Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Angelina Jolie és Steve Martin is tiszteletbeli Oscart kap

A filmakadémia ötödik éve rendezi meg az Oscar-gálát megelőzően a tiszteletbeli díjainak átadását Hollywoodban.
Tiszteletbeli Oscar-díjat kap szombaton az amerikai filmakadémiától Angelina Jolie, Steve Martin, Angela Lansbury, valamint Piero Tosi olasz jelmeztervező.

A filmakadémia ötödik éve rendezi meg az Oscar-gálát megelőzően a tiszteletbeli díjainak átadását Hollywoodban. A Governors Awards ceremónián mások mellett Anthony Hopkins és Tom Hanks köszönti majd a díjazottakat.

"Ez az esemény a film ünnepe, és valójában ez a kezdete a filmakadémia díjszezonjának" - mondta Paula Wagner, a ceremónia producere.
Angelina Jolie, aki jelenleg éppen Ausztráliában forgatja második rendezői filmjét, az Unbroken című második világháborús drámát, a Jean Hersholt Humanitárius Díjat kapja meg a filmakadémiától humanitárius tevékenysége elismeréseként. A díjat korábban Oprah Winfrey, Elizabeth Taylor és Paul Newman is elnyerte.

"Paul Newman volt a hősöm kislány korom óta. A díj megerősíti bennem azt az érzést, hogy helyes úton járok, de arra is figyelmeztet, hogy van még mit tennem" - írta az AP hírügynökségnek az elismeréssel kapcsolatban a színésznő-rendező, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati követe.

Jolie hozzáfűzte: megtiszteltetésnek érzi és örömmel tölti el, hogy tehet valamit a menekülésre kényszerülő és erőszak áldozatává vált gyerekek érdekében, és nem lehet annyi dolga, hogy ezt a feladatát háttérbe szorítsa.
Angela Lansbury, Steve Martin és Piero Tosi rendkívüli művészi pályafutásáért részesül az amerikai filmakadémia életműdíjában.


Az öt Tony-díjjal kitüntetett 88 esztendős Lansbury, akinek a tiszteletbeli Oscar lesz az első aranyozott Oscar-szobrocskája, arról beszélt a díjátadó előtt, hogy ezzel a főhajtással értelmet nyert egész eddigi pályafutása. "Ez egy hollywoodi színésznő jó karrierjének elismerése" - mondta.

Lansburyt 1945-ben a Gázláng, 1946-ban a Dorian Grey képe, 1963-ban pedig A mandzsúriai jelölt című filmekben nyújtott alakításáért jelölték Oscar-díjra.

Steve Martin meglepetten fogadta a filmakadémia elnökének, Cheryl Boone Isaacsnak a meghívását. "Azt hittem valaki kiesett a vendéglistáról, vagy legfeljebb arra kérnek, hogy szívességként mutassak be egy díjazottat" - mesélte.

Martin több mint három tucat filmben szerepelt és háromszor vezette az Oscar-gálát, de sohasem jelölték a filmakadémia díjára. A színész emlékeztetett, hogy a vígjátékok szereplőit hagyományosan lehagyják az aktuális Oscar-listákról, a filmakadémia ugyanakkor már számos komikus érdemeit életműdíjjal ismerte el.

A Traviata és az Őrült nők ketrece Oscar-jelölt jelmeztervezője, Piero Tosi hat évtizedes pályafutása megkoronázásának nevezte a filmakadémia életműdíját.

"Zsenge koromra való tekintettel valósággal sokkolt a hír" - tréfálkozott a 86 esztendős művész az AP hírügynökségnek Olaszországból küldött e-mailjében.

Tosi több, Luchino Visconti rendezővel közös munkája megragadta az amerikai filmakadémia figyelmét, Oscarra jelölték A párduc, a Halál Velencében és a Ludwig című filmekhez készített jelmezeit is. Az idős alkotó hangsúlyozta, hogy gyerekkora óta rajong a moziért. "Rengeteget álmodoztam a harmincas, negyvenes évek amerikai filmjeit nézve. Ez a csodálatos korszak elkísért engem egész pályafutásom során" - tette hozzá.

A Governors Awards-gálát fényes külsőségek közepette rendezi meg a filmakadémia. Az elegáns vacsorapartin Hollywood színe-virága megjelenik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a koraszülött kisfiú, mint kislány

A nemek közötti különbség nem túl nagy: 2010-ben a koraszülöttek 55 százaléka volt fiú. Tovább olvasom