampuli 2011. március 19. 08:38
  „Újabb baromság. Ez ugyanolyan mint amikor a 80-as években kijelentették, hogy azok a gyerekek akik számítógépes játékokkal játszanak jobb a kombinációs készségük. Természetesen az is hülyeség volt.”
 • 3. FEFE 2011. március 18. 19:44
  „Na pont ez a cikk kell még nekünk magyaroknak. Mintha a fél ország nem vezetés közben intézné a dolgait. Jó lenne ha a rendőrök még jobban rászállnának a vezetés közben telefonálókra. Vagy töröljék el akkor a tiltó szabályt. Nem egy bizalom gerjesztő dolog olyan emberben bízni akinek a fülén lóg a telefon és látszik rajta, hogy minden idegszálával arra figyel. A sok rejtélyes baleset, amit a józan ésszel nem lehet meg magyarázni, sejtésem van róla, hogy a mobil telefon lehet az egyik oka.”
 • 2. Jericho 2011. március 18. 17:31
  „1. hahaha62
  Mennyivel jobbak azok a "vezetők", akik görcsösen kapaszkodnak a kormányba, de ha valami probléma van az úton, vagy necces forgalmi helyzetbe kerülnek, akkor egyszerűen leblokkolnak? Nem a telefonáló vezetők okozzák a legtöbb balesetet, hanem azok, akiknek bűn volt jogosítványt adni. Sajnos ma iszonyatosan sokan vannak olyanok, akik teljességgel alkalmatlanok egy jármű vezetésére, vagy azért, mert labilisak idegileg, vagy azért, mert túlzottan agresszívek. Őket kellene kiszűrni a forgalomból, nem mondva csinált okokért szórni ki a nagy büntiket. (telefon, biztonsági öv hiánya, meg még egy-két ilyen égbekiáltó bűn)”
 • 1. hahaha62 2011. március 18. 14:58
  „Ebben főleg akkor van igazság ha a férfinak legalább 4 a hölgyeknek meg 5 vagy 6 keze van.....váltó-kormány-telefon-cigi-puder-fésű......ez már 6......----pihent agyúak naghyon ráérnek kint!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholkómában találtak a tinire

Öntudatlan állapotban találtak rá egy 15 éves fiúra szerda este Bârladon, a tinédszer nagy… Tovább olvasom