Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Antirasszista tünetők zavarták meg a Mikulás hollandiai bevonulását

Antirasszista tüntetők és ellentüntetők zavarták meg a Mikulás hollandiai bevonulását a sajtjáról híres Gouda városban vasárnap, a rendőrség kilencven "rendzavarót" előállított.
A tüntetők a holland Mikulás (Sinterklaas) segítőiként ismert figurák, a Fekete Péterek (Zwarte Piet) ellen tüntettek, mivel azok szerintük a rabszolgaság szimbólumai és a rasszista előítéleteket testesítik meg. Védelmezők szerint viszont csak azért feketék, mert a kéményen át másznak a házakba ajándékaikkal a gyerekeknek.

Sinterklaas minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos segítő kíséretében vonul be Hollandia valamelyik városába, a hagyomány szerint Spanyolországból érkezik.
A vidám segédek bőre koromfekete, ajkuk pirosra pingált, nagy aranykarikát viselnek fülbevalóként, göndör hajukba madártollat tűznek és vicces jelmezeket öltenek magukra.

A Mikulás idei bevonulását Goudába lármás tüntetők és ellentüntetők fogadták, akik közül a hatóságok kilencven embert őrizetbe vettek. A tüntetőket azért, mert nem engedélyezett területen demonstráltak, az ellentüntetőket pedig a közrend megzavarásáért. Az ügyészség szerint 220 euró pénzbírságra számíthatnak.

Gouda polgármestere, Milo Schoenmaker szerint az előállítottak között voltak "hivatásos tüntetők", akik minden lehetséges alkalmat megragadnak a botrányos viselkedésre.

A tüntetők hangosbeszélőkön keresztül és transzparensen hirdették, hogy "Fekete Péter egyenlő a rasszizmussal" és azt, hogy "a Mikulás nem létezik".

Kisebb dulakodás tört ki, amikor a rendőrök kitessékelték a tüntetőket a főtérről, ahova nem kaptak engedélyt a demonstrációra. Az incidens épp akkor történt, amikor a Mikulás a városháza erkélyéről köszöntötte Gouda lakóit.

Mark Rutte miniszterelnök "mélyen elszomorítónak" nevezte a történteket.

A végtelenségig vitatkozhatunk Fekete Péter bőrszínéről, de egy gyermekünnepet nem szabad így megzavarni - mondta.

A kormányfő a rend és a nyugalom megőrzésére szólította fel honfitársait a december elejéig országszerte megrendezendő Mikulás-ünnepeken.

A Mikulás hollandiai bevonulását minden évben több tízezres, jórészt gyermekekből álló tömeg nézi végig, és azt a televízióban is élőben közvetítik.

Sinterklaas vasárnapi amszterdami parádéját nagy rendőri készültség övezte, de incidens végül nem történt, mint ahogy a többi hétvégi hollandiai ünnepen sem.

Goudában a feszültség enyhítése végett a "krampuszok" egy része sárga arcú "Sajt Péternek", illetve "Süti Péternek" öltözött.

Hollandia legmagasabb közigazgatási bírói fóruma, az Államtanács a héten elutasította, hogy állást foglaljon az egyre élesebben felvetődő kérdésben, hogy sérti-e a Fekete Péter-hagyomány az ország diszkriminációellenes törvényét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így ijesztik meg a The Walking Dead rosszfiúját

A sorozatrajongó Nick Santonastasso több stábtaggal kitalálta, hogyan fogja a frászt hozni Norman… Tovább olvasom