Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Angelina Jolie kettős emlőeltávolításon esett át

Azért volt szükség a műtétre, mert olyan hibás gént találtak nála, amely növeli a rák kialakulásának lehetőségét.
Angelina Jolie kedden felfedte, kettős emlőeltávolításon esett át, hogy megelőzzék a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát.

A 37 éves amerikai színésznő és társa, Brad Pitt a The New York Times amerikai napilap keddi számában közölte, hogy azért volt szükség a műtétre, mert olyan hibás gént találtak nála, amely növeli a rák kialakulásának lehetőségét.

Brad Pitt hősiesnek nevezte Angelina Jolie döntését

Hősiesnek nevezte élettársa, Angelina Jolie kettős emlőeltávolításról hozott döntését Brad Pitt a londoni Evening Standard kedd este megjelent számában.

Brad Pitt úgy fogalmazott, hősiesnek tartja Angelina Jolie, valamint a vele egy cipőben járó nők döntését. A színész egyúttal köszönetet mondott az élettársát és hat gyerekének anyját kezelő orvosi csapatnak a gondoskodásért és az odafigyelésért. "Csak azt kívánom, legyen hosszú és egészséges élete velem és a gyerekekkel. Ez egy boldog nap a családunknak" - idézte az Evening Standard Brad Pittet.

Angelina Jolie bátorságát méltatta William Hague brit külügyminiszter is, akivel a színésznő az eljárás több mint három hónapja alatt elutazott Kongóba. Az ENSZ jószolgálati nagyköveteként tevékenykedő filmcsillag semmi jelét nem adta annak, hogy teher lenne számára az utazás, nem lassított munkatempóján - fogalmazott az angol sajtónak Hague.

Jolie a G8-ak londoni találkozóján is részt vett, felszólalt a nők szexuális bántalmazása ellen a válság sújtotta övezetekben. "Bátor döntés volt ez egy figyelemre méltó nőtől" - utalt Jolie kettős masztektómiával kapcsolatos elhatározására a politikus, aki az általa ismert egyik legbátrabb embernek nevezte a színésznőt. "A legjobbakat kívánom neki és a családjának" - fűzte hozzá.

Az orvosok úgy becsülték, hogy 87 százalék az esélye a mellrák és 50 százalék a petefészekrák kialakulására. "Úgy döntöttem, hogy megelőzésként annyira minimalizálom ezt a kockázatot, amennyire csak lehet" - magyarázta a többgyermekes édesanya.

A beavatkozás folyamata februárban kezdődött és április végére fejeződött be - tette hozzá. A műtétről azért számolt be, hogy segítsen a hasonló gondokkal küzdő nőknek. "El akartam mondani a többi nőnek, hogy a melleltávolításról hozott döntés nem könnyű" - írta, de mint rámutatott, nála a beavatkozás után a mellrák kialakulásának kockázata 87 százalékról öt százalék alá esett.

Angelina Jolie édesanyja egy évtizeden át harcolt a rákkal, mielőtt 56 éves korában meghalt.

A színésznő - mint közölte - biztosítani akarta a gyerekeit arról, hogy ugyanez a betegség őt nem fogja elvenni tőlük. Hozzátette, hogy a BRCA1 hibás gént hordozza, amely jelentősen növeli a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Miután megtudta, hogy mivel nézhet szembe, úgy döntött, hogy aláveti magát a kettős melleltávolítás hosszú heteken át tartó átfogó sebészi eljárásának.

A műtéti beavatkozás részleteit megosztva leírta, hogy február 2-án először a mellbimbók mögött húzódó tejcsatornák gyulladását zárták ki, és az eljárás során vérbőséget idéztek elő ezen a területen. A komoly operációra, a mellszövetek eltávolítására két héttel később került sor. "Olyan volt, mint egy sci-fi jelenet" - fogalmazott, és hozzáfűzte, hogy további kilenc hét elteltével egy harmadik műtéttel állították helyre a melleit és kapott mellimplantátumokat.

"Nem érzem magam kevésbé nőnek. Erősebbnek érzem magam, hogy ilyen komoly döntést hoztam, és ez semmilyen módon nem csökkenti a nőiességemet" - szögezte le.

