Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Az amerikai gyerekek 20 százaléka is szenvedhet mentális rendellenességben

A kutatók szerint akár minden ötödik gyermek érintett e körben, és orvosi kezelésük, speciális nevelésük, valamint igazságszolgáltatással kapcsolatos számlájuk évi 247 milliárd dollárra rúg.
Az amerikai gyerekeknek akár húsz százaléka szenvedhet valamilyen mentális zavarban, már több mint egy évtizede nő azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél ilyen problémát szűrnek ki az orvosok - állapította meg az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) csütörtökön közzétett jelentésében.

A hivatal először állított össze tanulmányt a 3-17 éves gyerekek körében diagnosztizált mentális rendellenességekről. A kutatók szerint akár minden ötödik gyermek érintett e körben, és orvosi kezelésük, speciális nevelésük, valamint igazságszolgáltatással kapcsolatos számlájuk évi 247 milliárd dollárra rúg.

A mentális zavarokban szenvedő gyerekek, vagyis azok, akik a hivatalos meghatározás szerint "az elvárt kognitív, társadalmi és érzelmi fejlődéstől súlyosan eltérnek", gyakran küzdenek tanulási nehézségekkel, nehezen barátkoznak és későbbi életükben is nehezen teremtenek kapcsolatot - ismertette a jelentés.

Gyakrabban van egyéb krónikus egészségügyi problémájuk, mint asztma, cukorbetegség, és hajlamosak arra, hogy felnőtt korukban valamilyen mentális betegség alakuljon ki náluk.

A CDC hangsúlyozta: jelezni akarták, hogy a mentális betegség is egészségügyi probléma, és ahogy más betegségek esetében, ezeknél is fontos, hogy minél több figyelem irányuljon rájuk. Ha a szülők kellőképpen tájékozottak, felfigyelnek az aggasztó jelekre, és szakemberek segítségét tudják kérni.

"Ami igazán aggasztó, az a témában érintett családok számának növekedése" - emelte ki Ruth Perou, a kutatás vezetője. Ugyanakkor hozzátette: lehet tenni az ügyben, a mentális rendellenességek diagnosztizálhatók, kezelhetők, meggyógyulhat az ilyen problémákkal küzdő gyerek, és később teljes életet élhet.

A tanulmány 1994 és 2011 közötti adatokat hasonlított össze a témában. Az adatok a mentális rendellenességben szenvedő gyerekek számának egyértelmű növekedését mutatták. A jelentés nem foglalkozott az okok kutatásával, ugyanakkor azt sugallta, hogy a számok emelkedésében szerepet játszhat a diagnosztikai módszerek fejlődése. Perou ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy további kutatások szükségesek a mentális rendellenességek okainak kiderítésére. Mint mondta: egy sor környezeti ártalom is lehet ezek között, a vegyi anyagoktól a szegénységig.

Az ólom köztudottan ez egyik legveszélyesebb mérgező anyag, amely hatással van a viselkedésre és a tanulási képességre - emelte ki Perou.

A mentális zavarok közül a gyerekek körében a figyelemhiányos hiperkativitás-zavar (ADHD)az uralkodó, a gyerekek 6,8 százalékát érinti. Szintén jellemző a 3,5 százalékot érintő viselkedés-irányítás zavar, a három százalékot érintő, főleg félelmek és fóbiák kiváltotta szorongás, az autista tüneteket magába foglaló spektrum rendellenességeitől pedig a gyerekek 1,1 százaléka szenved. A jelentés szerint gyakori, hogy az említett a rendellenességek együtt jelentkeznek.

A tanulmány alapján a fiúk a depresszió és az alkoholproblémák kivételével minden mentális zavarra hajlamosabbak, mint a lányok.
Riasztó adatként a jelentés feltűntette, hogy a 12-17 éves korosztály körében elkövetett öngyilkosságok második vezető oka valamilyen nem kezelt mentális betegség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordösszegű lottónyeremény az USA-ban!

590,5 millió dolláros nyeremény vár egy vagy több játékosra az egyesült államokbeli Powerball lottón. Tovább olvasom