Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Az akciódús videojátékok segíthetik tanulást

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyors tempójú, akciókkal teli videojátékok játékosainak javult az észlelése, a figyelme és a gondolkodási képessége.
Az akciódús videojátékok segíthetik tanulást egy tanulmány szerint.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyors tempójú, akciókkal teli videojátékok játékosainak javult az észlelése, a figyelme és a gondolkodási képessége. A jelenség magyarázata azonban nagyrészt ismeretlen volt. A Rochesteri Egyetem kutatócsoportja Daphne Bavelier agykutató vezetésével, 10-14 emberből álló csoportok részvételével végzett viselkedési teszteket a mechanizmus felderítése céljából.

Megfigyelték, hogy az akciójátékokat játszó résztvevők jobban teljesítették a minták megkülönböztetésén alapuló feladatokat, mint azok, akik nem játszanak ilyet. A videojátékosok sikerének titka, hogy fejlettebb észlelési sablonokat alkalmaznak, amelyeket az agy alakít ki a külvilágról az észlelési tapasztalatok alapján - írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) legújabb számában.

"Agyunk folyamatosan épít modelleket, "sablonokat" a világról, így élesedik az dolgok felismerésének képessége. Minél jobb a sablon, annál jobb az agy teljesítménye. Most már tudjuk, hogy az akcióval teli videojátékok játszása jobb sablonokat eredményez" - magyarázta Bavalier.

Megvizsgálták azt is, hogy a rendszeres videojátékosok azért teljesítenek-e jobban, mert jobbak az agyi sablonjaik, vagy vajon az akciójátékok használata javította a képességeiket.

Olyan önkénteseket kerestek, akiknek kevés videojátékos tapasztalatuk volt, és a vizsgálat részeként arra kérték őket, kilenc hét alatt játszanak ötven órát akciódús videojátékokkal. Egy másik csoportot arra kértek, hogy ugyanennyi ideig akció nélküli videojátékokat játszanak. Ezután következtek a tanulási feladatok.

"Az akciójátékok játékosainak jobb sablonjaik alakultak ki a tanulási feladatokhoz, sokkal gyorsabban is tanultak" - mondta a kutató. Sok hónappal később azt is megvizsgálták, az akciójátékokkal "edzett" résztvevők még mindig jobban teljesítik-e a feladatokat, mint a kontrollcsoport, és azt tapasztalták, az így szerzett képesség tartósan megmaradhat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzharangot emeltek ki az HMS Erebus roncsából

A 170 éve elveszett hajó roncsaira szeptemberben bukkantak a Viktória-szorosban. Tovább olvasom