Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Aukciós világrekordot dönthet Picasso egyik alkotása

Az Algériai nők (O változat) című festményt május 11-én árverezi el a Christie's, amely 140 millió dollárra becsüli a kép értékét.
Aukciós világrekordot dönthet Pablo Picasso egyik festménye: az Algériai nők (O változat) című alkotást május 11-én árverezi el a Christie's, amely 140 millió dollárra becsüli a kép értékét.

Az 1955-ben készült olajfestmény az Előre a múltba című különleges aukción kerül kalapács alá - közölte a ház. A remekművet 1997-ben már elárverezte egyszer a Christie's, a Victor és Sally Ganz kollekciójából szervezett liciten 31,9 millió dollárért kelt el az alkotás.

A kurtizánok egy csoportját ábrázoló kép Eugene Delacroix hasonló című festményén alapul. Picasso egy 15 darabból álló sorozat keretében dolgozta fel a romantika nagy festőjének témáját, a változatokat A-tól O-ig betűkkel jelölte meg.

Az 1955-ben készült olajfestmény az Előre a múltba című különleges aukción kerül kalapács alá.
Az 1955-ben készült olajfestmény az Előre a múltba című különleges aukción kerül kalapács alá.

Az utolsó, az O változat a sorozat betetőzése, ez mind közül a legkülönlegesebb - mondta a Bloomberg hírügynökségnek Brett Govry, a Christie's elnöke, a ház háború utáni és kortárs művészettel foglalkozó részlegének feje.

Az aukciósház tájékoztatása szerint egykor az egész sorozat a Ganz házaspáré volt, 1956-ban közvetlenül Picasso képviselőjétől, Daniel Kahnweilertől vásárolták meg a műveket, amelyekért 212 500 dollárt fizettek.

A Ganz-gyűjtemény darabjait a pár halála után 206,5 millió dollárért árverezték el 1997-ben.

Az aukciós világrekordot 2013 óta Francis Bacon ír származású brit művész Lucian Freudot ábrázoló triptichonja tartja 142,4 millió dollárral.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elefántok a mai nap internet sztárjai - videó

Két ormányos támasztott meg egy árok felé boruló teherautót Amerikában. Tovább olvasom