Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Az áldozatot ítéljük el?

Nőnapon hirdettek ítéletet E. Zsanett ügyében: a nemi erőszakkal vádolt rendőröket felmentették. A per kapcsán több civil szervezet szólalt fel a társadalmi előítéletek ellen, ami a megerőszakolt nőket övezi. 100-ból mindössze négy áldozat tesz feljelentést: utánajártunk, mi lehet ennek az oka.
Stílusosan nőnapon, március 8-án hirdettek ítéletet E. Zsanett ügyében, akit állítása szerint két rendőr erőszakolt meg 2007-ben. A pótmagánvádas eljárás végén a rendőröket felmentették, részben bizonyítottság, részben bűncselekmény hiányában – Zsanett fellebbez a döntés ellen. A hatalmas visszhangot kiváltó per kapcsán mondott le igazságügyi szakértői igazolványáról Bagdy Emőke. Az ismert pszichológus úgy ítélte meg, az erőszak megtörtént, de ezt nem vette figyelembe a bíróság. Megszólaltak civil szervezetek is, amelyek a társadalmat és a rendőrséget előítéletességgel vádolják a megerőszakolt nőkkel szemben.

Nem valósak a számok

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikája szerint 2009-ben 228 nemi erőszakot követtek el. Ám dr. Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet vezetője szerint ez messze nem fedi a valós számokat.

– A kriminálstatisztikába csak azok az esetek kerülnek be, amelyek miatt feljelentést tesznek és amelyeket a rendőrség regisztrál. Ám ebben a bűncselekménytípusban nagyon nagy a latencia aránya. Magyarországon például az Okri 1998-as vizsgálata szerint 100 megerőszakolt nőből csupán négy tesz feljelentést – tudtuk meg az Okri igazgatójától. A nemi erőszak áldozatainak rehabilitálásával foglalkozó Eszter Ambulancia vezetőjeként is azt tapasztalja: a nők elenyésző része jelenti fel a megerőszakolót.

Traumatizált áldozat

Ennek egyik oka a traumatizált áldozat állapota, aki szégyelli magát, bűntudata van. Fél, hogy őt fogják hibáztatni a történtekért, és a társadalom gyakran csakugyan az áldozatot vádolja. Kihívóan öltözködött, flörtölt, ivott: a leggyakoribb magyarázatok arra, miért az áldozat tehet az erőszakról, aki ˝húzta a pasi agyát˝.


Másodlagos áldozat

A hosszú és nehéz büntetőeljárás pedig újra és újra felszakítja a sebeket – ezt nevezik a szakmában másodlagos áldozattá válásnak. Gyakran évekig eltart a szembesítések, vizsgálatok, kihallgatások sorozata, míg az erőszakon átesett nő szeretne túl lenni már a szörnyű emléken.

Utánajártunk, hogyan kezeli ezeket az eseteket a rendőrség. Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk: az erőszakos közösülés alapesetében csak magánindítvány, azaz a sértett feljelentése esetén indulhat büntetőeljárás.

– A magánindítványt a jogalkotó pontosan azért építette bele a jogszabályba, hogy a sértett eldönthesse, „kiteszi-e magát" az eljárásnak. Előfordul, hogy úgy dönt, nem terjeszti elő a magánindítványt, és hivatalból a rendőrség nyomozást nem indíthat – magyarázta a szóvivő. Hozzátette: többen azt érzik megalázónak, hogy a lehető legrészletesebben kell beszámolniuk az őket ért erőszakról. Ám mivel kiemelt súlyú bűncselekményről van szó, ez elengedhetetlen.

Hibás az áldozat?

Mi az oka annak, hogy a nők egy része is az áldozatot hibáztatja? – tettük fel a kérdést a kriminológusnak, aki rávilágított: a társadalom alapvetően azt a nézetet osztja, hogy legtöbbször a megerőszakolt nő maga is felelős azért, ami vele történt. És mivel a nők is ebben a társadalomban élnek, rájuk is hatással van ez a felelősségelhárító attitűd.

Mit tekint nemi erőszaknak a jog?

A büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 197. paragrafusa szerint az követi el az erőszakos közösülést, ˝aki mást erőszakkal, avagy az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel közösülésre kényszerít, vagy más védekezésre, illetve akaratnyilvánításra képtelen állapotát közösülésre használja fel˝. Jogilag az erőszakos közösülés már befejezett, ha a férfi nemi szerve a női nemi szervvel érintkezik. A büntetési tétel 2–8 évig terjedő szabadságvesztés a nemi erőszak alapesetében; 5–10 évig terjedő, ha a sértett a 12. évét nem töltötte be; ha az elkövető nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt áll; ha a sértettel azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többen közösülnek. 5–15 évig terjed a szabadságvesztés, ha a 12. évét be nem töltött sértettel történik az utóbbi két eset valamelyike.


A nők elleni erőszak a jogvédők szerint

A nemi erőszak női áldozataitól világszerte megtagadják az igazságszolgáltatás  igazi, hatékony védelmét – nyilatkozta az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a nőnap alkalmából közzétett értékelésében.