Jolie méltatta partnerének, Brad Pittnek a szeretetét és támogatását az egész folyamat során.

"Minden nőt, de különösen azokat, akiknek családjában előfordult a mell- vagy petefészekrák, arra akarok bátorítani, hogy tájékozódjon, és keresse azokat orvosokat, akik segíteni tudnak, és hozzák meg az információkon alapuló döntésüket" - tanácsolta.

Angelina Jolie-nak és Brad Pittnek három saját gyermeke van, hármat pedig örökbe fogadtak.

Jolie esetét tárgyalva a CNN reggeli műsorát vezető Zoraida Sambolin elárulta, hogy mellrákban szenved, és mindkét mellét el kell távolítani. Mint mondta, szeretne még segíteni a gyermekeinek, és ez megkönnyítette számára a döntést.

Olvasóink írták

 • 17. _csutak_ 2013. május 15. 14:18
  „Nem vagyok orvos de amit egy átlagos műveltségű, az átlagnál talán kicsit olvasottabb ember tudhat annyi én is tudok.
  A vérvizsgálatokon ha van indikáció akkor tumormarkert keresnek.
  Az évi egy vizsgálat semmit nem ér abban az esetben ha valaki halmozottan fenyegetett genetikailag.
  Lehet kocáztatni azt, hogy félévente marker keresés és pánik szerű szervműtétek, akkor amikor az áttét borzasztó gyorsan kialakul!
  Mint laikus (autószerelő szakmával rendelkező) analógiát írok:
  Opelnál ha bordásszíjat cserél az ember dia akkor vízszivattyút is (Vectra) cserélünk, mert két csere közé esik az élettartama!
  A harmadik bordásszíj cserét pedig az önindító és a generátor felújításával szokás (értelmeséknél!) összekötni.
  Az orvos hasonló analógiák (orvosszakmai) miatt döntött a rezekció mellett.
  Aki emögött bármi hisztit, vagy egyéb celeb dolgot lát az klinikai eset, de szellemileg.”
 • 16. Egyszercsak 2013. május 15. 11:49
  „Lehet, hogy rosszul látom, de értelmezésem szerint egyelőre semmi baja. Nem lett volna több értelme gyakrabban járni a szűrővizsgálatokra?”
 • 15. vári 2013. május 14. 23:47
  „booo
  Okosodj: http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_kockazatcsokkento_mutetek_eredmenyessege”
 • 14. tol 2013. május 14. 23:20
  „a német TV-csatornákon hetente van a mindennapi élet gondjaival kapcsolatos TV-film, többek között arról, hogy egy asszony tudomást szerez az emlörákjáról és ezt hogy éli meg, hova kell fordulnia a kivizsgálásokért, majd a megoldásokról tájékoztatja egy orvos, aztán pedig a rehabilitáció változatai következnek. Németországban nem lesz bulvárszagú Angelina Jolie döntése, hanem természetes, és mindenki helyeseli a végtelel erös lélekre valló történetet. Az emlöeltávolítás ilyetén modját mastectomiának nevezik az orvosi nyelvben és nem másképp. Nem brutális, hanem ez van.”
 • 13. Rubicon 2013. május 14. 22:48
  „Kezd bulvárujsággá válni a Délmagyar.
  Mi közünk a celebek hóbortjaihoz? Korábban az örökbefogadás volt a trendi, most meg ez.”
 • 12. queenmargareth1 2013. május 14. 19:50
  „hú...brutális mennyi rosszindulat van bennetek, miközben csak tovább szeretne élni, mint 56 év.Fel szeretné nevelni a gyermekeit és ő megteheti, hogy szűrésekre járjon!!!
  ha nektek felajánlanák, hogy kivágnak 40 centit a beleidből, de tovább élhetsz, vagy meghalsz két hónap múlva, melyiket választanád?!
  Ha az egyik heréd rákos lenne és azt mondanák, hogy rosszindulat, nagy az esély mindkét here eltávolításához, de életben maradhatsz, mert nem támad tovább a rák, mit választanál?Bocs, a heréim nélkül, nem élet az élet, inkább dögöljek meg kínok között 40 éves koromra.
