Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Andrew G. Vajna szerint ˝sínre rakták˝ a filmszakmát

Hetvenkét pályázat közül tizenhét filmet bírált el a Filmszakmai Döntőbizottság, amely legközelebb jövő hét csütörtökön ülésezik, akkor újabb hat filmről születhet határozat - mondta Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.
A kormánybiztos konkrét filmtervekről nem nyilatkozott, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a döntőbizottság valamennyi döntése felkerül a Magyar Nemzeti Filmalap honlapjára és a Filmalap részletes indoklást juttat el a pályázókhoz.

"Összességében sokkal több forgatókönyvet fogunk támogatni, mint amennyi a jelenlegi döntésekből látszik. Alapvető probléma, ha a pályázat nem felel meg a kiírásnak. Ezeknek a pályázóknak más intézményhez kellene fordulniuk" - fogalmazott Andrew G. Vajna. A leggyakrabban gyártási támogatásra érkeztek pályázatok, de a döntőbizottság nem találta "elég jónak" a forgatókönyveket. "Ezek közül többet támogatni tudunk abban az esetben, ha először filmtervfejlesztésre nyújtják be a pályázatokat" - tette hozzá.

Andrew G. Vajna szerint a forgatókönyvek leggyakoribb problémája a karakterek kidolgozatlansága. "Volt, hogy a jelenetek nem voltak kidolgozottak, máshol a forgatókönyv egész szerkezetét átdolgozásra javasoltuk" - emelte ki a kormánybiztos.

Sok a probléma a filmszakma pénzügyi konszolidációjával, legtöbbször abban sincs egyetértés, hogy ki kinek tartozik és mennyivel - fogalmazott Andrew G. Vajna, hozzátéve: a producerek általában nem ismerik el a saját tartozásaikat, holott tény: a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) sok visszatérítendő támogatása nem érkezett vissza. "Csak azok a tartozások egyértelműek és tiszták, amelyek az MMK-t terhelik. Ilyenek például a normatív támogatások" - mutatott rá Andrew G. Vajna, kiemelve: az MMK legtöbbször a saját szabályzatát sem tartotta be, senki nem ellenőrizte, ki milyen szerződéseket írt alá.

Andrew G. Vajna: Nem állunk rosszul, persze a filmszakma sosem lesz elégedett.
Andrew G. Vajna: Nem állunk rosszul, persze a filmszakma sosem lesz elégedett.

Jelenleg 217 cégnek vannak problémás ügyei, a kormánybiztos szerint eddig körülbelül százzal sikerült érdemben foglalkozniuk. "A konszolidáció közepén járunk" - magyarázta. Kiemelte, a bankokkal - egy kivételével - sikerült megállapodniuk.

"Nem állunk rosszul, persze a filmszakma sosem lesz elégedett" - értékelte az elmúlt nyolc hónapot Andrew G. Vajna. "A szakma először a személyem miatt volt elégedetlen, aztán azzal a döntőbizottsággal, amelyet kineveztem. Most megint van néhány olyan részlet, amely miatt háborognak" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy változtatnak-e a Filmalap támogatási szabályzatán, miután több filmes is kifogásolta, hogy a szervezet magához vonta a végső vágás jóváhagyásának jogát, Andrew G. Vajna elmondta: a támogatási szabályzaton "módosítások vannak folyamatban". "Az egyik ilyen módosítás, hogy csak többlettámogatás esetén illeti meg a Filmalapot a végső vágott változat elfogadásának joga. A konzultációs jogot és a végső változat elfogadásának jogát minden koproducer megköveteli egyébként - tette hozzá.

Andrew G. Vajna szerint sok eredményt elértek az elmúlt időszakban, ezek közül kiemelte a módosított filmtörvényt, a filmszakma hatósági felügyeletének eredményesebbé tételét, például hogy a Filmiroda átkerül a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz. "Felállt a döntőbizottság, a pályáztatás folyamatos és ami talán a legfontosabb: a hatoslottó játékadójának 80 százalékának megszerzésével a finanszírozást is biztos lábakra állítottuk" - mondta a kormánybiztos, aki szerint érthető, hogy sokan támadják őt, hiszen a "múlt rendbetétele" sok érdeksérelmet okoz. "Vannak, akik azt szeretnék, hogy minden olyan legyen, mint volt. De ők pont azt nem akarják észrevenni, hogy a jelen problémáit épp a régi rendszer okozta" - jegyezte meg.

Olvasóink írták

  • 3. deszkás 2011. november 24. 19:53
    „Egy vasat nem adnák mig egy gyerek éhezik fázik.”
  • 2. smalltown 2011. november 24. 18:45
    „kerdezzuk meg errol a hazai filmszakmat , mint gondolnak errol es Vajnarol.....”
  • 1. 620829 2011. november 24. 18:15
    „Mai magyar filmszemétre egy fillért se...ha forgatni akar keressen szponzort....röhej...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott! Meztelen pácienseit fotózta a nőgyógyász

35 ezer meztelen fotó 3000 páciensről - ez a nem mindennapi gyűjtemény buktatta le az 56 éves… Tovább olvasom