˝A megbecstelenített nőknek a szegény és gazdag országokban  egyaránt nagyon kevés esélyük van rá, hogy támadóikat törvény elé  állítsák˝ – jelentette ki Widney Brown, az AI nemzetközi jogért és politikai irányelvekért felelős igazgatója. ˝Felháborító, hogy a  XXI. században, amikor a női egyenjogúság biztosítására annyi  törvény született, gyakorlatilag minden kormányzat elmulasztja  kötelezettségét, hogy megvédje a nőket és felelősségre vonja a támadóikat˝ – mondta arra utalva, hogy a tapasztalatok szerint minden bűntényfajta közül a nemi erőszakos esetekben a legritkábbak a  vádemelések.


˝Hacsak nem társul fizikai erőszakkal, a nemi erőszakot  egyszerűen nem veszik komolyan. A nőket, akik jelentősebb testi  sérülések nélkül kerülnek ki belőle, gyakran megbélyegzik, vagy  éppen őket tartják felelősnek a bűntettért, míg az erőszaktevőknek  szinte semmilyen társadalmi vagy jogi szankciótól nem kell tartaniuk˝ – mondta az igazgató.

A nők elleni erőszak továbbra is az egyik legjelentősebb akadály a nemek közti egyenlőség felé vezető úton – állapította meg az Amnesty International.

Az AI a tapasztalatok alapján azt követeli, hogy állítsanak fel  egy egységes és erős női ENSZ-ügynökséget, amely biztosítaná, hogy a nők és lányok a világ minden részén gyakorlatban is élvezhessék jogaikat.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. joy 2010. március 15. 08:25
  „Zsanett bosszút ált, mert épp előtte szakított aktuális haverjával, a rendőrök egyike is azok sorában volt, akik elhagyták!
  Egy hazug liba.
  Sajnos az ilyenek rombolják a közhangulatot, és emiatt nem tesznek följelentést aok, akiket valóban zaklattak, megerőszakoltak.
  Az ilyen hazug ügyek miatt maradnak földerítetlenül a valódi bűtettek, maradnak büntetlenek gazemberek!”
 • 31. Cat 2010. március 15. 00:07
  „flexsnake

  "Sajnos ez a világ olyan hogy elegendő egy nőnek azt állítania hogy fényes nappal a kárászon megizélte egy rendőr és a rendőr hiába tudja bizonyítani ártatlanságát, kirúgják, meghurcolják. "

  Egy ilyen esetre jut száz olyan, amikor a nő nem mer feljelentést tenni, vagy ha mer, akkor gyakorlatilag lek***zzák, mert "olyan nincs, hogy egy nőt meg lehet erőszakolni", meg "örüljön, hogy valakinek felállt rá".”
 • 30. Cat 2010. március 15. 00:04
  „deszkás

  Megjegyzem, vészhelyzetben az emberek többsége leblokkol. A legtöbbször egyetlen támadó, illetve maga a szituáció elég hozzá.
  Ebből szokták aztán kihozni az okosok, hogy "nem védekezett, tehát akarta".
  Francot.”
 • 29. Cat 2010. március 15. 00:03
  „deszkás

  Mit védekezzen szerencsétlen öt emberrel szemben?”
 • 28. Cat 2010. március 15. 00:02
  „kisscitrom

  "Az ember képtelen utánna így viselkedni."