  nektek kellene agyimplantátum.”
 • 11. CsengeleMSN 2013. május 14. 19:45
  „Lehet, hogy MÁR emlőrákos volt Angie, és ezért kellett eltávolítani, de így jobban felhívja a nők figyelmét, hogy itt az ideje emlő vizsgálatra menni! Ebből a 3 részből álló, Budapesten készített interjúból sokat meg lehet tudni a színésznőről!
  Magyarországon készítette élete első filmjét:
  http://www.youtube.com/watch?v=RvQks9iIPfI
  http://www.youtube.com/watch?v=met6ezlovBM
  http://www.youtube.com/watch?v=GSYyK5gzAHY”
 • 10. booo 2013. május 14. 19:22
  „Kivetethetné az agyát, a veséjét, a máját, a beleit is mint hogy szűrővizsgálatokra járna.
  Gratulálok, ez már egy klinikai eset!
  És még szabadlábon van!!!!!!!!”
 • 9. PerryMason 2013. május 14. 18:36
  „Hogy idézzek egy másik oldalon található kommentet: Szegény Brad Pitt! :)”
 • 8. vári 2013. május 14. 16:39
  „mazsolaszolo
  Miért, mi Angelina Jolie lelkének a baja?
  Az a tapasztalatom, hogy a gondjait magába fojtó, másokra mindig tekintettel lévő nőtípus kap jellemzően mellrákot. De Jolie nem ilyen típusnak tűnik; ez is csupán egy a sok hajlamosító tényező közül.”
 • 7. Zotya100 2013. május 14. 15:19
  „6. -- Nálad a pont, maximálisan egyetértek!”
 • 6. _csutak_ 2013. május 14. 12:36
  „Végtelen elfogult vagyok Angyali Jolánnal szemben.
  Bátor ember az aki ilyen dolgot a köz elé mer tárni, megmutatva azt, hogy a gond bárkivel előferdülhet és azt nem szabad szégyelleni, mert annak rossz vége lehet.
  A cikk fogalmazásával, szóhasználatával annak alacsony nívója miatt nem foglakozom.”
 • 5. achilleus 2013. május 14. 11:32
  „Lehet, hogy orvosilag helyes megfogalmazás az "emlőeltávolítás", de így konkrét névvel összekapcsolva ezt a kifejezés, nekem nagyon durvának tűnik. A melleltávolítás szót helyénvalóbbnak érezném a címben. Bár gondolom a látható hiányt plasztikázták, így inkább talán mellszövet-eltávolítás lenne az inkább helyénvaló. Igaz így már nem annyira "ütős", mint ami egy bulvárhírtől elvárható.
  4. queenmargareth1 2013.05.14. 11:11
  Egyetértek, szerintem is nagyon határozott egyéniség., mindamellett nekem rendkívül szimpatikus, és meglátásom szerint intelligens is.”
 • 4. queenmargareth1 2013. május 14. 11:11
  „ezt a nőt elég sokan lenézik.Én úgy gondolom, hogy iszonyat erős nő, asszony, anya, színésznő, rendező stb.
  Ha egy kis többlet még kellene egyeseknek:nézzék meg a Határok nélkül című filmet a főszereplésével!
  Szerintem nagyon sokoldalú és EGYÉNISÉG!”
 • 3. cumania 2013. május 14. 10:55
  „Hülyeség! Ha az anyja agydaganatban halt volna meg, akkor kivetetné az agyát?”
 • 2. lidi 2013. május 14. 10:40
  „nem tudom, ki hogy van vele, nekem innen elég nehéz belelátni Jolie lelkébe, de amennyi látszik az életéből - a jelenlegiből és az életútjából - annak alapján számomra nem tűnik egy gyenge lelkületű embernek, és az értékrendjével sincs semmi bajom”
 • 1. mazsolaszolo 2013. május 14. 09:04
  „Hiába távolították el a petefészkeit, a melleit, és hiába fogják rá a génekre, hogy attól lett anyuka rákos, sajnos ez nem egészen így van. Csakhogy ami az igazi ok (a lélek baja), azzal nem fog szembenézni sem egy Angelina Jolie, sem más hasonló alkatú és értékrendű ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurovíziós Dalfesztivál - Ma van az első elődöntő

A Magyarországot képviselő ByeAlex a csütörtöki második elődöntőben adja elő Kedvesem című dalát. Tovább olvasom