Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Asimo, a robot már italt is tud tölteni!

Sokat javított emberszabású robotján a japán Honda cég: a gyerek méretű géplény gyorsabban fut, mint elődje, egyenetlen talajon sem esik el, italt képes tölteni és szinte gondolkodik.
Asimo a műemberke neve. Első változatát 2000-ben mutatta be a japán cég, ám idáig nem sok gyakorlati haszna volt a robotnak. A Hondát érték is olyan vádak, hogy csupán egekig magasztalt játékot kreált reklámfogásként.

A mostani modell - amelynek kedden volt a bemutatója Tokióban - már meggyőzőbb masina. Óránként 9 kilométeres sebességgel tud futni, elődje csak hattal haladt. Mozgása sokkal harmonikusabb, a korábbi Asimóé még igencsak darabos, mondhatni gépies volt. Az új Asimo képes egyenetlen - 2 centi barázdamélységű - felületen is esés nélkül járni. Arcfelismerő és hangelemző számítógépes programjai révén különbséget tud tenni három egyszerre beszélő ember hangja között.


A bemutatón egy nő forró kávét, egy másik narancslevet, egy harmadik pedig tejes teát kért a robottól: mindhárom vágya teljesült. Asimo mindegyik kézujját külön is tudja mozgatni, így jelbeszédre is képes.

Ito Takanobu, a Honda elnöke mindezek ellenére elismerte, hogy még időre van szükség a robotika hétköznapi gyakorlati hasznosítására, Asimo nem bukkan fel egyhamar háztartásokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firefox mobil jöhet?

A Mozilla programozói új projektjük keretében saját mobil operációs rendszert alkotnának. Tovább olvasom