  Még mindig nem világos. Hogy így?
  Mi az "elfogadható" viselkedés egy áldozattól?”
 • 27. Cat 2010. március 15. 00:01
  „flexsnake
  Szerintem abból senki nem él meg, ha azt állítja, hogy megerőszakolták. Abból igen - de legalábbis pénzt kap -, ha azt állítja, hogy lefeküdt egy celebbel. A kulcsszó a celeb.
  Zsanett - tudtommal - haknizik a bulvármédiában a történetével.”
 • 26. web 2010. március 13. 18:22
  „ki mint él úgy ítél.....................”
 • 25. maradando 2010. március 13. 10:52
  „Zsanett igenis védekezett! Volt nála fogamzásgátló és óvszer is ! :-)”
 • 24. flexsnake 2010. március 12. 23:30
  „22. mint mondtam, van az a pénz. Tudok olyan embert aki bizonyos összegért még azt is hitelesen előadja hogy megölted a múlthéten. Nem véletlen hogy az orvosi vizsgálat nem igazolt semmit. Ha haragszom a rendőrre mert nem enged az utcán ,,dolgozni" pont ez megfelelő arra hogy holnaptól ne zavarjanak.”
 • 23. deszkás 2010. március 12. 22:49
  „Zsanettka! A védekezés nyomait pl karmolás hogy hogy nemláttam az 5 rendőr arcán? Mert ugye védekeztél vagy csak föltetted a kezed?”
 • 22. katicaa 2010. március 12. 16:24
  „Szerintem senki nem vállalja ezt a megalázó eljárást ha nincs igaza.Hozzá teszem 10 erőszakból 9 nem lesz feljelentve és pont ezért mert még ők lesznek a hazug rágalmazok.Tudomásul kell venni,hogy ha valaki meztelen sétál az utcán akkor sincs senkinek joga hozzá nyúlni ha ő nem akarja.A NŐ nem szexuális játékszer!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. Yossarian 2010. március 12. 15:16
  „vajon hány bíróságnak kell még kimondania, hogy nem történt meg amit E. Zsanett állít?! és az az öt rendőr nem áldozat e valójában? meghurcolták őket, előzetesben csücsültek, és az nem lehetett nekik leányálom, tekintettel arra, hogy zsaruk voltak. megjelent a fényképük a sajtóban, bárki felismerheti őket az utcán, ezáltal zaklatásnak vannak kitéve, és nem csak ők, hanme családtagjaik is.
  ki védi meg az ártalan embereket Magyarországon az efféle inzultusoktól?
  manapság bármelyik nő besétálhat a yardra, avval a mesével, hogy őt XY megerőszakolta, aztán az illető egy életre ellehetlenül.
  én inkább azt követelném, hogy az Amnesti International végre lépjen fel a női terrorizmus ellen.
  lám, a Komár lacit is verte az asszony.”
 • 20. kisscitrom 2010. március 12. 08:18
  „Cat.
  Aha:)Képzeld el, ha szájára veszi a város, hogy 5 rendőrrel volt egyszerre.
  Egyszerűbb azt mondani, hogy ő a szegény szerencsétlen áldozat.Mondom, azt nem tartom kizártnak, hogymegvolt a szex, de aki ismer megerőszakolt, zaklatott nőt, az tudja, hogy ez nem ilyen egyszerű.
  Az ember képtelen utánna így viselkedni.
  De persze mindenki maga dönti el kinek hisz:)”
 • 19. flexsnake 2010. március 12. 07:14
  „Az a baj az ilyenekkel, meg a tisztelt újságírónővel hogy nem tudja elfogadni azt a tényt hogy az erőszakokról 80%ban kiderül hogy nem követték el. Sajnos ez a világ olyan hogy elegendő egy nőnek azt állítania hogy fényes nappal a kárászon megizélte egy rendőr és a rendőr hiába tudja bizonyítani ártatlanságát, kirúgják, meghurcolják. Akkor is ha a feljelentőt 5000ért lehet megkapni egy órára. De ide sorolható a tanár esete akit a diákok megvádoltak hogy fogdosta őket. Fél évig volt előzetesben, felmentették mert a diákok bevallották hogy kitalálták az egészet mert megbuktatta őket. A fickót sehová nem vették fel, ráment a családja és öngyilkos lett.”
 • 18. flexsnake 2010. március 12. 07:10
  „16. van az a pénz. 20ezert kapott az a ,,nő" aki előadta hogy ő győzike szeretője. A juj.hu-nak le is vetkőzött az egyik kocsmában és hát csinált valamit a billiárdasztalon. Ezen az oldalon külön rész foglalkozik a ,,zsanettel" :)
  Azt nem árulom el hogy mi is az ő foglalkozása :) Meg lehet keresni neten akit érdekel.”
 • 17. maradando 2010. március 11. 23:37
  „15.persona
  "Engem még sosem kisért haza rendőr" =Ami késik, nem múlik !
  Ha bombázó vagy még szírénáznak is hazáig ! :-)))”
 • 16. Cat 2010. március 11. 20:07
  „demeterkornel

  Egyetértek.

  kisscitrom

  Hogy így?
  Elég valószínűtlennek tartom, hogy valaki vállalja a nyilvános megaláztatást pusztán azért, mert "elszégyellte magát". Nem logikus.
  Ha elszégyelli magát, akkor mélyen hallgat, nem pedig kiáll ország-világ elé.”
 • 15. persona 2010. március 11. 19:45
  „senki sem tudhatja mi történt, aki nem volt ott.
  DE: én már az elején sem értettem, hogy amikor a rendőrök igazoltatták a Zsanettet, akkor utána miért kísérték haza? Engem még sosem kísért haza rendőr :D”
 • 14. kisscitrom 2010. március 11. 19:24
  „Biztos itt is sok hozzászólót erőszakoltak már meg...
  Megsúgom, ezt a nőt tuti nem erőszakolták meg.Max. volt szex az ő beleegyezésével, s talán utánna elszégyelte magát, s előállt ezzel a mesével.
  Akit megerőszakolnak, nem így viselkedik...”
 • 13. Tóthimi 2010. március 11. 17:52
  „Zsanett aznap hajnalban bement a XIII. ker.i rendőrségre, csak ott ...
  Biztos, hogy megerőszakolták, különben nem vállalta volna a meghurcoltatását.

  Egyébként a szakértő nem az igazolvábyáról mondott le, hanem megszüntette igazságügyi szakértő státuszát.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ralph Fiennes Szerbiában forgat

Ralph Fiennes a jövő héten kezdi meg első rendezői munkája, Shakespeare Coriolanusa forgatását… Tovább olvasom